Annonce
Lokalavisen Lemvig

Klumme: "Tro på det" - enten flabet frase eller optimistisk talemåde

Helle Langer - der er indehaver af kulturstedet 18b i Harboøre - har skrevet ugens klumme. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Klumme: Jeg har engang været pædagog for en dejlig småaggressiv pige, som havde et svar til alt fra "ræk mig rugbrødet" til forsøg på snak om barndom og tristhed.

Hendes yndlingsfrase var "tro på det" og ikke på en mentor/coach/kammerat-måde, hvor ordene skal bygge op og gi’ selvtillid - hendes frase var præcis, som da jeg i samme alder vendte øjnene og sagde "som om". Flabet, mistroisk og et signal om at din mening, dit ønske, er komplet ligegyldig for mig.

Min tid med hende og hendes kompagnoner lærte mig utrolig meget om, hvordan man både kan være vred og trist på en gang.

Men sætningen spøgede ved mig i dag, da en ven udbrød ved håbet om et mere almindeligt 2021, at "han tror det, når han ser det".

Annonce

Forsvar mod falske håb

En sætning som jeg har sagt en milliard gange selv det sidste år, fordi en af mine corona-bivirkninger (uden at have haft selve sygdommen) er en skepsis overfor fremgang – som om at mit hjerte har bygget en solid mur af pessimisme til at forsvare sig imod falske håb, og når de dårlige nyheder endnu engang banker på, så kan jeg stolt og negativ konkludere "jeg fik ret!"

Vi har tit snakket om, hvor dejligt det var, at vi i marts ikke vidste, at efteråret og vinteren ville bringe mere corona, fordi vi havde brug for at tro på, at sommeren ville komme og redde det hele. Vi havde brug for et håb, som var overskueligt tæt på.

Var det naivt?? Muligvis – men virkede det?? JEP! Præcis som det skulle..

Så måske skal vi lære af foråret 2020, at det er sundt at håbe.

At det er sundt at tro, at der venter os lysere tider. At troen på, at vi beskytter vores hjerter ved at lade være, er lige så naiv som foråret 2020. For når du igen har konkluderet "jeg fik ret – jeg vandt ved ikke at tro på de gode meldinger" – føler du dig så lykkelig?? Føles det som en sejr?

Annonce

Giver skepsis dig glæde?

Dit hjerte, som du har beskyttet med skepsis og pessimisme, er det helt?? Er du glad?

Eller ligger sejren mere i det faktum, at du gav dig selv lov til at tro på det - tillod dig at nyde optimismen og håbet aldrig at forglemme. Muligvis for at ende skuffet bevares, men turen derhen var måske smukkere??

Jeg har ikke de vise svar eller vacciner på mig, men hvis frygten for at blive skuffet igen, forhindrer dig i lykke – er du så ikke der allerede?? Hvorfor ikke tro på det?

Jeg tror, at det virker… Og kan bedre overskue at jeg tager fejl og var naiv, end at jeg forventer ulykke og fik ret.


... og jeg kan bedre overskue, at jeg tager fejl og var naiv, end at jeg forventer ulykke og fik ret.

Helle Langer, indehaver af 18b og klummeskribent


Tro på det – der er lysere tider foran os.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce