Annonce
Lokalavisen Lemvig

Ny teknologi i Tandlægehuset i Aagade

Med den nye teknologi kan tandlæge Martin Kjærgaard lave kroner i egen klinik og dermed reducere ventetiden for patienterne. Foto: A.P. Christensen
En 3D-scanner med tilhørende tandrobot betyder, at tandlægerne nu kan fremstille kroner og broer i eget hus
Annonce

LEMVIG: Overordnet set er en krone blot en skal af porcelæn, der sættes rundt om den berørte tand hos patienterne. Traditionelt foregår dette tandlæge-arbejde ved, at man først tager et gummiaftryk af tanden, og dette aftryk sendes så til en tandtekniker, der ud fra aftrykket laver en krone, som sendes tilbage til tandlægen, der efterfølgende sætter kronen fast på tanden - en proces, der kan tage et par uger.

- Vi har nu valgt at investere i ny teknologi i form af en 3D-scanner med tilhørende tandrobot. Det betyder, at man undgår gummiaftrykkene, og desuden reduceres ventetiden markant, idet vi kan lave kronen samme dag, som vi scanner tanden, forklarer tandlæge Martin Kjærgaard fra Tandlægehuset i Aagade i Lemvig.

Den digitale arbejdsgang har mange fordele - for patienten og for tandlægen.

- Tandscanneren sørger for en høj præcision og giver et meget præcist billede af tanden, så eventuelle unøjagtigheder minimeres. Nogle gange kan gummiaftrykkene nemlig være lidt mere upræcise på grund af trækninger i selve materialet, siger Martin Kjærgaard.

Med 3D-tandscanneren kan tandlægen forstørre de områder af tanden, der er vigtige for at lave kronen helt præcist. Billedet fra scanneren sendes så videre til tandrobotten, der ved hjælp af algoritmer beregner form og facon på den endelige krone.

- Vi har valgt også at investere i robotten for derved at følge hele processen. Og tandrobotten kan udover kroner også lave mindre broer - alt sammen som en ekstra god service til kunderne, mens det for tandlægen gør arbejdsdagen lidt mere spændende, siger Martin Kjærgaard.

Når alle informationer er beregnet, går robotten i gang med at fræse den ønskede krone ud af en kompakt blok keramisk materiale. Kronernes styrke og holdbarhed er den samme som tandteknikere fremstiller.

- Produktionstiden for en krone er gennemsnitligt to timer, og når vi laver kronen i eget hus, kan vi også straks se, om alt er helt i orden, eller om jeg skal tilbage i processen for at finjustere nogle detaljer, forklarer Martin Kjærgaard.

Den nye teknologi blev taget i brug i Tandlægehuset i Aagade sidste år, og på landsplan er der cirka 25-30 klinikker ud af de godt 2.000 klinikker, der har investeret i dette udstyr.

- Jeg er ikke i tvivl om, at vi kan levere kroner af langt bedre kvalitet end tidligere - men først og fremmest kan patienterne undgå ventetid ved behandlingen, sammenfatter Martin Kjærgaard.

Tandscanneren sørger for høj præcision og tandrobotten for høj effektivitet.

Tandrobotten er i gang med at fræse en krone i keramtisk materiale. Foto: A. P. Christensen
På under et kvarter er den nye krone klar i Tandlægehuset i Aagade. Foto: A.P. Christensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce