Annonce
Lokalavisen Lemvig

Litteratur til en gymnasieopgave? Den klarer mor da...

Sofie Sidelmann Yderstræde - der er kommunikationsmedarbejder på Lemvig Bibliotek - har skrevet denne uges klumme. Arkivfoto
Annonce

”Min søn skal skrive opgave om klimakrisen, så jeg vil lige hjælpe ham med at få fat på noget litteratur.” Den sætning vender vi tilbage til… Snart skal eleverne i gymnasiets 3. g skrive ”den store opgave” – studieretningsprojektet, og det kan vi heldigvis mærke på biblioteket. Så er det ekstra sjovt og udfordrende for os at finde relevante bøger, nye artikler og undersøgelser om alverdens emner lige fra Allah til zoonoser.

Vi kan altid kende eleverne, når de kommer ind: Gerne i grupper på tre eller fire, lidt søgende og usikre. Og egentlig også ret overraskede over, at vi tager os god tid til at hjælpe dem.

Men mange elever møder vi aldrig. Alligevel ved vi, at de får de bøger og artikler, de har brug for.

Det hænger sammen med første sætning i denne klumme: Den klarer mor eller far (også) lige!

I opgavetiden ser vi - og alle landets øvrige biblioteker - utroligt mange velmenende mødre og fædre, som møder op på biblioteket og skaffer al nødvendig litteratur til en vellykket opgave. Og vi hjælper lige så gerne dem. Men det er dog med en vis ærgrelse: Hvorfor kommer de unge ikke selv? Og hvorfor har mor eller far i det mindste ikke taget dem med?

Vi kan kun tilskrive det samfundsudviklingen med udprægede curlingtendenser, hvor nogle forældre fejer irriterende forhindringer af vejen for deres børn langt op i teenagelivet.

Det er bare så ærgerligt, synes vi på biblioteket. Mor og far må da gerne bestille bøger til en opgave, vi kunne da være ligeglade. Men opgaveskrivningen begynder faktisk allerede i det øjeblik, eleven vælger emne. Tankerne kredser om tidsplan, vinkler og kilder.

Hvis man som velmenende forælder overtager den vigtige disciplin, som litteratursøgning er, er min påstand, at man sender sine børn videre ud i et krævende uddannelsessystem en vigtig kundskab fattigere. For vil mor og far også møde op på biblioteket i Aarhus, når den unge går på 2. semester på seminariet, sygeplejeskolen eller universitetet?

Her på biblioteket har vi en service, som hedder ”Book en bibliotekar.” Man kan få individuel rådgivning i fred og ro sammen med en medarbejder, der har forberedt sig inden mødet. Her er der også tid til at snakke om de forskellige bøger og artikler, og her har vi mulighed for at minde eleverne om den ekstremt vigtige kildekritik.

Vi kan kun håbe, at forældrene også sætter sig ned sammen med deres barn og med de kildekritiske briller på snakker alle de bøger og artikler igennem, som de har hentet hjem til opgaveskriveren.

I må hjertens gerne finde bøger til jeres børn, uanset om de er ni eller nitten år. Men gør dem den tjeneste i det mindste at tage dem med på biblioteket, når I gør det. Så slipper I nemlig for at skulle tage turen til biblioteket i København det første års tid, jeres 21-årige søn eller datter er begyndt på en videregående uddannelse. For der kommer der nemlig rigtig mange opgaver, som I skal finde litteratur til!

Klummeskribenter

Ugens klumme kan du hver uge finde her på side 2 under logoet ”På den anden Side”.

Panelet består af 10 skribenter – fem inden for det kulturelle område, fem inden for natur - der på skift vil behandle et aktuelt emne. Listen over skribenter ser således ud:

Karen Barfod (natur)

Sofie Sidelmann Yderstræde (kultur)

Michael Madsen (natur)

Mette Lund Andersen (kultur)

Nina Svanborg (natur)

Lise Faurschou Hastrup (kultur)

Henning Juhl Christensen (natur)

Helle Langer (kultur)

Jens Hedevang (natur)

Klavs Weiss (kultur)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Hør om Lemvigs vinmark

Lokalavisen Lemvig

Motion for hjertet

Lokalavisen Lemvig

Folkedansere starter igen

Lokalavisen Lemvig

Klumme: Sikke en sommer

Lokalavisen Lemvig

Byen fyldes med vægtere

Annonce