Annonce
Lokalavisen Lemvig

Ny bog med et nuanceret syn på "Harboøres hellige"

Jens Kristian Lings i sit arbejdsværelse med nogle af sine litterære forbilleder på væggen - yderst til venstre ses f.eks. Henrik Pontoppidan, der har skrevet den filmaktuelle "Lykke-Per". Foto: Johan Gadegaard

Jens Kristian Lings fra Fjaltring udgiver i oktober "Himmel og Hav og Harboør", der har den store drukneulykke i Harboøre i 1893 som centrum. Bogen vil med forfatterens ord give et mere nuanceret og retfærdigt syn på "Harboøres hellige", der både i aviser og litteratur er blevet fremstillet i et negativt lys.

Annonce

Fjaltring: Det er en bog, som Fjaltring-forfatteren Jens Kristian Lings har barslet med i en årrække, men det er ikke spor tilfældigt, at "Himmel og Hav og Harboør" udkommer netop i år.

2018 er nemlig 125-året for den store drukneulykke i Harboøre, hvor 26 fiskere druknede i en kraftig storm. Den forfærdelige ulykken skete den 21. november 1893, og det er den, der er centrum for Jens Kristians nye bog.

I øvrigt er den 84-årige Fjaltring-bo en ganske produktiv forfatter. Inden "Himmel og Hav og Harboør" udkommer den 25. oktober, når Jens Kristian Lings at få en ny bog på gaden - nemlig "Elisabeths dagbog 6". Det er som tallet antyder den sjette bog, der er baseret på hans mormor Elisabeth Lings dagbøger. Hun var landmandskone i Heltborg i Thy og har efterladt sig hele 40 dagbøger, som det litteraturelskende barnebarn nu er i fuld gang med at udgive i bogform.

Jens Kristian Lings lægger ikke skjul på, at han har en klar mission med "Himmel og Hav og Harboør". Han ønsker at give et mere nuanceret og retfærdigt syn på de såkaldte hellige fra Harboøre - altså de stærkt troende fra Indre Mission.

- De er ofte blevet fremstillet som mørkemænd og som fordømmende. Sådan er der også enkelte af dem, der har været. Men langt fra alle. Der er brug for et mere nuanceret syn på dem. De blev ikke mindst uretfærdigt fremstillet i forbindelse med den store drukneulykke for 125 år siden, og her var det dagbladet Politiken, der førte an, siger Jens Kristian Lings.

Han redegør også for selve hændelsen den 21. november 1893. Efter en stormfuld periode kunne fiskerne endelig komme på havet den dag. De roede ud tidligt om morgenen, mens det stadig var mørkt, så de kunne fiske, når dagslyset brød igennem.

Annonce

Overrasket af en storm

- Det var blikstille fra morgenen af. Men ganske overraskende kom der en voldsom storm i løbet af dagen. Enkelte både tog ind med det samme og efterlod deres grej derude. De reddede sig. Nogle valgte at blive derude og ride stormen af. De reddede sig også. Men seks både valgte at sejle ind med deres grej, og de blev fanget i den voldsomme brænding. Det var meget tragisk med hele 26 druknede fiskere. Det var et enormt hårdt slag for det lille samfund, siger Jens Kristian Lings.

Det var naturligvis en stor, landsdækkende historie, og det var med Jens Kristian Lings' ord en sensation for dagbladet Politiken, der konstant var på jagt efter stof, der kunne underholde de primært københavnske læsere.

Og hvem sendte Politiken så til Harboøre for at dække sagen: Ingen ringere end journalisten Henrik Cavling, som landets fornemste journalistpris er opkaldt efter. Han var kendt for sine farverige reportager.

- Min nye bog består af tre konfrontationer. Det er København kontra Harboøre. Det er dagbladet Politiken kontra den lokale Lemvig Avis. Og endelig er det forfatteren Hans Kirk kontra den lokale forfatter Erik Berthelsen fra Harboøre, siger Jens Kristian Lings.

Annonce

Cavling opdigtede

Hovedparten af bogens forventede 240 sider - Jens Kristian Lings har endnu ikke fået bogen i hænderne og kender derfor ikke det nøjagtige sidetal - består af avisreferater fra de to ovennævnte aviser.

- Henrik Cavling besøgte kun de såkaldte vantro familier i Harboøre. Han ville ikke tale med "de hellige". Deres synspunkter er ikke med. Desuden var han god til at opdigte ting for at gøre det hele mere dramatisk. Det gælder f.eks. vejret. Han beskrev vejret som barsk, da den tidligere Harboøre-præst Carl Moe prædikede ved begravelsen. Han skrev, at der fløj isstykker i de sørgendes ansigter. Men det passer ikke. Jeg har forhørt mig hos DMI. Det var stille vejr den 27. november 1893, hvor begravelsen foregik. Cavling tegner ikke et retvisende billede af hele situationen, siger Jens Kristian Lings.

Lemvig Avis - der var byens konservative avis - havde derimod en mere nøgtern og reel dækning af den voldsomme begivenhed.

Nogenlunde det samme gør sig gældende i forholdet mellem Hans Kirk og Erik Berthelsen. I Hans Kirks roman "Fiskerne" bliver "de hellige" - fra blandt andet Harboøre - fremstillet som mørkemænd.

- Læser man derimod Erik Berthelsens romaner om Harboøre, så får man et meget mere nuanceret syn på datidens Harboøre-boere. Mange af dem havde f.eks. humor og et positivt livssyn, siger Jens Kristian Lings.

I København havde naturalismen vundet indpas i slutningen af 1800-tallet, mens vækkelsen og det åndelige liv prægede Harboøre - altså to klare modpoler.

Annonce

Forlag for første gang

"Himmel og Hav og Harboøre", der er Jens Kristian Lings' bog nummer 24, udkommer på Lohses Forlag, og det er faktisk første gang, at Jens Kristian Lings ikke selv står for udgivelsen.

- Jeg havde først spurgt Kristeligt Dagblads Forlag, om de ville udgive bogen. Jeg mente, det var oplagt, da Kristeligt Dagblad netop er udsprunget af den konflikt, der var i slutningen af 1800-tallet mellem religiøse grupper og andre samfundsgrupper. Men de var ikke interesserede. Det var Lohses Forlag til gengæld, og det har jeg haft et rigtig godt samarbejde med, siger Jens Kristian Lings.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce