Annonce
Lokalavisen Lemvig

Når Tøjeksperten lukker: Det er slut med herretøj efter 101 år

Elo Kaae beskriver Toft Nielsen & Matthesen som et meget spændende sted at arbejde. Der var 43 medarbejdere, da han blev ansat i 1961. Foto: Allan Damgaard
Når Tøjeksperten lukker ved månedens udgang, er det slut med at sælge herretøj på dette sted, hvor Toft Nielsen & Matthesen åbnede deres legendariske stormagasin i 1919. Elo Kaae blev ansat hos TNM i 1961, og i 1980 var han med til at åbne Kaae & Bevensee.
Annonce

Lemvig: - Det er jo forfærdeligt, at der ikke længere skal sælges herretøj fra dette sted. Det er en trist udvikling, og det er kedeligt for Lemvig som handelsby, at der nu bliver to tomme butikker ved siden af hinanden i gågaden. Vi må håbe, at der snart kommer nye lejere, siger Elo Kaae fra Lemvig.

Tøjeksperten lukker med udgangen af denne måned, og nabobutikken, Damkjær Sko, har gang i et ophørsudsalg og lukker "i løbet af efteråret".

En gang var de to butikslokaler en del af det legendariske stormagasin Toft Nielsen & Matthesen, der var blandt de største i det vestjyske og kendt i branchen over hele landet.

TNM - som stormagasinet også blev kaldt - åbnede i 1919, og der er således blevet solgt herretøj på dette sted i 101 år.

Salget af sko er af noget nyere dato - i hvert fald når det bliver beskrevet af én, der som undertegnede ikke er helt ung længere. Skobutikken på stedet kan dateres tilbage til cirka 1990.

Når avisen har sat Elo Kaae stævne, så skyldes det, at han har et indgående kendskab til det historiske. Han blev ansat første gang hos TNM i 1961. Vendte tilbage få år senere, og han var i en årrække indehaver af både herretøjsforretningen og bygningen sammen med Mogens Bevensee.

Elo Kaae, der stammer fra Struer, er uddannet herretøjsekspedient hos Nybo i Struer. I 1961 havde han som nyudlært behov for et job i nogle få måneder, inden han skulle ind som soldat i Vordingborg i november.

- Indehaveren af herretøjsbutikken Nybo var svoger til Henning Matthesen, der ejede TNM i Lemvig. Han anbefalede mig til Henning Matthesen. Det var fantastisk at komme til så stort et sted som TNM. Jeg vil tro, vi var 43 medarbejdere dengang i 1961 - deriblandt en skrædderafdeling med fire ansatte og en systue med tre ansatte, siger Elo Kaae.

Opgaverne var også anderledes end hos Nybo i Struer.

Annonce

Egen skrædderafdeling

- Der kom f.eks. kunder ind, der skulle se på stof til en habit. Så blev der udvalgt et stof, og vi fik fat på én fra skrædderafdelingen, der kom ned i butikken for at tage mål. Selv om jeg var den senest ankomne, fik jeg lov til at ekspedere alle type kunder, siger Elo Kaae.

Han skulle begynde som soldat den 2. november. Den 1. november var skiftedag på landet og samtidig en af årets helt store handelsdage.

Så er ekspedienterne klar til kunderne i Toft Nielsen & Matthesens metervareafdeling. Foto udlånt af Lemvig Museum

- Her lukkede vi først butikken kl. 20. Henning Matthesen ville gerne, at jeg tog denne dag med. Om aftnen kørte han mig til toget i Struer, så jeg kunne tage nattoget til Vordingborg. På turen til Struer sagde han til mig, at jeg var velkommen tilbage hos dem, siger Elo Kaae.

Han vendte tilbage til TNM i 1965. Han uddannede sig til dekoratør, arbejdede en kort overgang i Hillerød og var halvandet år hos Otto Schumann lige over for TNM, inden han nærmest blev headhuntet til TNM. Det hed det nok ikke dengang, men Henning Matthesen spurgte ham, om han ikke havde lyst til at komme tilbage til TNM.

Annonce

Et utroligt godt ry

- Og jo, det havde jeg. Det var en attraktiv og stor arbejdsplads, hvor der skete mange spændende ting. TNM havde et utroligt godt ry. Hvis man havde været ansat dér, så kunne man nærmest få job alle steder i branchen. Der er også flere eksempler på, at de fabrikanter, der solgt tøj og stof til TNM, fik deres børn i lære hos TNM, siger Elo Kaae.

Han betegner Henning Matthesen, der var søn af grundlæggeren Jens Matthesen, som en fantastisk chef og en fremsynet leder.

