Annonce
Lokalavisen Lemvig

Jan holder fast - Ole får assistance af sin kone

Ole Andersen ryger i øjeblikket 6-10 cigaretter om dagen. Han er fortsat optimistisk med hensyn til at kvitte smøgerne én gang for alle. Arkivfoto: Allan Damgaard
Dette er beretning nummer tre om Jan Kjærgaard Lilleøre og Ole Andersens kamp for at stoppe med at ryge. Jan Kjærgaard Lilleøre har været røgfri siden den 11. januar, mens Ole Andersen fortsat kæmper med at kvitte smøgerne. Nu får han til gengæld hjælp af sin kone, der også vil på rygestopkursus.
Annonce

Lemvig/Thyborøn: Avisen følger Jan Kjærgaard Lilleøre fra Lemvig og Ole Andersen fra Thyborøn i deres bestræbelser på at kvitte tobakken, som for begges vedkommende har været en lidt for tro følgesvend gennem rigtig mange år.

De har deltaget på to forskellige rygestoptilbud i Lemvig Kommune. Ole Andersen har været med på rygestopkurset "Kom og kvit" i sundhedsafdelingen i Bonnet, mens Jan Kjærgaard Lilleøre har deltaget i et individuelt forløb, hvor forebyggelseskoordinator Laila Olsen har været på besøg hjemme hos Jan Kjærgaard Lilleøre.

Mens Jan Kjærgaard Lilleøre har været røgfri siden den 11. januar, så kæmper Ole Andersen fortsat en hård kamp for at få lagt smøgerne væk én gang for alle.

- Jeg tror, der er gået corona i den, lyder Ole Andersens første bemærkning, da avisen ringer for at få en statusrapport.

Tobaksforbruget har den seneste tid været svagt stigende hos 65-årige Ole Andersen, der begyndte at ryge allerede som 12-årig. Han nåede at være røgfri en uges tid, inden landet blev lukket af coronakrisen, hvilket også satte en stopper for de kommunale rygestopkurser, hvor deltagernes mødtes en gang om ugen. Da vi talte med ham for et par måneder siden, lå forbruget på tre-fem cigaretter om dagen.

- I øjeblikket er jeg nok oppe på 6-10 cigaretter om dagen, siger Ole Andersen.

Jan Kjærgaard Lilleøre har nu kastet sig ind i kampen mod kiloene. Daglig motion skal hjælpe ham med at tabe sig. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Annonce

Har stået alene

Det er en hjerteoperation, der har givet ham den nødvendige motivation til at stoppe med at ryge. I forbindelse med operationen sagde en læge direkte til ham: Væk med de smøger - de slår dig ihjel.

Han har bestemt ikke opgivet kampen for at blive røgfri, og nu får han assistance af sin kone, Elisabeth, der også har besluttet sig for at deltage på et rygestopkursus.

- Nu må Lemvig Kommune tilbyde rygestopkurser igen med maksimalt fem deltagere pr. hold. Min kone og jeg deltager på det samme hold, og det er en klar fordel, at vi kan stå sammen om det og støtte hinanden. Her under coronanedlukningen har jeg manglet det fællesskab, der er på kurset. Jeg føler, at jeg har stået alene i kampen mod tobakken, og derfor har det været svært. Det er mere forpligtende, når man deltager på et hold, siger Ole Andersen.

Foruden at kvitte smøgerne skal Ole Andersen også tabe sig, og her går det støt fremad. Her er den daglige motion et vigtigt element, og i øjeblikket lyder den daglige ration på en cykeltur til Cheminova og tilbage igen.

Jan Kjærgaard Lilleøre kan godt mærke, at rygetrangen stadig dukker op med mellemrum, selv om han nu har været røgfri i 20 uger. Han havde røget pibe i 46 år, da han besluttede sig for at lægge tobakken på hylden og dermed gøre kroppen en gevaldig tjeneste. Han kunne nemlig konstatere, at han fik det dårligt af pibetobakken.

Annonce

Kan stadig føle trang

- Jeg kan stadig drømme om en pibe tobak. Det må jeg indrømme. Det er en trang, der er svær at slippe helt af med. Men så tager jeg nikotinerstatning i form af en spray, og så forsvinder trangen. Trangen er værst om morgenen, siger Jan Kjærgaard Lilleøre.

Han er dog ikke "faldet i", og det er naturligvis med en vis stolthed, at han kan konstatere, at han har været røgfri siden den 11. januar.

- Jeg tror også, det hjælper med, at jeg medvirker i denne avisartikel. Det vil være lidt ydmygende for mig, hvis jeg skulle gå ind i en butik i Lemvig og købe tobak. Så ville de måske tænke: Er det ikke ham fra avisen, der var stoppet med at ryge. Desuden kan jeg mærke, at mit helbred er blevet bedre, efter jeg er stoppet. Min hoste forsvandt nærmest med det samme, jeg stoppede med at ryge. Jeg kan bedre få luft, og jeg har større fysisk overskud. Forleden trak jeg min cykel op ad Gl. Sønderbjerg. Det var hårdt, men det lykkedes, siger Jan Kjærgaard Lilleøre.

Han har ikke samme succesrate på at andet punkt - nemlig at tabe sig.

- Jeg vejer mere, end da jeg stoppede med at ryge, men det er fortsat mit mål, at jeg skal tabe mig, og det arbejder jeg konstant med. Jeg får en times motion hver dag ved enten at gå eller cykle, siger Jan Kjærgaard Lilleøre.

Han har afsluttet sit forløb med Laila Olsen, men han har dog stadig den mulighed, at han kan ringe til hende, hvis der skulle opstå et behov.

Det var egentlig tanken, at denne tredje beretning var den sidste om Jan og Oles kamp mod tobakken. Men jeg tænker, at vi snupper én mere, så vi kan se, om det lykkes for Ole Andersen at komme smøgerne til livs.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Hør om Lemvigs vinmark

Lokalavisen Lemvig

Motion for hjertet

Lokalavisen Lemvig

Folkedansere starter igen

Lokalavisen Lemvig

Klumme: Sikke en sommer

Lokalavisen Lemvig

Byen fyldes med vægtere

Annonce