Annonce
Lokalavisen Lemvig

KFUK – spejderne i Lemvig fylder 100 år

De Grønne Pigespejdere har jævnligt været synlige i bybilledet som her, hvor de har en stand på Torvet i Lemvig i slutningen af 1990érne. Foto: KFUK-spejderne
Jubilæet markeres søndag den 26. september i Spejderhuset på Banegårdsvej.

Lemvig: KFUK-spejderne i Lemvig kunne den 9. september 2021 i år fejre 100 års jubilæum, hvilket de markerer på søndag den 26. september.

Jubilæumsfesten starter med gudstjeneste kl. 10,30 i Lemvig Kirke hvor Sognepræst Lisbeth Filtenborg står for gudstjenesten. Herefter samles man til festmiddag i Spejderhuset på Banegårdsvej i Lemvig.

I forbindelse med 75 års jubilæet blev der lavet en jubilæumssten med KFUK-spejdernes logo samt årstallene 1921 og 1996, til dette jubilæum er der lavet en mindre sten, som skal stå foran den ”gamle” og har inskription 2021 – 100 år. Begge sten er lavet i samarbejde med kunstneren Erik Smed fra Ferring. Efter afsløring af stenen vil der blive serveret mad fra grillen og salatbord for de tilmeldte gæster. Efter middagen vil det ”gamle spejderorkester” bidrage med et par musikstykker.

Annonce

Senere på eftermiddagen lyder programmet på spejderliv i gamle dage, hvor vi vil opfordre gæsterne til at tage deres gamle foto album med, så man kan mindes gamle dage. Eftermiddagskaffen skulle efter sigende byde på et overdådigt kagebord. Der vil ind imellem være mulighed for at synge gamle og nye spejdersange, med klaver ledelse af tidligere dirigent Anders Bech Hald, inden festlighederne slutter sidst på eftermiddagen.

Jes Mathiasen, der var med til at starte spejderorkestret, har gravet lidt i KFUK-spejdernes Lemvig historie. I årene omkring 1. verdenskrig havde en lille flok piger fået den ide´, at de ville være FPFér. De henvendte sig derfor til FDFs formand skrædder Martin Larsen, men det lykkedes ikke at få en pigeafdeling i gang.

Derfor tog de initiativrige piger kontakt til frk. Abildgaard for at spørge hende, om hun ville hjælpe med en spejderstart. Hun var forbeholden, men lod sig overtale. I 1921 kontaktede frk. Abildgaard formanden for KFUK-spejderne i Danmark, professorinde Ingrid Ulbrick. KFUK-spejderne i Danmark var blevet oprettet i København i 1919, og Ingrid Ulbrick sagde ja tak til at komme til Lemvig. Her talte hun i det gamle missionshus på Søvejen (det tidligere rammeværksted). Samme aften aflagde flere af pigerne spejderløftet: ”Som spejder lover jeg at gøre mit bedste for at ære Gud ved at leve efter Hans vilje”.

KFUK-spejdernes første tropsfører blev Eva Mikkelsen, og frk. Abildgaard blev hendes assistent. Fra 1921 og frem til midten af 40'erne havde spejderne til huse i det gamle missionshus på Søvejen. Herefter flyttede de til kælderlokalerne i KFUK- og KFUM-bygningen i Aagade.

Billedet er fra starten af 20'erne, hvor De Grønne Pigespejdere i Lemvig blev stiftet. Foto: KFUK-spejderne

Sidst i 60érne blev spejdernes råderum udvidet betragteligt. De købte nemlig en 15 tønder land stor lejrgrund ved Flynder Å. Her byggede man ved forældre og frivilliges hjælp Kærnehuset. På grund af de svigtende lejrskoler og udlejninger solgte man i 2017 Kærnehuset til anden side, men den kan dog stadig lejes af de nye ejere.

I 1972 købte KFUK-spejderne i fællesskab med KFUM-spejderne, som havde til huse i Skomager Johansens hus i Aagade, den gamle funktionærbolig ved Lemvig Station. Her forestod et større renoveringsarbejde, inden huset kunne tages i brug. I 1991 blev der bygget en sal på 300 kvadratmeter til Spejderhuset, som blandt andet skulle huse spejdernes harmoniorkester – et orkester som blev dannet i 1984, og som både KFUK- og KFUM- spejderne i Lemvig stod bag. Orkesteret blev stoppet i 2015, da der blev fjernet nogle økonomiske tilskudsregler.

Huset danner stadig ramme om spejderarbejdet i dag, hvor både drenge og piger har et meget tæt samarbejde, da man lige som mange andre steder har problemer med at skaffe ledere til de unge. KFUK-spejderne ændrede i 2003 navn til ”De Grønne Pigespejdere”.

KFUK-spejdernes formål ligner sig selv fra udgangsåret: At udvikle sig i et socialt samvær, at være en god kammerat, at bruge hinanden og vinde respekt og selvtillid, sammenfattet til ”Vær beredt”.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Lemvig

Sinne Eeg med pianist giver koncert på Tuskær

Annonce
Annonce
Lokalavisen Lemvig

Jeg skreg af grin da jeg blev tilbudt job i Vestjylland

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Mette Blomsterberg kårede Lemvigs mesterbager

Lokalavisen Lemvig

En stemningsfuld lydoplevelse på stranden

Lokalavisen Lemvig

Marineudstilling sluttet af: Toldboden egner sig fantastisk til Guldalder-museum

Lokalavisen Lemvig

Bio-Huset får tidlig julegave: 500.000 kroner til renovering af biografsalen

Lokalavisen Lemvig

Marineudstilling lukker søndag - børn kan male marinemalerier til kulturnatten

Lokalavisen Lemvig

Løvfaldsmessen trak igen 2000 gæster: Fællessang og udsolgt tombola

Lokalavisen Lemvig

Thyborøn Fjernvarme i dialog med virksomheder om overskudsvarme

Lokalavisen Lemvig

Boksere forsøger sig for fjerde gang: Flytter Fight Night til nyt sted

Lokalavisen Lemvig

Få introduktion til klassisk musik

Lokalavisen Lemvig

Udgiver Lemvigbogen for 10. gang

Lokalavisen Lemvig

Museum fik indleveret et stykke fra et moderne kampfly

Lokalavisen Lemvig

Harboøre er klar med Løvfaldsmessen

Lokalavisen Lemvig

Her skal der helst være grus i maskineriet

Lokalavisen Lemvig

Lemvig Boghandel får besøg af forfatteren bag ny roman om nonnen Kirstine på Stubber Kloster

Lokalavisen Lemvig

Museet for Religiøs Kunst i akut mangel på frivillige - var tæt på at lukke i en weekend

Lokalavisen Lemvig

Her gælder det om at løfte i flok... eller hvordan Peter fangede en indbrudstyv juleaften

Lokalavisen Lemvig

Gry hentede tre medaljer ved DM: Gik fra Billedskolen til kajakken

Lokalavisen Lemvig

Kig ind i forfatteren Gunvor Krejbergs univers

Lokalavisen Lemvig

Rabalder giver den gas i Vandborg

Lokalavisen Lemvig

Elever samlede svampe og græs til uddannelsesdebat

Lokalavisen Lemvig

Bøvlings kunstmesse har denne gang en større palet

Annonce