Annonce
Lokalavisen Lemvig

Klumme: Når måltidet skal mere end at mætte

Lise Faurschou Hastrup skriver i ugens klumme om, hvordan mad kan vække følelser i os. Arkivfoto: Morten Stricker.
Annonce

Klumme: Økologi og god kvalitet er udgangspunktet for al mad, der serveres i huset her. Men der er et par ingredienser, helt uden kalorier, som er fuldstændig fundamentale for ethvert vellykket måltid.

Det er svært at sætte ord på, men jeg prøver med udgangspunkt i egne oplevelser:

Jeg føler mig dygtig, når jeg spiser grønlangkål. Jeg bliver ked af det, når jeg lugter flæskesteg. Jeg mærker forelskelsen, når jeg drikker hvidtøl, og jeg bliver gravid af at spise artiskokker! Jeg er 22 og har lige opdaget den skøre grønsag, som jeg spiser hver eneste dag, også til morgenmad! Jeg sidder i en overfyldt bus på vej til arbejde og trækker vejret dybt for at holde bræktrangen stangen.

Bussen sidder fast i en trafikprop, og jeg skal kaste op NU! Jeg tager en regnhætte op af min rygsæk og brækker et rimelig stort parti artiskokstykker op, snører hætten pænt sammen og lægger den ned i rygsækken igen. Den pæne ældre dame på sædet ved siden af nikker anerkendende og siger indirekte med sit blik, at det var elegant klaret. Hun og jeg sidder derefter som en slags allierede til stoppestedet, hvor jeg står af og køber en graviditetstest på apoteket. Næste morgen viser testen glædeligvis, at jeg er gravid. Men jeg kan aldrig mere spise artiskokker; min krop tror, den bliver gravid!

Annonce

Avocado og lykke

Når jeg spiser avocado, bliver jeg lykkelig. Jeg er 23 år, min dreng er nu 6 måneder og er lige begyndt at få fast føde. Jeg sidder med ham på skødet, holder ham med venstre hånd, og moser avocado med en gaffel i højre hånd. Jeg mader ham og spiser hver anden skefuld selv. Mit barn smiler og pludrer med munden fuld af avocado, og jeg er den lykkeligste mor i verden!


Men jeg kan aldrig mere spise artiskokker; min krop tror, den bliver gravid!

Lise Faurschou Hastrup, Tuskær


Når duften af nybagte kanelsnegle rammer mig, bliver jeg så stolt af min mor. Da er det med ét søndag i min krop, og min mor har bagt kager, som hun gjorde det hver eneste søndag for 50 år siden. Min klassekammerat Peter er på besøg. Han har kanel helt op til ørerne, og han mæsker sig vellystigt i sneglen, mens han bryder ud i en hyldest til min mors snegle, der er de bedste og største og saftigste, han nogensinde har smagt.

Annonce

Tomat og tryghed

Når jeg sætter tænderne i en solmoden velduftende tomat, bliver jeg tryg. Jeg er på et splitsekund tilbage i mine bedsteforældres altomfavnende kærlighed og omsorg. Jeg kan høre lyden af brødmaskinen, når min farmor skærer rugbrødet. Jeg ser min farfars milde øjne, og jeg ser hver en detalje på overfladen af hans store hånd, når han smører brødet, skærer tomaten i skiver og lægger dem på brødet.

Annonce

Sansning af mad

Sansning af mad, særlig lugtesansen, har en direkte forbindelse til det limbiske system, som er en ringformet struktur i den centrale del af hjernen, hvor erindringer er lagret og følelser opstår. Vi får, så at sige, gamle minder og oplevelser serveret gennem maden, OG vi får nye oplevelser til at lægge på lager, når vi sanser og spiser mad.

Gode oplevelser kan vi ikke få nok af. Derfor kan økologien og gastronomien ikke stå alene. God stemning og nærvær er til enhver tid uundværlige ingredienser i et fuldendt måltid, også hvis man spiser alene.

Velbekomme!

Lise Faurschou Hastrup er leder af Tuskær Kulinarisk Kunst- og Kulturcenter, hvor køkkenet har Det Økologiske Spisemærke i Guld. Klummen er omskrevet fra essayet ”Jeg bliver gravid af at spise artiskokker ”fra inspirationsbogen Mageløse Måltider, som Lise Faurschou Hastrup udgav i 2012.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lokalavisen Lemvig

Nu bygger vi bro

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Stilhed og pølser

Annonce