Annonce
Lokalavisen Lemvig

Jacob og Jakob i spidsen for Øgendahls Maskinfabrik

Jakob Kudsk Kristensen (til venstre) ejer nu Øgendahls Maskinfabrik sammen med Jacob Øgendahl. Foto: A.P. Christensen
Pr. 31. marts er Jakob Kudsk Kristensen blevet medejer af virksomheden, idet han har købt Preben Øgendahls halvpart - og det markeres på fredag med en reception.
Annonce

ROM: Øgendahls Maskinfabrik har efterhånden mange år på bagen. Den blev startet af Preben Øgendahls bedstefar med en beliggenhed i Heldum, hvor man i dag finder et autoværksted. Øgendahls Maskinfabrik flyttede i 2006 til de nuværende placering i industriområdet i Rom.

- Jeg startede på virksomheden i 1970 og kan altså fejre 50 års jubilæum næste år, fortæller Preben Øgendahl, der i juli 1983 købte virksomheden af sin onkel.

- Min far gik bort nogle år tidligere, men det var naturligt, at jeg skulle føre virksomheden videre, siger Preben Øgendahl.

Øgendahls Maskinfabrik har i mange år leveret forskellige maskiner til landbruget. Det startede med stålpladekværne, mens aktiviteterne i dag er salg af silo'er og maskiner til rensning og formaling af forskellige produkter - også til landbruget.

- Vi havde frem til finanskrisen i 2008 altid haft masser af arbejde, og selv om krisen også ramte vores virksomhed, så er vi kommet godt igennem og kan nu atter notere en pæn fremgang i omsætningen, siger Jacob Øgendahl, der - efter eget ønske - startede som montør på familievirksomheden, hvor han blev en del af ejerkredsen i 2012. Hans lillebror Jens Chr. Øgendahl var også et par år på virksomheden, men ønskede at gå en anden vej og bor i dag i Slagelse, hvor han er tømrer.

I 2009 blev Preben Øgendahl ramt af en blodprop, og sygdommen var medvirkende til, at Jacob blev medejer - og at Jakob Kudsk Kristensen for halvandet år siden startede på Øgendahls Maskinfabrik.

Preben Øgendahl var i en periode formand for den lokale håndboldklub, og han var i 2001 med til at hente Jakob Kristensen til Lemvig, idet venstrehåndsspilleren kunne forstærke håndboldholdet - og samtidig tage en bankuddannelse i Vestjysk Bank.

- Jeg havde Jakob Kudsk Kristensen som virksomhedens bankrådgiver, og på et tidspunkt nævnte jeg, at jeg nok ville sælge min andel, hvis der var en interesseret køber, fortæller Preben Øgendahl.

Jacob Ø. og Jakob K.

Jacob Øgendahl er 4. generation i Øgendahls Maskinfabrik med ansvar for salg.

Han er 41 år gammel og udlært som sælger i tøjbranchen.

Privat bor han sammen med Jette Bjerg, der deler sin arbejdstid mellem Øgendahls Maskinfabrik og Rom Skole.

Parret har tvillingerne Sebastian og Siv på 10 år.

Jacob bruger i dag sin fritid på golf.

Jakob Kudsk Kristensen er 37 år og stammer fra Vridsted. Han er uddannet i Vestjysk Bank i 2005 og flyttede med sin familien til Lemvig i 2008.

Privat er han gift med Lene Kudsk Kristensen, der arbejder som HR-konsulent på Lemvig Kommune.

Parret har tre børn - Sgine på 12, Kasper på 11 og Anne på 7 år.

Jakob bruger sin fritid på at være håndboldtræner i NNFH Lemvig.

På Øgendahls Maskinfabrik har han ansvar for økonomi og administration.

Annonce

Et godt match

Og i december 2017 startede Jakob Kudsk Kristensen så som konsulent på Øgendahls Maskinfabrik.

- På daværende tidspunkt var jeg erhvervskundechef i Vestjysk Bank, men ønskede ikke at fortsætte på de vilkår, som jeg blev tilbudt. Samtidig havde Øgendahl behov for nogle af de kompetencer, som jeg besidder, så jeg valgte at skifte branche, fortæller Jakob Kudsk Kristensen.

- Jeg synes, det er et fantastisk godt match at få Jakob Kristensen ind i virksomheden. Han har nogle kvaliteter, som vi har manglet i mange år, siger Jacob Øgendahl.

- Far og jeg har haft kompetencer inden for samme områder - nemlig salg og produktion. Derfor er det godt at få Jakob Kristensen med i virksomheden for at styrke forretningsdelen, siger Jacob Øgendahl.

Preben Øgendahl fortsætter i en periode på virksomheden, hvor han blandt andet skal optimere og udvikle produkterne.

- Det passer mig rigtig godt at være ude i produktionen og bruge mine hænder, siger 63-årige Preben.

Øgendahls Maskinfabrik beskæftiger i dag en halv snes ansatte. 80% af produktporteføljen bliver fremstillet i Rom, og kundekredsen er landmænd - primært i Danmark.

- Man kan sige, at vores virksomhed følger konjunkturerne i landbruget, og vi har nogle medarbejdere, der både er fagligt dygtige og desuden har stor erfaring fra mange års ansættelse. Det giver os en tro på, at vi kan fortsætte den gode udvikling, som virksomheden er inde i. Vi skal i første omgang blive endnu skarpere til det, vi i forvejen er gode til - og der er mange muligheder for at optimere vort nuværende sortiment af maskiner, siger Jakob Kudsk Kristensen.

Annonce

En smule navneforvirring

- Selv om vi begge har spillet håndbold i samme klub på samme plads og på nogenlunde samme tidspunkt, så har vi i den forstand ikke haft relationer til hinanden tidligere. I den tid, Jakob har været på virksomheden, har vi imidlertid fundet ud af, at vi begge vil i samme retning, og derfor kan vi supplere hinanden i dagligdagen med vore forskellige indgangsvinkler til problematikkerne, siger Jacob Øgendahl.

At de to ejere nu begge har samme fornavn, har givet anledning til en smule forvirring - men også til de humoristiske bemærkninger, som hører med til omgangstonen i hverdagen.

- Vi glæder os til at fejre ændringerne i ejerkredsen på fredag, siger Jakob Kudsk Kristensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Stilhed og pølser

Annonce