Annonce
Lokalavisen Lemvig

Klumme: Lommefilosofiske tanker hen over opvasken

Lise Faurschou Hastrup har skrevet ugens klumme. Hun er leder af Tuskær Kulinarisk Kunst- og Kulturcenter i Fjaltring. Arkivfoto: Morten Stricker.
Annonce

Klumme: Hvorfor behøver man at samle alle de sten op, når man altid bare ved det, i det øjeblik man ser et stykke rav?

Hvorfor finder man aldrig rav, hvis man anstrenger sig? Det kommer ligesom bedst, når man bare går i strandkanten, slapper af og kigger lidt halvdedikeret ned, - på de rigtige dage selvfølgelig!

Det er lige som med firkløvere; de dukker også bare op, når man ikke leder anspændt, når man bare ved, at de er der et sted og nok skal vise sig, måske i dag, måske en anden dag. Og det sjove er: hvis man først finder en et sted, så er der som regel flere, enten på det samme sted eller på resten af turen.

Er det også sådan med andre ting i livet? Lykkefølelsen for eksempel. Kommer den måske ikke bedst, når vi ikke anstrenger os? Er det ikke som om de ene lykkemoment kalder på det næste? Er det ikke som om alting lykkes bedre, når først dagen starter godt?

Og omvendt, de der dage, hvor dejen ikke vil hæve, når grøden brænder på, når brødet er blevet muggent, når misforståelserne står i kø, når der kommer rykkere for glemte regninger og hunden er blevet syg. Der kan det nemt fortsætte som én lang udånding, en matematisk udregning, der kun kan give et stor fedt minus.

Annonce

Et vigtigt værktøj i livet

Min mor gav mig et vigtigt værktøj til at bruge i livet, måske især på dage hvor grøden og livet brænder på: Find noget du værdsætter, træk vejret dybt og dyrk det: fx sikken en fin melodi, de spiller i radioen (hvis ikke, så skru over på en anden kanal til du finder en!), eller hvor er det skønt at mærke vinden på kinden eller solen i øjnene, katten der spinder, lyden af bølgerne eller måske det varme opvaskevand på hænderne.

Tag det, som gør dig glad, de små skønne øjeblikke og pust dem op som balloner, sæt snor i og lad dem løfte dig op af tyngden. Så kan man bedre se brændte gryder og forhindringer som små bump på vejen, detaljer man ikke skal hænge sig i, men som man med en indånders indstilling måske endda kan blive klogere af.


Tag det, som gør dig glad, de små skønne øjeblikke og pust dem op som balloner, sæt snor i og lad dem løfte dig op af tyngden.

Lise Faurschou Hastrup, leder af Tuskær Kulinarisk Kunst- og Kulturcenter


Det betyder ikke på nogen måde, at man skal finde sig i alt og som en jubelidiot male alting lyserødt. Alting lykkes bare bedre, når man går efter det, der giver glæde og ikke bruger unødvendig energi på det, der gør en dårligt tilpas.

Annonce

Det handler om energi

Man kan sammenligne det med, når man udvælger de krydderier, der smager godt i den ret, man er ved at kokkerere og undgår andre, fordi de ikke passer der. Man ville aldrig fordømme, kritisere endsige bruge energi på de krydderier på hylden, som man ikke bruger, vel?

Den lyder godt nok frygtelig langhåret, for det handler om noget så abstrakt som energi. Energi er noget, der bevæger sig i os og mellem os.

Alting lykkes helt sikkert bedst for os alle, hvis vi bruger energi på at finde og gå efter værdsættelse og glæde i stedet for kritik og fordømmelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Klumme: Golden Moments

Annonce