Annonce
Lokalavisen Lemvig

Klumme: Endelig igen en rigtig vinter

Ugens klumme er skrevet af Michael Madsen, der er indehaver af Jyllandsakvariet i Thyborøn - han glæder sig over, at vinteren for en gangs skyld har budt på frost, is og sne. Pressebillede

Klumme: Jorden har været frosset, der var is på vandet, og der er flere gange kommet sne. Jubii, endelig har vi en rigtig vinter igen.

Når jeg har talt med venner og familie, går snakken om, hvornår det egentlig lige var, at vi sidst havde vinter. Sidste år var der ikke antydning af sne. Vintrene før den var også milde, og det føltes faktisk som rigtig længe siden, vi sidst havde haft rigtig frost og sne.

Når jeg kikkede ud over fjorden og så is så langt øjet rækker, så tænker jeg tilbage på 1996. Det var en rigtig isvinter, og det var det sidste år, hvor isbryderne var i gang.


Jubii, endelig har vi en rigtig vinter igen.

Michael Madsen, indehaver af Jyllandsakvariet og klummeskribent


Når det står så klart i min hukommelse, så skyldes det især, at det var det år og den vinter, hvor Jyllandsakvariet blev opbygget. På netop denne årstid for 25 år siden var jeg mega frustreret. Der var en åbningsdag i maj 1996, der skulle overholdes, og alt var bare én stor frosset isklump. Vi kunne intet lave på grund af frosten, og det føltes som om, vinteren bare aldrig ville slippe sit tag.

Annonce

25 års jubilæum

Men det lykkedes jo som bekendt, og vi glæder os helt enormt over, at vi i år kan fejre vores 25 års jubilæum. Det skal I nok høre mere om, når vi nærmer os maj.

Der er sket meget gennem årene, og en af største forandringer er inddragelsen af naturen i området via vores mange guidede ture. Lige nu må vi ikke afholde ture på grund af corona- restriktionerne.

Det er super ærgerligt, især fordi det aldrig har været mere populært at komme ud i naturen. Det er herligt at se, hvordan folk valfarter ud i det fri. Det var også spøjst at se de næsten daglige beretninger i medierne om folk, der går på isen alle steder i landet, på trods af at det mange steder kunne være farligt.

Der må være mange, der slet ikke ved, hvordan man gebærder sig i en rigtig vinter. Især i hovedstadsområdet, hvor der jævnligt er beretninger om folk, der går rundt med barnevogn på isen på steder med stærk understrøm og risiko for våger.

Annonce

Mangler lidt erfaring

Det tænker jeg er endnu et godt eksempel på, at folk gerne vil ud i naturen, men mange af de "nye" brugere af naturen mangler lidt erfaring. Det skal nok komme, og det vigtigste er jo lysten til at komme ud i den friske luft.

Jeg har nydt den "nye årstid". Jeg nåede lige at få en tur ud med en af bådene, inden frosten satte ind, og derefter kom båden op på land og indendørs. Jeg hjælper lidt på vej med at sørge for foder til fuglene, og jeg har været rundt med masser af roer til råvildtet.

Selvom mange af dyrene i vores natur kan klare både sommer og vinter, så kan man godt gøre lidt ekstra for dem, når nu der går så længe mellem de rigtige vintre. Vintre, som på vores breddegrader er vigtige for naturen.

Det betyder noget for dyr og planter, det begrænser i et vist omfang nogle af de invasive arter, som eksempelvis dræbersneglen, og så giver det den helt nødvendige naturlige årscyklus for dyrene på vores breddegrader.

Lad os nyde vi har en rigtig vinter og sammen passe godt på naturen, så vi kan blive ved med at nyde de skiftende årstider og vores vidunderlige natur.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce