Annonce
Lokalavisen Lemvig

Lemvig Kommune øger antallet af SOSU-elever

Uddannelseskoordinator Else Sørensen (tv) i samtale med social- og sundhedsassistentelev Oana Popovici. Lemvig Kommune skal fra næste år bruge 40 elever om året på SOSU-området. Foto: Morten Stricker
Lemvig Kommune øger fra næste år antallet af SOSU-elever markant - det gælder både assistenter og hjælpere. Uddannelseskoordinator Else Sørensen håber både at kunne tiltrække de unge og dem, der har lyst til et brancheskifte med stort set jobgaranti.
Annonce

Lemvig: Der bliver i fremtiden hårdt brug for nye sundhedsmedarbejdere i landets kommuner, og Lemvig Kommune gør nu en ekstra indsats for rekruttere fremtidens SOSU-medarbejdere i form af flere social- og sundhedselever - det gælder både assistenter og hjælpere.

- Fra 2020 øger vi antallet af SOSU-elever markant. Det skyldes både, at det i fremtiden udelukkende bliver kommunerne og ikke regionerne, der står for ansættelsen af SOSU-eleverne, og at Lemvig Kommune i sig selv øger antallet af elever, siger Else Sørensen, der er uddannelseskoordinator for SOSU-eleverne og de sygeplejerske-studerende i Lemvig Kommune.

Social- og sundhedsmedarbejderne er delt op i assistenter og hjælpere, og hvor Lemvig Kommune i dag ansætter 14 assistentelever og 10 hjælperelever om året, stiger det tal til henholdsvis 26 og 14 om året fra 2020.

Else Sørensen kan godt være en anelse bekymret for, hvorvidt det kan lykkes at skaffe 26 assistent-elever.

- I dag har vi ikke problemer med at finde 14 kvalificerede assistent-elever om året, og vi kan også finde erstatninger, hvis der er nogen, der falder fra. Men der er et stort spring op til 26 elever, så det bliver nok lidt af en udfordring, siger Else Sørensen.

Stigningen fra 14 til 26 assistent-elever er opdelt på seks elever, der er flyttet fra regionalt til kommunalt regi, samt en reel kommunal opnormering på seks elever. Eleverne skal fortsætte med at være i praktik i både kommuner og regioner.

Antallet af hjælper-elever skal "blot" vokse fra 10 til 14, og det tal ser Else Sørensen ikke umiddelbart noget problem i at nå.

- Allerede i dag tager vi et par stykker flere ind end 10 elever, siger Else Sørensen.

SOSU-uddannelserne

SOSU-uddannelserne består af uddannelse til henholdsvis social- og sundhedsassistent og social- og sundhedshjælper. Det tager 2 år og 10 måneder at blive SOSU-assistent, mens uddannelsen som SOSU-hjælper kan klares på et år og to måneder.

SOSU-uddannelserne blev oprettet i 1991 og erstattede de tidligere uddannelser til sygehjælper, beskæftigelsesvejleder, plejehjemsassistent og sygeplejer (plejer).

Skoleopholdet foregår lokalt på UCH i Holstebro, hvor Social- og Sundhedsskolen i Herning har en satellit-afdeling.

Praktikdelen finder sted i kommuner og regioner.

Det er også muligt at tage den 4½-årige uddannelse EUX Velfærd, hvor man kombinerer uddannelsen som SOSU-assistent med en studentereksamen. Den uddannelse kan også tages på UCH i Holstebro eller Herningskolen.

Annonce

40 elever om året

Netop nu søger Lemvig Kommune SOSU-elever - både hjælpere og assistenter - til start i februar og maj næste år. Skoleopholdet sker på UCH i Holstebro.

- Vi er både på udkig efter de unge og de voksne som elever. Hvis vi skal nå et samlet tal på 40 SOSU-elever om året, så skal vi have fat på andre end de unge. Vi forsøger at tiltrække dem, der har lyst til et brancheskifte, og vi har f.eks. fået nogle stykker fra Vestas, hvor fyringer kan være med til at skabe usikkerhed om den fremtidige jobsituation, siger Else Sørensen.

Hun tilføjer, at der med en SOSU-uddannelse nærmest er garanti for et job efter endt uddannelse.

- Hvis man gennemfører uddannelsen med et ordentligt resultat, så er der nærmest jobgaranti. Der bliver brug for mange SOSU-medarbejdere de kommende år, siger Else Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce