Annonce
Lokalavisen Lemvig

Keld Østergaard stopper som fodboldtræner: Det gælder om at skabe et trygt rum for spillerne

Keld Østergaard begyndte som fodboldtræner Lemvig GF i 1987, hvor han som 15-årig blev træner for et syvmandshold i lilleput C. Arkivfoto: Allan Damgaard
Keld Østergaard er stoppet med at være fodboldtræner efter 33 år i spidsen for diverse ungdoms- og seniorhold. Både i sit lærerjob og på fodboldbanen forsøger han at skabe et trygt rum - det giver de bedste betingelser for udvikling.
Annonce

Lemvig: En markant trænerskikkelse i det vestjyske fodboldmiljø har valgt at stoppe efter 33 år i spidsen for diverse ungdoms- og seniorhold.

48-årige Keld Østergaard fra Lemvig stoppede ved afslutningen af denne sæson som træner for Lemvig GF's bedste fodboldherrer i serie 2, og det var egentlig meget passende at slutte med et LGF-hold. Keld Østergaard har nemlig trænet mange LGF-hold gennem årene, og det var på Lemvig Stadion på Vesterled, at interessen for fodbold for alvor blev vakt hos den unge lemviger.

- Jeg har i flere år sagt, at jeg ville stoppe med at være fodboldtræner, inden jeg blev 50 år. Og samtidig ville jeg stoppe, mens jeg stadig glædede mig til hver eneste træningsaften. Jeg har altid haft et stort engagement i mine trænerjobs, og jeg var bekymret for, om jeg kunne blive ved med at give mig 100 procent. Jeg ville stoppe, mens legen var god, i stedet for at miste nogle få procenter at mit engagement, siger Keld Østergaard.

Han fortsætte dog med at være tilknyttet LGF på en eller anden måde. Det er endnu ikke besluttet, hvad hans rolle skal være.

- Men jeg fortsætte med at få min gang i LGF, siger Keld Østergaard.

Han har stået i spidsen for LGF's fodboldherrer de tre seneste år, og hans mission for trænerjobbet i barndomsklubben var ganske klar fra første fløjt: Den "gamle" klubånd skulle vækkes til live igen. Det skulle igen være sjovt at komme til både træning og kamp i LGF, og med "sjovt" menes blandt andet, at der skal være mange til træning.

Annonce

Skulle genopbygges

- Hvis vi kigger cirka fire år tilbage, så var der næsten ingen til træning i LGF's herreseniorafdeling. Der var måske 10-15 stykker. Det stod i skærende kontrast til min egen tid som ung i LGF. Her var der masser af liv på banerne og i klubhuset. I mine unge år var klubhuset ikke blot mit  "andet hjem". Det var nærmest mit "første hjem". Det var her, jeg tilbragte mest tid ved siden at enten studier eller arbejde, siger Keld Østergaard.


Det stod i skærende kontrast til min egen tid som ung i LGF. Her var der masser af liv på banerne og i klubhuset.

Keld Østergaard, stopper som fodboldtræner efter 33 år


Han var praktisk talt på stadion hver dag i sæsonen. Enten trænede han selv eller også trænede han et hold. Eller også var han til kamp.

- Vi kunne også sagtens tage i klubhuset, selv om der hverken var træning eller kamp. Vi var en stor flok, der hyggede os sammen med Leif "Fessor" Jeppesen som samlingspunktet, husker Keld Østergaard.

Det var den stemning, han gerne ville bygge op igen.

Annonce

Har haft 54 til træning

- Det har vi haft succes med, og med "vi" mener jeg den gruppe, der står bag senior- og U 19-afdelingen. Da jeg startede, havde vi to seniorhold og et U 19-hold. Vi valgte at lade dem træne sammen, fordi der simpelthen skulle være spillere nok til en træningsaften. I dag har vi fire seniorhold og et U19-hold, og der er ingen problemer med at stille hold, siger Keld Østergaard, der sammen med sine trænerkolleger har kunnet mønstre hele 54 spillere som det højeste på en træningsaften.