101 år med herretøj

1919: Stormagasinet Toft Nielsen & Matthesen i Vestergade i Lemvig åbnede

1938: Toft Nielsen dør og Jens Matthesen kører TNM videre alene

På dette tidspunkt råder forretningen over det areal, hvor der i dag er fire butikker: Like Anna, Tøjeksperten, Damkjær Sko og Sportigan.

1959: Jens Matthesens søn Henning Matthesen driver forretningen videre

1980: Henning Mattesen sælger herretøjsafdelingen til Kaae & Bevensee. Dametøjsbutikken Degn åbner lidt senere, og Kaae & Bevensee får omkring 1982 den sidste bid af TNM med - her bliver der sportsafdeling.

1990: Kaae & Bevensee deler butikken op i tre butikker: Din Tøjmand, Centrum Sko og Sportmaster.

Elo Kaae fortsætter alene med Din Tøjmand. I 2001 sælger han butikken til Jan Brinch. Din Tøjmand bliver til Tøjeksperten. I 2008 sælger Jan Brinch sin butik til kæden Tøjeksperten og stopper senere på året.

Udgangen af juni 2020: Tøjeksperten lukker butikken i Lemvig som led i en landsdækkende spareplan.

- Vi havde f.eks. besøg af en underviser, der lærte os om salgspsykologi og salgsteknik, og på et tidspunkt bliver der indført overskudsdeling, siger Elo Kaae.

Annonce

Solgte 60 habitter én dag

Han kan huske TNM's 50 års jubilæum i 1969.

- Her var der tæt pakket med kunder i alle afdelinger, og oppe i dameafdelingen på første sal var der så mange, at de store facadevinduer i stueetagen truede med at revne. Falck blev tilkaldt og fik stivet facaden af. Det var vildt. Den første dag med jubilæumssalg solgte vi 60 habitter, husker Elo Kaae.

Toft Nielsen & Matthesen fyldte godt i gadebilledet. Dette foto er fra før, Vestergade blev til gågade. Foto udlånt af Lemvig Museum

Han vurderer, at tiden efterhånden løb fra stormagasiner i mindre byer.

Annonce

Mulighed for at overtage

- Det var Henning Matthesens plan at udstykke TNM i tre-fire bidder, og vi var tre i herretøjsafdelingen, der blev spurgt, om vi ville overtage afdelingen. Den ene mente, at han var for gammel til at begynde som selvstændig, men Mogens Bevensee og jeg havde lyst til at begynde for os selv, siger Elo Kaae.

Dermed var herretøjsbutikken Kaae & Bevensee etableret. Det var i 1980.

- Vi turde ikke helt slippe det gamle navn, så vi bevarede det lodrette skilt på facaden med bogstaverne TNM, mens der stod Kaae & Bevensee over facadevinduerne. Vi fik dog forholdsvist hurtigt slået vores navn fast, siger Elo Kaae.

Der gik også blot et par år, inden de begyndte at sælge sportstøj - blandt andet det nye danske mærke Hummel, der kom frem i disse år.

- Henning Matthesen ønskede allerede i 1982 at sælge TNM's tricotageafdeling, og her indrettede vi sportsafdelingen. Vi var oppe på at være 14 ansatte i Kaae & Bevensee, siger Elo Kaae.

Han engagerede sig i den indkøbsforening, Driftspartnere, som Kaae & Bevensee var en del af. Her blev han også formand, hvilket betød en del mødeaktivitet i København. Driftspartnere oprettede markedsføringskæden Din Tøjmand.

Annonce

Blev tre butikker

- Udviklingen gik i retning af mindre og mere intime butikker. Vi havde et stort butiksareal. Det var baggrunden for, at vi omdannede vores butik til tre butikker. Det var i 1990. Mogens Bevensee kørte videre alene med sportsbutikken. Jeg overtog Din Tøjmand, mens vi mellem de to butikker indrettede et lokale til Centrum Sko, siger Elo Kaae.

På det tidspunkt havde Elo Kaae og Mogens Bevensee også købt bygningen. Den del, der husede dametøjsbutikken Degn (i dag Like Anna), blev solgt fra, da Kaae & Bevensee overtog den.

- Det var en lykkelig skilsmisse mellem Mogens Bevensee og jeg. Vi brugte alt for meget tid på arbejdet, fordi vi begge var med i alle beslutninger i både sports- og herretøjsafdelingen. Det var mere hensigtsmæssigt, at vi kørte videre hver for sig, siger Elo Kaae.

Han solgte sin butik i 2001 til Jan Brinch. Din Tøjmand blev senere til Tøjeksperten, der i 2008 blev ejer af butikken. Da Elo Kaae stoppede, valgte Elo Kaae og Mogens Bevensee også at sælge bygningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce