Annonce
Lokalavisen Lemvig

Klumme: Hvad ønsker du dig i julegave?

Hvad ønsker du dig i julegave? Pas på hvad du ønsker dig, du kan risikere at få det.

Og måske er det faktisk noget andet du vil opnå med dit ønske (som når jeg ønsker mig en ny stavblender, selv om min mors gamle virker perfekt trods lidt misfarvning. Den nye Bamixa er bare så flot, at den vil være fed, at vise frem i mit køkken).

Tænk, hvis det du ønsker dig, egentlig er noget væsentligere. Tænk hvis du mærkede efter og fandt ud af hvad du savner i dit liv (altså ud over den nye Iphone 13, som vil vise de andre i klassen hvor sej du er, og dermed opnå at være en del af gruppen).

Annonce

Selvfølgelig er det i orden at ville have den smarte grill, som naboen har (den gamle Weber er jo ved at være gammel, og når vi så griller, så skal det da være med det sidste nye grej, ikk).

Den glæde, som vi opnår ved at få en ny ting, varer omkring to-tre timer, så har vi vænnet os til, at den er i huset eller i lommen. Kortvarig glæde.

Er det på den måde noget blæredygtigt, du ønsker dig?

Eller skal vi hellere, i klimakrisens tegn, ønske os noget bæredygtigt? Har du og verden brug for at endnu en energiforbrugende elektronisk anordning bliver fabrikeret til dig (som når jeg gerne vil have den elektriske plæneklipper fra Bosch i julegave)? Er det gået op for os, at vi sidder på en tikkende bombe af materialistisk forbrug, som er med til at gøre livet for vores børns børn til et helvede? Jo jo, men det er jo jul for pokker, siger du så. Ja, så lad os gøre hinanden glade lige her og nu, og så ser vi på det varme vintervejr efter jul.

Der er også gaver, som er med til at forbedre klimaet (som den nye ID4 fra VW, som ingen CO2 udslip har, det går da kun ud over de børn, som henter materialerne til batterierne op af jorden). Det er ikke let.

Så mon en økologisk øl og et sæt hjemmelavede smykker kan dække behovet for mine julegaver?

Hvad vil du ønske dig, hvis det ikke handlede om at få noget nyt, som du egentlig slet ikke har brug for? Er det muligt at sætte sig ud over egne ønsker og mærke hvad det betyder for andre, hvad du ønsker dig? (som når jeg ønsker mig en tegning fra barnebarnet eller en tur i skoven med varm kakao (i min nye Stanley termokande)).

Hvis vi ser på undersøgelser af, hvad vi, når vi ligger på dødslejet og bliver spurgt "Hvad ville du gerne have haft mere af i dit liv?", så svarer alle – uden undtagelse – "mere tid med mine nærmeste".

Skal julegaven så være en vinterferie (den med Højmark til Østrig) og en sommerferie (den med Escapeaway til Lidoen) og en efterårsferie (til London eller Paris)? Er det blæredygtigt eller bæredygtigt? Eller er en nærværende tur ud i det danske landskab med mor og far mere væredygtig?

At sulte og blive udelukket fra fællesskabet er det, vi frygter mest. De to ting dør vi af.

Sult er næppe en udfordring for os i Danmark. Fællesskabet kan være en udfordring. At mærke nærvær, anerkendelse, venskab – og kærlighed, er det der gør os lykkelige. Og det, der gør os allermest lykkelige, er at gøre noget godt for et andet menneske.

Det at hjælpe uden forventning om gengældelse. Det at være sammen om noget meningsfuldt. Det at føle sig som en del af et fællesskab – det kan vi ikke købe os til (desværre, jeg ville ellers gerne have den Nox Titanium Cabon 18K Luxury padelketcher for at være en del af det sidste nye). Det opnår vi kun ved at give hinanden væredygtige gaver, som vi kan være – ja, netop sammen om.

Så er dine julegaveønsker blæredygtige? eller bæredygtige? – eller væredygtige?

Med ønsket om en meningsfuld og afslappende jul til dig og dine.

PS. En hver product placement i denne tekst står for forfatterens egen regning og er ikke betalt af de respektive firmaer – desværre.


Annonce
Lokalavisen Lemvig

Bio-Huset har solgt 40 procent færre billetter på grund af corona-nedlukning

Annonce
Lokalavisen Lemvig

Nørlems sognepræst fylder 60 år: Københavneren der faldt for det vestjyske

Annonce
Lokalavisen Lemvig

FLAG Vestjylland er igen klar til at støtte maritime projekter

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Mozarts Requiem er udsat til efteråret

Lokalavisen Lemvig

Bovbjerg Fyr genåbner med kunstudstilling

Lokalavisen Lemvig

Stærke kvinder, fodbold og gode historier

Lokalavisen Lemvig

Apotekeren i Lemvig: Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle interessere mig for at udstille hunde

Lokalavisen Lemvig

Klassisk musik kombineret med lettere jazz

Lokalavisen Lemvig

Corona rammer populær revy: Bliver skubbet med et år

Lokalavisen Lemvig

Hør om årets bedste bøger på Lemvig Bibliotek

Lokalavisen Lemvig

Søfestival ændrer program efter afbud: Ud med Johnny, ind med Poul

Lokalavisen Lemvig

Dansk romantisk komedie blandt ugens film

Lokalavisen Lemvig

Nørre Nissum-pige blandt udstillerne på Museet for Religiøs Kunst: Dejligt at være tilbage

Annonce