- Det antal er der ikke mange fodboldklubber i det vestjyske, der når op på, siger Keld Østergaard.

Holdene gennem de 33 år

Keld Østergaard har trænet følgende hold gennem de 33 år som fodboldtræner:

1987-1994: Træner for ungdomshold i Lemvig GF

1995-1997 Træner for LGF's miniput-lilleput årgang 1985 drenge

I 1995 vinder af JM med miniput, i 1997 i lilleput mester 1 (Jyllands bedste række)

1998-2002 Træner årgang 1985 piger, i 1999 vinder af JM med piger 1985/1986

I 2001 og 2002 er årgang 1985/1986 i U18 DM, hvor holdet begge år kvalificerer sig til DM-slutspillet og dermed er blandt de otte bedste i Danmark

2003: Træner i Vildbjerg SF U18 piger

2004: Træner junior mester drenge i Lemvig GF, årgang 1988/1989 (Michael Larsen, Nick Madsen, Simon Riis, Jacob Larsen m.fl.)

2005-2006: Træner seniorkvinder i LGF, oprykning fra jyllandsserien til danmarksserien

2007-2008: Træner for U18-DM liga piger i Lemvig GF, derudover ungdomskonsulent

2009-2011: Pigekonsulent i Thisted FC. Træner serie 2 herrer i SHN/Ulfborg

2011-2013: U18 DM-træner (piger) i Thisted FC (2012/2013 dansk mester med Thisted FC)

2013-2014: U18 Mester-træner i Lemvig GF (piger)

2014-2015: Træner for seniorkvinder LGF, oprykning til kvindeserien

2015-2016: Træner for Team Viborg seniorkvinder, 1. division, oprykning til kvalifikationsrækken

2016-2017 Sportschef Vildbjerg Elite

2018-2020: Træner for seniorherrer i Lemvig GF.

Der er flere ting, der har været med til at genopbygge en god træningskultur. Der har været fællesspisning, og spillerne er blevet i klubhuset efter træning for f.eks. at se fodbold i tv eller rafle. Desuden bliver der stillet træningstøj til rådighed - det sørger klubben for at vaske fra gang til gang.

- Det gælder om at få skabt et rum, hvor spillerne føler sig godt tilpas. De skal kunne lide at komme i klubben. Så udvikler man sig bedst - så rykker man som et hold, siger Keld Østergaard.

Annonce

Giver sammenhold

Desuden har det skabt sammenhold i hele seniorafdelingen, at spillerne - der er inddelt efter niveau - kommer rundt til de samme øvelser, som hele trænerteamet står for. Dermed kommer blandt andre Keld Østergaard til at træne alle spillere i løbet af en træningsaften.

- Det betyder, at jeg også har haft serie 6-spillerne til øvelser, og her er mit engagement det samme som over for førsteholdsspillerne, siger Keld Østergaard.

Han glæder sig over, at LGF's andethold er rykket op i serie 3.

Keld Østergaard har haft meget at juble over i sine 33 år som fodboldtræner, og han har altid vist masser af engagement på sidelinjen. Arkivfoto: Johan Gadegaard

- Det viser den bredde, vi har fået. Jeg vil tro, at førsteholdet har fine chancer for at rykke op i serie 1 i foråret. Det handler i den sidste ende om at vinde kampe og rykke op, men det kræver et godt fundament, og det synes jeg, der er blevet skabt, siger Keld Østergaard.

Annonce

Forskel på de to køn

Han har trænet både damer og herrer - piger og drenge - i løbet af sine 33 år som træner. Og der er forskel på de to køn.

- Der er ikke noget forskel på deres engagement - det er stort hos både mænd og kvinder. Til gengæld skal man være en smule psykolog for at være kvindetræner. Hvis man f.eks. skælder ud på en flok herrespillere, så tager de det ikke så tungt - det har de glemt til næste træningssamling. Hvis du snakker for hårdt til kvindelige spillere, så glemmer de det ikke umiddelbart - så vil de i stedet analysere, hvorfor du sagde det netop på den måde, siger Keld Østergaard.

Han oplever også, at de kvindelige spillere stiller flere spørgsmål end mændene.

- Du skal i højere grad kunne forklare dine øvelser over for de kvindelige spillere, og de spørger i højere grad til deres roller på banen, og hvordan de skal gribe tingene an. Mændene gør det bare - de stiller ikke så mange spørgsmål, siger Keld Østergaard.

Han har været efterskolelærer siden 1998, og her handler det også om at skabe et trygt miljø for de unge.

- Det er nogle af de samme elementer, jeg bruger i mit lærerjob som i fodboldtræningen. Når man skal udvikle unge mennesker, så skal de føle sig trygge. De skal føle sig godt tilpas. Det er vigtigt, at man får skabt sådan en ramme, siger Keld Østergaard.

Annonce

Oplagt at blive lærer

I 2006 skiftede han fra Husby Efterskole til Lyngs Idrætsefterskole, hvor han i 2014 blev leder af idrætsafdelingen. Det betyder, at han ikke længere underviser så meget i sit andet fag, matematik. Til gengæld står den stadig på masser af fodboldtræning.

Keld Østergaard

48-årige Keld Østergaard - han bliver 49 år i december - er født og opvokset i Lemvig.

Har i mange år boet sammen med Ilse Venneberg - de er fornylig flyttet til Skråningen i Lemvig. Hun er lærer på Christinelystskolen og har to børn på 26 og 24 år fra et tidligere forhold.

Keld Østergaard er uddannet kontorassistent på Lemvig Kommune. Blev i 1999 lærer fra Nørre Nissum Seminarium.

Var fra 1998 til 2006 lærer på Husby Efterskole. Blev i 2006 lærer på Lyngs Idrætsefterskole - har siden 2014 været leder af skolens idrætsafdeling.

Har DBU-A træner-eksamen, der også kaldes UEFA-Elitetræner - det er den næsthøjeste trænerlicens i Danmark.

- Der er nogen, der har sagt til mig, om jeg ikke kommer til at savne fodboldtræningen. Men jeg træner altså stadig otte gange om ugen på efterskolen, siger Keld Østergaard med et smil.

Han er uddannet kontorassistent i skatteforvaltningen på Lemvig Kommune.

- Det arbejde var jeg egentlig glad for, men jeg brændte ikke 100 procent for det. Det var ikke mig i længden. Jeg glædede mig mest til at komme til fodboldtræning og derigennem arbejde med børn og unge. Derfor var det nærliggende at blive lærer, siger Keld Østergaard.

Annonce

Stor Liverpool-fan

Vi kan jo passende slutte med Keld Østergaards favorithold - engelske Liverpool. Dem har han været fan af siden 1981. Her så han Liverpool slå Ipswich i Sportslørdag på den ene tv-kanal, der fandtes dengang.

- Jeg syntes, at Liverpool spillede utrolig godt, så det blev mit hold, siger Keld Østergaard.

Han har fulgt holdet siden, og bogreolen i hjemmet på Skråningen vidner om, at han også læser meget om Liverpool. På væggen i soveværelset hænger teksten til Liverpools slagsang, "You'll Never Walk Alone", og så er der alle fodboldtrøjerne. Her skønner Keld Østergaard, at han har 25-30 Liverpool-trøjer. Flere af dem hænger på efterskolen i Lyngs, og det giver sikkert et par plusser i karakterbogen, hvis eleverne udviser lidt respekt over for dem...

Keld Østergaard har til gengæld ikke været til fodbold på Liverpools hjemmebane, Anfield.

- Men det satser jeg på at komme, når der igen bliver lukket op for tilskuere. Nu har jeg i hvert fald fået mere tid til det, siger Keld Østergaard, der generelt følger engelsk fodbold tæt og desuden ser kampene i Champions League. Og selvfølgelig glæder han sig over, at Liverpool i den forrige sæson endelig igen vandt det engelske mesterskab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

De syngende gæster

Annonce