Annonce
Lokalavisen Lemvig

NNFH Lemvig fejrer 50 års jubilæum

Hanna Green er et ikon i NNFH Lemvig og ses her i et opgør mo Søndermarken i 1992. Arkivfoto
Det bliver med en reception, noget håndbold, udgivelse af en jubilæumsbog og stor festaften for tidligere og nuværende håndboldspillere
Annonce

LEMVIG: Den lille landsby Nørre Nissum i Vestjylland kom for alvor på sportens Danmarks-kort, da herreholdet håndbold fra Nr.Lem/Nr.Nissum FH i 1974 som blot det fjerde provinshold rykkede op i landets bedste håndboldrække. Få år senere vandt klubbens damehold pokalfinalen og spillede efterfølgende flere Europa-Cup-kampe. Dameholdet har også en bronzemedalje i pokalskabet.

- I Nørre Nissum KFUM havde man et godt hold med brødrene Noe og brødrene Øe som de toneangivende spillere. Og i Nørlem havde træner Arne "Fræ'rik" Pedersen samlet et ynglingehold, der vandt det danske mesterskab. Begge klubber startede med udendørs håndbold, men da Limfjordshallen blev bygget i 1965, rykkede Nørre Nissum KFUM op i seniorrækkerne, så det var naturligt at slå de to klubber sammen. Det skete i 1969, fortæller Flemming Gade Nielsen, der selv kom fra Nørlem, og som aktiv var en del af den håndboldsucces, som fulgte efter sammenlægningen - først som spiller og senere som træner i klubben.

Klubbens første formand var Ole Baun.

Håndboldfeberen rasede i det vestjyske, og samtidig blev flere og flere studerende optaget på HF- eller Læreruddannelsen i Nørre Nissum, der på et tidspunkt havde fem-seks klasser på hver årgang.

- På herresiden var det en afgørende faktor, at Klaus Kaae blev ansat på seminariet og samtidig blev spillende træner i håndboldklubben i 1972. Oprykningen til 1. division i 1974 var en sensation i håndbold-Danmark, og vi kunne tiltrække mange spillere via seminariet. Det var navne som Niels Stampe, Kurt Nielsen, Michael Tind, Svend Aage Povlsgaard, Jan Jacobsen, Jan Hedegaard, Erik Friis og Erik Mathiesen for blot at nævne nogle få, siger Flemming Nielsen.

Med de mange spillere udefra, det høje sportslige niveau og ikke mindst det sociale sammenhold var håndbold også en mulighed for lokale talenter.

- Det var populært sagt en win-win-situation for alle parter, konkluderer Flemming Nielsen.

Hanne Green er jo klubikonet på damesiden i NNFH Lemvig, og den tidligere landsholdsspiller var blandt mange, der valgte at tage læreruddannelsen i Nørre Nissum.

- Det første år under uddannelsen spillede jeg dog hjemme i Højmark, men jeg fandt ud af, at der også var et ganske godt damehold i Lemvig. Vi startede vist i serie 1, men rykkede hvert år op i rækkerne - blandt andet i kraft af tilgangen fra seminariet, siger Hanna Green.

Der kom mindst et par aktuelle førsteholdsspillere til klubben hvert år fra seminariet - og det var navne som Gerda Krogshede, Alice Christensen, Jette Kjærgaard, Ann Sleimann og Mona Vestergaard.

- Jeg kan huske en sæson, hvor holdet bestod af to lokale bankfolk, mens resten var lærerstuderende, siger Hanne Green med et smil.

Som det var tilfældet på herresiden trak håndboldsucces'en også andre end lærestuderende til Lemvig-området - som for eksempel Conni Olesen og Maja Green.

Netop disse to epoker med stærke præstationer af herrerne og damerne er en del af den jubilæumsbog, der udgives i forbindelse med 50 års jubilæet.

- Et tredie afsnit handler om den aktuelle epoke med herreholdets fremgang og placering i ligaen, men i bogen på 40-50 sider er der også en lang række faktuelle oplysninger om klubbens historie, siger Flemming Gade Nielsen.

- Og så er det sådan, at NNFH Lemvig er den eneste klub i Danmark, der har været repræsenteret i dansk divisionshåndbold gennem de seneste 50 år. Vi har været tæt på at rykke ud et par gange, men det er aldrig sket. Det er da en stor præstation, siger Flemming Gade Nielsen, der også glæder sig over, at damerne lige nu ligger i 3. division.

Annonce

Stadig stor interesse for håndbolden

Håndboldkampene - først i Limfjordshallen og siden i Lemvig Idrætscenter - har budt på mange store oplevelser, og det har altid været kendetegnende for tilskuerne, at man på lægterne er med til at skabe en håndboldfest, så hjemmebanen har været en stærk fæstning for NNFH Lemvig og siden Lemvig-Thyborøn Håndbold.

- Interessen for håndbolden er stadig stor i vort område. I sidste sæson var der over 1.000 tilskuere på plads til hver af de sidste seks hjemmekampe, og det er da en stor glæde, at vi i jubilæumsåret ligger i landets bedste række. Økonomi spiller jo en stadig større rolle i tophåndbold, så det er lidt bemærkelsesværdigt, at vi kan begå os på dette niveau. Det skyldes ikke mindst den store opbakning fra sponsorer, tilskuere og de mange frivillige ildsjæle, siger Flemming Gade Nielsen.

Jubilæet fejres lørdag den 7. september med reception i Lemvig Idrætscenter fra kl. 13 til kl. 15. Efterfølgende er der uformel håndboldcafé, hvor man blandt andet kan kigge i de 66 store scrapbøger, som Ole Rømer har samlet i 49 år. Han kom nemlig først til Lemvig i 1970.

- Det er helt imponerende at læse i denne samling, og selvfølgelig dukker der også mange minder frem, siger Flemming Gade Nielsen, der de seneste tre år har været ulønnet direktør i Lemvig-Thyborøn Håndbold.

Om aftenen er der så stor jubilæumsfest - med spisning, forskellige underholdende indslag og taler samt selvfølgelig en tur ned af Memory Lane med anekdoter fra klubbens 50 årige historie.

- Der er gang i tilmeldingerne til denne festdag, men jeg kan kun opfordre til, at budskabet om festlighederne bliver spredt til så mange som muligt, så endnu flere har mulighed for at deltage, siger Flemming Gade Nielsen.

Jubilæumsbogen om NNFH gennem 50 år udgives lørdag den 7. september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce