Annonce
Lokalavisen Lemvig

Indianere på krigsstien i Vejlby

Wilfred har arbejdet sandskulpturer siden 1986. Foto: A.P. Christensen
Igen i år bliver der lavet en flot sandskulptur foran caféen John Wayne i Vejlby Klit.
Annonce

VEJLBY KLIT: Sidste år var motivet på sandskulpturen ved Café John Wayne i Vejlby Klit en ulvefamilie, og i år er det indianere, der er årets tema - naturligt nok som modpol til caféens cowboy-agtige navn. det er indehaveren Mado, der også i år har bestemt tema'et.

Og det er atter det hollandske par, Wilfred Stijger og Edith Van de Wetering, der op til pinsen blev færdige med skulpturen. Parret har opholdt sig i Danmark siden starten af april måned og har også lavet sandskulpturer i blandet andet Blokhus, Søndervig og Otterup. I lørdags satte de så atter kursen mod hjemlandet Holland, hvor de bor i den lille by Pieterbruen tæt ved Groningen.

- Vi har vel været i Danmark hvert år siden 1996, hvor vi lavede skulpturer i København, fortæller Wilfred, der fik passionen for sandskulpturer for cirka 20 år siden, da han var 16 år gammel.

- De sidste mange år har vi arbejdet fuldtids og professionelt med forskellige kunstneriske udtryk - sandskulpturer, men også skulpturer i is og sne samt malerier, fortæller hollænderen.

Netop sandskulpturer er en helt særlig kunst-art, fordi værket på en måde er et øjebliksbillede for beskuerne.

- De første skulpturer var helt anderledes end dem, vi laver nu. I starten var det meget naturtro motiver, der blev gengivet, men efterhånden får vi flere og flere værktøjer og erfaringer, så vi kan gå dybere ned i udtryksformen. I år er der således vikinger i skulpturen i Blokhus, men vi har valgt at lave en døende viking, der lige er blev ramt af et sværd, fortæller Edith.

Parret mener, at sandskulpturer er en god måde at fortælle en historie på - og det kan både være dramatisk, hyggeligt eller følsomt.

- I modsætning til for eksempel at skrive en sang så har sandskulpturer, der står ude i det fri, der særkende, at når værket er færdigt, så er det helt unikt. Man kan ikke lave et andet, der er helt magen til. Og efter en tid forsvinder værket jo på grund af vind og vejr, forklarer Wilfred.

Sidste års ulvefamilie i Vejlby Klit "overlevede" næsten vinteren, og som det er tilfældet i år, så stopper forbipasserende op for enten at se kunstnerne i arbejder - eller for at bliver optaget af motivet.

- Den eneste ulempe ved at arbejde i Danmark - og især i Vestjylland - er vinden. Den kan drille på samme måde som en tordenbyge også er lidt træls, griner Edith.

Edith og Wilfred blev gift for få år siden, og brylluppet foregik faktisk i en is-kirke, som de selv havde lavet sammen med et ishotel i Nordsverige.

Motivet på skulpturen i Vejlby Klit er i år indianere. Foto: A.P. Christensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce