Annonce
Lokalavisen Lemvig

Lars har været i sporten i 40 år: Karate er blevet en livsstil for mig

I 40 år har karate været omdrejningspunktet for Lars Tannebæk, der kalder sporten for en livsstil. Foto: Morten Stricker
Fodbold var ikke så interessant og derfor faldt Lars Tannebæk for den forholdsvis nye karateklub i Lemvig. Her har han nu udøvet sporten i 40 år

Lemvig: Der er to aftener om ugen, hvor man ikke behøver spørge Lars Tannebæk om han kan mødes. Det er mandage og onsdage.

Her kan man i stedet finde ham i kælderen under Lemtorpskolen, hvor han både er instruktør og selv træner karate.

Sporten er blevet en livsstil for ham, og tidligere på efteråret kunne den 57-årige kæmper markere sit 40 års jubilæum som karateudøver.

Annonce

- Tiden er bare gået stærkt. Det ene år har overtaget det andet, og så er jeg bare blevet hængende i sporten. Og samtidig har min kone og jeg trænet karate sammen i 38 år, så vi har noget at være fælles om, siger Lars Tannebæk.

Siden barndommen i Klinkby har han dyrket idræt. Som de fleste drenge spillede Lars Tannebæk blandt andet fodbold i Klinkby Boldklub, men det faldt ikke i hans smag. Så i stedet faldt han som 17-årig for den forholdsvis nystartede karateklub i Lemvig.

- Det var ikke så interessant at spille fodbold. I karate er det mere op til dig selv at få trænet, og bruge den tid der er nødvendig, hvis du vil være god. Samtidig var det også en hyggelig klub at være i, og efter kort tid endte jeg også med at være instruktør, siger den jubilerende karateudøver.

Ro på til træning

Han står i dag i spidsen for at træne de fleste af klubbens omkring 20 medlemmer. Det foregår i klublokalerne i kælderen under Lemtorpskolen, hvor der er to gange ugentlig træning.

Der er ro på, når Lars Tannebæk kommer med sine instruktioner til deltagerne i træningen. Der bliver instrueret og vejledt i de forskellige teknikker, inden han holder øje med og retter på de ting, han ser undervejs.

Og der er grund til at lytte til Lars Tannebæk. Gennem de 40 år som karateudøver har han formået at få sort bælte med 4. dan. Det betyder, at han har et firedobbelt sort bælte. Og efter nogle år har man mulighed for at avancere til yderligere en dan.

Tiden er bare gået stærkt. Det ene år har overtaget det andet, og så er jeg bare blevet hængende i sporten

Lars Tannebæk, karateudøver

- Jeg kunne muligvis også få en 5. dan, og jeg er også blevet opfordret til det. Men det vil kræve, at jeg rejser enten til Japan eller Skotland for at deltage i en træningslejr og derefter vurderes til, om jeg kunne få en yderligere dan. Men coronaen har betydet, at jeg ikke har kunnet rejse ud til træningslejre. Og samtidig vil det også kræve en del træning inden, siger Lars Tannebæk, der ikke ved, om han vil gå efter at få den 5. dan på et senere tidspunkt.

- Lige nu vil jeg langt hellere bruge min tid på at oplære de unge udøvere, tilføjer han.

Omkring en halv snes børn og unge går i dag i karateklubben. Alle er klædt i den karakteristiske hvide kampdragt, som de har på til træning. Tidligere har klubben taget ud til turneringer, men det gør man ikke så meget længere.

I stedet fokuserer man på træningen, hvor man har et samarbejde med klubben i Ulfborg. Og vil man gerne dyste i turneringer, er der også mulighed for at gøre det gennem klubbens samarbejde med klubben i Holstebro.

Annonce

Gør opgaven færdig

Lars Tannebæk peger på, at sporten ikke kun giver børnene en god træning. Det er også med til at give dem en målrettethed.

- Vi arbejder en del med vores elever om, at hvis man har fået en opgave, så gør man den også færdig. Det tror jeg eleverne kan tage med videre i livet, når de eksempelvis skal i gang med en uddannelse, siger han.

Han husker også, at en forælder på et tidspunkt kontaktede ham.

Lars Tannebæk har sort bælte med 4. dan. Men i stedet for at gå efter en yderligere forbedring, vil han koncentrere sig om at træne klubbens unge udøvere. Foto: Morten Stricker

- De fortalte os, at de kunne mærke, at deres barn havde fået en helt anden målrettethed af at have været til fores træning, siger Lars Tannebæk.

For hans eget vedkommende er sporten også blevet en livsstil gennem årene. Ifølge ham indgår karate i mange af de ting både han, men også ikke-karateudøvere, laver i løbet af hverdagen.

- Jeg tror, man ubevidst bruger sin karate hver eneste dag. Det gælder både når man går, sidder på en stol men også at man eksempelvis kan være med til at guide folk på en behagelig og afslappet måde, siger han.

Annonce

Ikke kun selvforsvar

- For mit eget vedkommende handler det ikke kun om selvforsvar. Mentalt bliver man mere balanceret og får en god fornemmelse for, hvornår der er noget, man ikke skal røre ved og derfor bør trække sig fra. Det tror jeg ligger ubevidst i mig, siger han.

Ud over sin kone har karatesporten givet Lars Tannebæk masser af gode oplevelser gennem årene. I slutningen af 1980'erne var han i to en halv uge i Japan for at lære mere om sporten og der har også været japansk besøg i Lemvig, lige som han også har været vært for udøvere fra blandt andet Sydafrika og Sverige.

Karate har givet Lars Tannebæk mange oplevelser. Han har blandt andet haft besøg af udøvere fra Sydafrika, lige som han selv har været på et to en halv uge langt besøg i Japan. Foto: Morten Stricker

Selv om han kan mærke, at benene gennem årene er blevet en anelse stivere, så er Lars Tannebæk langt fra færdig med karate.

- I Østen ser mange mange karateudøvere, der bliver ved indtil de ikke kan tygge brød længere. Så jeg tænker, at jeg vil dyrke karate indtil den dag, jeg ikke kan sparke højt længere, og så kan jeg i stedet gå over til thai-chi, siger han.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Lemvig

Sinne Eeg med pianist giver koncert på Tuskær

Annonce
Annonce
Lokalavisen Lemvig

Jeg skreg af grin da jeg blev tilbudt job i Vestjylland

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Mette Blomsterberg kårede Lemvigs mesterbager

Lokalavisen Lemvig

En stemningsfuld lydoplevelse på stranden

Lokalavisen Lemvig

Marineudstilling sluttet af: Toldboden egner sig fantastisk til Guldalder-museum

Lokalavisen Lemvig

Bio-Huset får tidlig julegave: 500.000 kroner til renovering af biografsalen

Lokalavisen Lemvig

Marineudstilling lukker søndag - børn kan male marinemalerier til kulturnatten

Lokalavisen Lemvig

Løvfaldsmessen trak igen 2000 gæster: Fællessang og udsolgt tombola

Lokalavisen Lemvig

Thyborøn Fjernvarme i dialog med virksomheder om overskudsvarme

Lokalavisen Lemvig

Boksere forsøger sig for fjerde gang: Flytter Fight Night til nyt sted

Lokalavisen Lemvig

Få introduktion til klassisk musik

Lokalavisen Lemvig

Udgiver Lemvigbogen for 10. gang

Lokalavisen Lemvig

Museum fik indleveret et stykke fra et moderne kampfly

Lokalavisen Lemvig

Harboøre er klar med Løvfaldsmessen

Lokalavisen Lemvig

Her skal der helst være grus i maskineriet

Lokalavisen Lemvig

Lemvig Boghandel får besøg af forfatteren bag ny roman om nonnen Kirstine på Stubber Kloster

Lokalavisen Lemvig

Museet for Religiøs Kunst i akut mangel på frivillige - var tæt på at lukke i en weekend

Lokalavisen Lemvig

Her gælder det om at løfte i flok... eller hvordan Peter fangede en indbrudstyv juleaften

Lokalavisen Lemvig

Gry hentede tre medaljer ved DM: Gik fra Billedskolen til kajakken

Lokalavisen Lemvig

Kig ind i forfatteren Gunvor Krejbergs univers

Lokalavisen Lemvig

Rabalder giver den gas i Vandborg

Lokalavisen Lemvig

Elever samlede svampe og græs til uddannelsesdebat

Lokalavisen Lemvig

Bøvlings kunstmesse har denne gang en større palet

Annonce