Annonce
Lokalavisen Lemvig

Jeg får markens grønne grøde kastet ned i mine lunger

Regnvejr kan godt være livgivende og en meget positiv oplevelse. Arkivfoto
Annonce

Klumme: "I Botswana er ordet for regn og penge det samme", siger min mor, mens hun kigger ud gennem skrå-dråberne på togvinduet. Det er endnu en regnvejrsdag, en dag hvor regnen bare siler ned hele dagen. Ikke som finregnen i forgårs, eller som bygerne i går. Men heldagsregn. Det er alligevel noget, når det regner hele dagen.

"Jeg bryder mig ikke om, når vejr-værterne siger, at det bliver en dejlig dag under vejrudsigten" fortsætter hun, "alle dage er dejlige, også regnvejrsdage".

Da børnene var små, tog vi tre uger til Irland på ferie, i telt. Jeg har aldrig været i et land, hvor der var så mange får på så små marker. Overalt mellem stengærdene stod de side ved side og tyggede græs. Frodigheden var overvældende. Det samme var regnvejsdagene, den ene efter den anden kom ind fra vest mens fugten krøb ind under teltdugen og op i soveposerne.

Men grønt, det var der overalt, bekræftende, bevoksende frodigt, og gudsjammerlig, belivende fugtigt. Det var som Frank Jæger skriver det: Vi, der valgte regnen, vi har lange, valne fingre og et stort og frodigt hår. Vi får markens grønne grøde kastet ned i vore lunger, mens vi går.

Det dryppende våde, som vi oplevede i Irland den sommer, har sneget sig ind på hverdagen herhjemme. Det dryppende ælte bag laden er helt ufremkommeligt, og der er mere brug for gode gummistøvler end for lette løbesko. Som Frøken Smillas fornemmelser for sne, så er jeg ved at udvikle forskellige betegnelser for regn. Den grå heldagsregn med det blide lys, den plaskende strømmende oversvømmende tordenbyge, den silende novemberregn og den tågede, fugtige næsten-regn.

I Botswana er der mange steder, hvor det meget sjældent regner. Alligevel er der på satswana særlige ord for de forskellige typer af regn. Regn der kommer sammen med storm og torden (matlakadibe), eller med hagl (sefako), eller den første regn før plovningen begynder (ntlha), regn der giver oversvømmelser (mprwalela), stille regn (leebana) og mange flere. Samtidigt er en af de stærkeste valutaer på det afrikanske kontinent den officielle mønt i Botswana, Pula. På sproget Satswana knyttes Pula til alt, hvad der er godt, liv, frugtbarhed, fremskridt og velstand for folk og land. Og Pula betyder regn. Jeg kan næsten fornemme, hvor dejligt det er at få kastet markens grønne grøde ned i lungerne efter en lang tørkeperiode.

Den tredje januar kl. 7 insisterede Birthe på, at vi skulle morgenbade i mørket. Mørke og slagregn og sand og våde lår var en umulig konstellation, da jeg skulle trække cowboybukserne på igen. Jeg ved ikke rigtigt, om januars slagregn kan snige sig ind i Pula-kategorien af fremgang og lykke, men det var da meget rart bagefter at komme ind til den varme morgenkaffe. Alle dage er nu dejlige, også regnvejrsdage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce