Annonce
Lokalavisen Lemvig

Klumme: Kulturens håndsrækning til naturen

Hunde har også adgang, når der én gang om måneden er strandrensning på stranden ud for Tuskær i Fjaltring. Det er lederen af Tuskær, Lise Faurschou Hastrup, der har skrevet ugens klumme, der blandt andet handler om det nye strandrensningstiltag. Pressebillede
Annonce

Klumme: Stranden og det buldrende Vesterhav er Tuskærs baghave.

Her på stedet har vi altid lyden af havet i ørerne, vi har sand i håret og salt på læberne. Vores vinduer klistres til i havgus, og vi kan vi ikke låse dørene op udefra, når det har stormet.

Vi er en del af naturen. Vi værdsætter den højt. Himmel og hav! Hvor vi elsker at skabe rammer for kulturen her midt i naturen, hvor verden både begynder og ender.

Det nytter jo ikke, at vi bare plejer kulturen indenfor Tuskærs vægge og arbejder seriøst med økologi i køkkenet, uden også at tage del i ansvaret for naturen i vores egen baghave.

Vi beundrer den måde, man her på egnen sørger for kystsikring og oprydning af stranden. Vi vinker til de flinke folk i traktorerne, som kører og holder standen ren, og vi giver en kop kaffe til dem, som troligt går og planter hjelme i al slags vejr.

Annonce

Det havner på stranden

Ofte skyller der en anden kultur op på stranden. Den store overforbrugskultur havner her med havets bølger: plastikbøtter, dåser, sko, køleskabe, bolde og kilometervis af gavebånd med punkterede balloner i.

Vi har en særskilt afdeling til strandfund i vores affaldssortering, som en af de frivillige, Inge, står for. Inge sørger for at alt sorteres i metal, plast, glas osv.


Vi har længe haft en drøm om at tage større ansvar for vores baghave og decideret stå for at organisere en affaldsindsamling en gang om måneden.

Lise Faurschou Hastrup, leder af Tuskær


Vi har længe haft en drøm om at tage større ansvar for vores baghave og decideret stå for at organisere en affaldsindsamling en gang om måneden. Derfor har vi søgt Miljøministeriets Strandoprydningspulje og fået et flot tilskud til at organisere og facilitere en månedlig oprydning af stranden udfor Tuskær ned til næste redningsvej mod syd og mod nord helt til Høfde Q.

Annonce

Nyt projekt i 2021

Det betyder, at vi i 2021, den første søndag i hver måned, inviterer til oprydning af stranden. Vi sørger for poser, sække, tænger og handsker. Vi håber, at folk vil tilmelde sig og møde op med børn og hunde og godt humør. Vi samler fra kl. 10 til 12, hvorefter de frivillige byder på en hjemmelavet økologisk sandwich og sodavand i cafeen.

Efter strandrensningen sørger de frivillige på Tuskær for, at deltagerne kan få en sandwich. Her er det Marie Bruntse, der er i sving i Tuskærs køkken. Pressebillede

En søndag i marts kommer Carlo Sass Sørensen fra Kystdirektoratet og holder et foredrag om kystbeskyttelse i forbindelse med oprydningen.

Vi skal i gang med at sy skuldertasker af brugte bannere, som vi har fået fra Haze-festival. Vi vil gerne udvikle en model, som er god til at samle affald i. Taskerne skal man kunne låne på Tuskær, så at man også på andre dage nemt kan gøre en indsats.

Men hvad betyder det, at vi samler lidt affald, når der konstant udledes millioner tons affald i verdenshavene?

JO, det nytter altid, når vi gør noget hver især! Og når vi er mange, der går ved siden af hinanden, kan man virkelig se, at det batter. Den oplevelse, mener vi, er virkelig motiverende. Vi vil sammen opleve, at vores smukke strand bliver ren – i hvert tilfælde for en stund! Efterfølgende vejer vi affaldet og vi sorterer det. Vi tror, at det vil motivere yderligere.

Vi glæder os til at gøre en forskel sammen med alle, der har lyst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce