Annonce
Lokalavisen Lemvig

Klumme: Noget om at sætte sig et realistisk nytårsforsæt

Lederen af Lemvig Museum, Mette Lund Andersen, har skrevet ugens klumme, der både handler om nytårsforsætter og en ny strategi for Lemvig Museum. Foto: Morten Stricker
Annonce

Klumme: Så kom vi ind i et nyt år. Fik du sat dig et nytårsforsæt? Holder det endnu?

Nytårsaften er overgangen til noget nyt. Et gammel år ligger brugt og udtjent tilbage, et nyt år står på spring med alle de muligheder, det indebærer.

Nytårsaften er derfor traditionelt forbundet med overgangsritualer: Vi holder fest, skyder fyrværkeri af, laver løjer hos naboerne. Vi hopper ned fra sofaen og ind i 2021. Og vi lægger planer og sætter os noget for i det nye år, deraf navnet: et nytårsforsæt.

De mest udbredte nytårsforsætter handler om at stramme op på sundheden oven på julens udskejelser: at tabe sig, dyrke mere motion, holde op med at ryge, spise mindre kød.

Og for de fleste holder de gode intentioner max en uge ind i januar. Hvor mange gange har jeg ikke haft som nytårsforsæt at få løbet noget mere i det nye år? Og hvad er det blevet til? Nada! Det er netop svagheden ved nytårsforsætter: Enten bliver de så svære og urealistiske, at man knækker nakken på opgaven, eller så perifere at man simpelthen glemmer dem til fordel for andre og vigtigere ting, som ens liv er fyldt af.

Jeg har en veninde, som hvert år giver sig selv nogle anderledes og ret ambitiøse nytårsforsætter: At lære alle Afrikas lande at kende mht. beliggenhed, hovedstad, befolkning mv. At læse sig igennem hele Haruki Murakamis forfatterskab. At lære italiensk på brevkursus.

Annonce

Er fuld af beundring

Det vilde er, at hun gennemfører dem! Beslutsomt og systematisk. Jeg er fuld af beundring! Forklaringen er, at hun sætter sig noget for, som hun virkelig gerne vil, og som oprigtigt interesserer hende, og som hun et stykke hen ad vejen allerede er god til. Det skal være lysten, der driver værket. Og så skal der selvfølgelig også en vis portion flid og vedholdenhed til for at komme i mål. Sådan er det jo med det meste her i tilværelsen.


Forklaringen er, at hun sætter sig noget for, som hun virkelig gerne vil, og som oprigtigt interesserer hende, og som hun et stykke hen ad vejen allerede er god til.

Mette Lund Andersen, ugens klummeskribent


Her på Lemvig Museum er vi lige her efter nytår ved at lægge sidste hånd på museets nye strategi for de kommende fem år. Lige som et godt nytårsforsæt er en ny strategi også en ny begyndelse.

Den tager udgangspunkt i det, man er god til i forvejen, og sætter ord på det, man gerne vil ændre og blive bedre til. I strategien har vi beskrevet vores vision for, hvordan Lemvig Museum skal se ud i 2025. Museet skal fx være meget mere synligt i medierne og i bybilledet og tiltrække mange flere børnefamilier og turister.

Annonce

Har formet Lemvigegnen

Vi vil gerne lave museet om til et mødested og skabe forbindelser og sammenhænge mellem fortid og nutid, mellem Vestjylland og Verden og mellem gæsterne på museet, hvad enten de er lokale eller turister. Og vi vil først og fremmest i nye udstillinger fortælle om de mennesker, som er gået forud for os, og som har været med til at forme Lemvigegnen.

En central del af visionen går på at få en bedre bygning til museet. Vi har brug for mere plads til at åbne museet op og gøre det synligt og tilgængeligt for publikum. Og vi har brug for nye og bedre faciliteter til at fortælle de mange gode historier om Lemvigegnen.

Det er noget, vi er gode til i forvejen, og som vi virkelig gerne vil, og som vi agter at kaste al vores energi ind i over de næste fem år. Beslutsomt og systematisk. Det skal nok lykkes!

Godt nytår!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce