Annonce
Lokalavisen Lemvig

Kvit smøgerne i det fri

Selv om rygestopkurset "Kvit i det fri" foregår i Klosterheden, forhindrer det ikke, at man begynder med et krus friskbrygget kaffe. Fra venstre er det naturvejleder Karsten Jensen, formanden for Kræftens Bekæmpelse i Lemvig, Anne Lund, rygestoprådgiver Merete Andreasen og naturcenterleder Elsebeth Houe. Foto: Morten Stricker
Lemvig Kommune, Naturstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse er gået sammen om "Kvit i det fri", hvor rygestopkurset foregår under åben himmel. Det første forløb - bestående af seks gange - foregår i Klosterheden.
Annonce

Klosterheden: - Vi vil gerne bringe naturen i spil. Naturen er en ressource, og det er oplagt at bruge den som kulisse for et rygestopkursus, siger naturcenterleder Elsebeth Houe fra Naturstyrelsen Vestjylland, der dækker Lemvig, Struer, Holstebro, Ringkøbing-Skjern og Herning Kommuner og har sit hovedkontor i skovriderboligen på Gl. Landevej tæt på Møllesøen i Klosterheden.

Naturstyrelsen Vestjylland er gået sammen med Lemvig Kommune og Kræftens Bekæmpelse i Lemvig om rygestopkurset "Kvit i det fri", der begynder torsdag den 16. april og foregår over i alt seks torsdage.

- Vi har i forvejen samarbejdet med Kræftens Bekæmpelse i Lemvig om deres familieture i Klosterheden, og derfor var det oplagt at undersøge, om der var andet, vi kunne samarbejde om. Vi har i forvejen kørt et rygestopkursus i naturen i Husby, og vi ved fra kurser andre steder i landet, at der er en høj succesrate, når man inddrager naturen, siger Elsebeth Houe.

"Kvit i det fri"-forløbet

Hvis man ønsker at deltage i rygestopkurset "Kvit i det fri", skal man henvende sig til Lemvig Kommunes sundhedsafdeling i Bonnet. Det er gratis af deltage.

"Kvit i det fri" er et samarbejde mellem Lemvig Kommune, Naturstyrelsen Vestjylland og Kræftens Bekæmpelse i Lemvig. Det første kursus foregår i Klosterheden.

Det forløber over seks torsdage med start den 16. april. Der er følgende program:

1. gang: Planlægning og rygestopdato. Kortere gåtur med walk-and-talk ud fra samtalekort.

2. gang: Forberedelse, risikosituationer og nikotinprodukter. Walk-and-talk og fokus på sanser.

3. gang: Hvad udfordrer, og at flytte fokus. Mindfull-gåtur med naturformidlingsstop.

4. gang: Tackle stress. Mindfull-walking med flere stop - yoga og sanser.

5. gang: Motion og bevægelse. Skovfitness med fokus på puls.

6. gang: Fastholdelse og kuliltemåling. Opsamlende gåtur med fokus på tidligere øvelser og forbedrede sanser.

Annonce

Med på ideen

Formanden for Kræftens Bekæmpelse i Lemvig, Anne Lund, var straks med på ideen med at samarbejde om et rygestopkursus. Hun tog kontakt til Lemvig Kommunes sundhedsafdeling i Bonnet, der i forvejen har rygestopkurser.

- Det var oplagt for os at gå med i sådan et samarbejde, siger Merete Andreasen, der er rygestoprådgiver i Lemvig Kommune.

De tre aktører håber på god tilslutning til det første forløb, der har det store Lavu-telt på Gl. Landevej 47 inde midt i Klosterheden som omdrejningspunkt.

- Her mødes vi og begynder med en kop kaffe, siger naturvejleder Karsten Jensen, der kommer til at køre forløbet sammen med Merete Andreasen samt en repræsentant fra Kræftens Bekæmpelse i Lemvig, der i hvert fald nogle af gangene vil være Anne Lund.

Annonce

Flytter fokus

- Når man holder et rygestopkursus ude i det fri, så appellerer man til nogle andre end dem, der sidder inde i et lokale og modtager informationer om fordelene ved at stoppe med at ryge. Ude i naturen får vi flyttet fokus over på, hvad det for eksempel betyder, når man stopper med at ryge og får sanserne tilbage. Vi kommer også til at gå kortere ture i naturen, og deltagerne vil opleve, at de ved at kvitte smøgerne får mere luft til at motionere, siger Merete Andreasen.

- Det med sanserne kan for eksempel handle om, at vi dufter til noget porse eller nogle af de mange andre ting, der gør det til en sanseoplevelse at færdes i skoven, siger Karsten Jensen.

Arrangørerne påpeger også, at der kan komme flere uforpligtende snakke, når man går sammen ude i naturen. Det bliver mere oplagt at gå og sludre lidt med sidemanden, når man færdes ude i det store "natur-rum".

Forløbet begynder hver torsdag kl. 15, og efter halvanden time er det folkene fra Kræftens Bekæmpelse, der overtager scenen. Efter at have været rundt i naturen er deltagerne på dette tidspunkt vendt tilbage til det store Lavu-telt, der er forsynet med bænke og borde.

- Her vil vi som afslutning servere sunde drikke og snacks og på den måde understrege, at både sund kost og det at være røgfri er vigtige elementer i bekæmpelsen af kræft, siger Anne Lund.

Naturvejleder Karsten Jensen dufter til porse - ganske som deltagerne på "Kvit i det fri" kommer til at gøre. Foto: Morten Stricker
Annonce

Begge køn

Merete Andreasen er glad for, at "Kvit i det fri"-teamet tæller både mænd og kvinder.

- Når kommunens borgere får et sundhedstilbud, så er det mange gange kvinder, der står for det. Derfor er det godt, at vi i dette forløb har Karsten Jensen med. Der bliver fokus på nogle andre ting, når det også er mænd, der står for gennemførelsen. Det er godt, at begge køn er repræsenteret, siger Merete Andreasen.

- Det er planen, at vi vil gentage dette kursusforløb, og næste gang kan det måske foregår ude i naturen på Tangen, siger Anne Lund.

Arrangørerne håber, at kurset kan medvirke til at nedbringe antallet af rygere.

- Antallet af rygere er faldet gennem mange år, men nu er tallet desværre steget en anelse igen. Vi skulle gerne have knækket kurven, så den igen går nedad, siger Merete Andreasen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Hør om Lemvigs vinmark

Lokalavisen Lemvig

Motion for hjertet

Lokalavisen Lemvig

Folkedansere starter igen

Lokalavisen Lemvig

Klumme: Sikke en sommer

Lokalavisen Lemvig

Byen fyldes med vægtere

Annonce