Annonce
Lokalavisen Lemvig

Johnny kvittede sine 40 daglige smøger på én gang

Johnny Thorup fra Dybe, der arbejder med at servicere lifte i autobranchen, har i mange år ønsket at stoppe med at ryge. Det er første gang, han har deltaget i et rygestopkursus, og "Kvit i det fri" i Klosterheden har haft den ønskede effekt. Pressebillede
Johnny Thorup fra Dybe deltog i Lemvig Kommunes rygestopkursus "Kvit i det fri". Med stor succes. Den 52-årige storryger kvittede nemlig sine 40 daglige smøger på én gang, og nu har han ikke røget i tre måneder.
Annonce

Dybe: - Jeg meldte mig udelukkende til rygestopkurset, fordi det foregik ude i det fri, og det havde også stor betydning, at der var en naturvejleder med. Jeg kan godt lide at færdes ude i naturen, siger 52-årige Johnny Thorup fra Dybe.

Han var blandt deltagere på Lemvig Kommunes rygestopkursus "Kvit i det fri" i efteråret. Et kursus, som kommunen havde arrangeret i samarbejde med de lokale afdelinger af både Naturstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse.

- Jeg havde efterhånden sagt i mange år, at nu skulle jeg også stoppe med at ryge. Da jeg var 38 år, sagde jeg, at jeg ville stoppe, inden jeg blev 40 år. Men jeg har altid haft en undskyldning for ikke at stoppe, og samtidig øgede jeg bare mit forbrug af cigaretter, fortæller Johnny Thorup.

Han begyndte - i det små - at ryge for 40 år siden, og de seneste år var det daglige forbrug kravlet op på 40 cigaretter.

- Man siger jo, at man er storryger, hvis man ryger 20 cigaretter om dagen. Så jeg var i allerhøjeste grad storryger, og jeg var også den på "Kvit i det fri"-holdet, der røg flest cigaretter, siger Johnny Thorup.

Han tilbringer en stor del af arbejdstiden i firmabilen. Han er servicemontør for Vestjysk Liftservice, der i dag er hjemmehørende i Stauning ved Skjern. Firmaet udfører service, reparation og montage på lifte i autobranchen og på tekniske skoler.

Annonce

Kaffe og cigaretter

- Når jeg starter ud hjemmefra om morgenen, kører jeg måske i halvanden time, inden jeg når frem til det første sted. Her bruger jeg tiden på at drikke kaffe og ryge smøger. Hvad skal jeg ellers lave? Jeg kunne godt ryge 10-15 smøger på den tid. Jeg havde svært ved at se, hvordan jeg kunne undvære kombinationen af kaffe og cigaretter, siger Johnny Thorup.

Men kroppen begyndte så småt at sige fra. Når han lå i sengen om aftnen, kunne han fornemme, at lungerne peb, og han fik hurtigt mælkesyre i benene, når han cyklede.

- For mig var det oplagt at vælge et rygestopkursus i det fri. Jeg kunne ikke forestille mig at sidde rundt om et bord i et lokale og få tips og gode råd og fortælle om min egen situation. Ude i det fri er det hele mere uformelt - det er mere afslappende, siger Johnny Thorup.

Samtidig var det også meget hyggeligt at mødes under åben himmel - eller for nu præcis at bruge Johnny Thorups beskrivelse så var det pissehyggeligt.

Annonce

Hader at tabe

Det var også en fordel for Johnny Thorup at være en del af et hold.

- Vi aftalte en fælles dato for at stoppe med at ryge. Det blev den 10. oktober. Der var måske nogen, der havde svært ved at tro, at jeg kunne stoppe, fordi jeg røg så meget. Men jeg hader at tabe - jeg er et konkurrencemenneske. Og det ville føles som at tabe, hvis jeg måtte erkende, at jeg alligevel ikke kunne stoppe. Det ville være et nederlag, og det skulle bare ikke ske, siger Johnny Thorup.


Der var måske nogen, der havde svært ved at tro, at jeg kunne stoppe, fordi jeg røg så meget.

Johnny Thorup, Dybe


Derfor kvittede han ganske enkelt sine 40 daglige smøger fra den ene dag til den anden. Eller ganske enkelt er måske så meget sagt. For der fulgte en hård periode.

- Jeg fik nogle piller af lægen, der skulle kunne tage den værste nikotintrang, og jeg købte også nikotinerstatning, som jeg dog aldrig kom til at bruge. Cirka halvanden måned efter rygestoppet blev nikotintrangen for alvor stor, og jeg havde nok 14 dage, hvor jeg var i dårligt humør og deprimeret. Jeg tænkte, at det måske var pillernes skyld, så derfor droppede jeg dem, fortæller Johnny Thorup.

Annonce

Har fået det bedre

Han kom igennem perioden med den værste rygetrang. Uden at falde i.

- Jeg havde faktisk ni pakker smøger til at ligge i huset, men jeg rørte dem ikke, og det endte med, at min søster købte dem af mig, siger Johnny Thorup, der er stolt over, at han nu har været røgfri i tre måneder.

Han kan tydeligt mærke, at han har fået det meget bedre.

- Mine kone har sagt, at jeg ikke hoster længere. Umiddelbart tænkte jeg, at jeg da heller ikke hostede før. Men det gjorde jeg. Det var blevet så meget en vane, at jeg ikke lagde mærke til det. Jeg kan også mærke, at mine lunger har det bedre, siger Johnny Thorup.

Så er der lige det med vægten. Her har Johnny Thorup - som mange andre sikkert har prøvet - taget syv kilo på efter rygestoppet. Men også her er det meningen, at naturen skal komme ham til undsætning.

- Jeg skal til at cykle mountainbike i skoven. Det er lige noget for mig. Jeg har tidligere kørt motocross, og så er det oplagt at cykle i skoven, siger Johnny Thorup, der ser frem til de tohjulede udfordringer på skovens ofte krævende MTB-ruter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce