Annonce
Lokalavisen Lemvig

Hun er glad for at kvitte smøgerne: Rygere betragtes som andenrangsborgere

Foruden at deltage i "Kvit i det fri" læste Viggo Grønning bogen "Rygestop", og det var en effektiv kombination. Han har nu været røgfri i næsten et halvt år. Arkivfoto: A.P. Christensen
Rygestopkurset "Kvit i det fri" begynder igen 21. april. Vi har talt med Hanne Christensen Thorup og Viggo Grønning, der deltog på henholdsvis det seneste og det forrige kursus. De er fortsat røgfrie.

Lemvig/Fabjerg: - Det har været et stort ønske for mig i mange år at stoppe med at ryge, men det har været meget svært. Nu tror jeg, det er lykkedes med kurset "Kvit i det fri". Jeg har ikke røget siden 1. februar, siger 55-årige Hanne Christensen Thorup fra Fabjerg.

Hun var blandt deltagerne på det seneste rygestopkursus "Kvit i det fri", der foregår i Klosterheden. Det afvikles som et samarbejde mellem Lemvig Kommune, Naturstyrelsen Vestjylland og den lokale afdeling af Kræftens Bekæmpelse.

Der var seks rygere, der gennemførte kurset, og de var alle røgfrie ved kursets afslutning.

Hanne Christensen Thorup havde hørt om kurset gennem sin bror Johnny Thorup, som Lokalavisen talte med i begyndelsen af året, og som har haft succes med at droppe sine 40 daglige smøger.

- Johnny har talt meget positivt om kurset, og det var bestemt også noget for mig. Jeg har én gang tidligere deltaget i et rygestopkursus, og det hjalp også noget. Men kun i begyndelsen. Så faldt jeg tilbage, siger Hanne Christensen Thorup.

Det er hendes opfattelse, at rygere ofte bliver betragtet som andenrangsborgere, og det synes hun ikke, der er retfærdigt.

Annonce

Burde forbydes

- Jeg ved godt, at det ofte er dårlige undskyldninger, men det kan være meget svært for nogen at modstå trangen til at ryge. Jeg kan ikke forstå, hvorfor man ikke forbyder tobaksindustrien at bruge afhængighedsskabende stoffer i cigaretterne. Det kunne afhjælpe noget af problemet, mener Hanne Christensen Thorup.


Jeg kan ikke forstå, hvorfor man ikke forbyder tobaksindustrien at bruge afhængighedsskabende stoffer i cigaretterne.

Hanne Christensen Thorup, eks-ryger


Hun har en multihandicappet søn på 14 år, og hun har mange gange været indlagt sammen med ham.

Nyt kursus begynder 21. april

Rygestopkurset "Kvit i det fri" er et samarbejde mellem Lemvig Kommune, Naturstyrelsen Vestjylland og Kræftens Bekæmpelse i Lemvig. Det foregår i Klosterheden, og det er gratis at deltage.

Man kan tilmelde sig et nyt forløb hos Lemvig Kommunes sundhedsafdeling. Det begynder onsdag den 21. april.

Det forløber over seks gange med forskelligt program, der blandt andet indeholder: walk-and-talk ud fra samtalekort, fokus på sanser, naturformidling, motion, risikosituationer og kuliltemåling.

- Når jeg så havde brug for en pause på hospitalet, så var det afslappende at gå uden for og ryge en smøg. Så var cigaretten min bedste ven, siger Hanne Christensen Thorup.

Hun røg omkring 20 cigaretter hver dag, men det har kun i begrænset omfang sat sig mærkbare helbredsmæssige spor.

- Jeg kunne mærke, at lungerne peb lidt, når jeg skulle sove. Det er forsvundet, efter jeg er stoppet med at ryge, siger Hanne Christensen Thorup.

"Kvit i det fri" blev efter hendes mening afviklet på en dejlig afslappende måde.

- Det var dejligt, at det hver gang sluttede med, at Kræftens Bekæmpelse kom med nogle godbidder til os. Det var en fin måde at slutte af på. Det gav et fint sammenhold, at vi efter de officielle punkter kunne sidde og sludre lidt sammen, siger Hanne Christensen Thorup.

Annonce

Det er afvekslende

65-årige Viggo Grønning fra Lemvig var også glad for konceptet. Han deltog på det forrige hold, der havde sat datoen for deltagernes fælles rygestop til 10. oktober sidste år. Han har ikke røget siden.

- Det var afvekslende at deltage i "Kvit i det fri". Vi gik f.eks. sammen to og to og talte om det at stoppe med at ryge. Jeg har én gang tidligere deltaget i et rygestopkursus, hvor vi sad ved et bord hele tiden og terpede læresætninger, siger Viggo Grønning, der for fem år siden stoppede på arbejdsmarkedet efter 42 år i bank- og forsikringsverdenen.

Han adskilte sig fra mange af de andre kursusdeltagere. Han begyndte nemlig først at ryge som 35-årig, og forbruget på 10-15 daglige cigaretter lå også i den lave ende sammenlignet med andre.

Annonce

Bog med god effekt

Foruden rygestopkurset gjorde Viggo Grønning yderligere én ting, der havde stor effekt på rygestoppet. Han læste bogen med den enkle titel "Rygestop".

- Jeg blev anbefalet at læse bogen på én dag, og det gjorde jeg. Man kan godt sige, at bogen manipulerer med din hjerne. Man kan have en masse undskyldninger for at stoppe med at ryge, og dem bryder bogen effektivt ned, siger Viggo Grønning.

Han roser hele teamet bag "Kvit i det fri" for at skabe nogle gode rammer for at stoppe med at ryge.

- Og så er det afgørende, at man som deltager har motivationen til at stoppe med at ryge, siger Viggo Grønning.

Hanne Christensen Thorup har også et forslag til forbedring af kurset.

- Der må gerne være noget mere opfølgning, så man hører, om deltagerne nu også fortsat holder fast i rygestoppet. Det holder os i ave - det gør det mere forpligtende, siger Hanne Christensen Thorup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce