Annonce
Lokalavisen Lemvig

Nyskabelsen Danske Digterruter kan opleves i Lemvig - gå i den natur, der har inspireret Thøger Larsen

Nu kan man via Danske Digterruter opleve Thøger Larsen på en ny og anderledes måde. Arkivfoto
Nyskabelsen Danske Digterruter omfatter 14 ruter rundt i landet. En af dem kan opleves i Lemvig, og det er - nok ikke overraskende - en Thøger Larsen-rute.

Lemvig: Syddansk Universitet står bag nyskabelsen Danske Digterruter, hvor danskerne bliver inviteret ud i naturen for at sanse, læse og opleve danske digtere på nye måder.

De første 14 ruter åbner fredag 18. juni, og blandt de 14 ruter rundt i landet finder man én i Lemvig, og det er - nok ikke overraskende - en Thøger Larsen-rute.

Thøger Larsen, der levede fra 1875 til 1928, boede hele sit liv i Lemvig, hvor han blandt andet var redaktør for byens radikale avis, Lemvig Dagblad. Han var dog mest kendt for sine digte, hvoraf de to mest kendte er sommersangene "Danmark, nu blunder den lyse nat", og "Du danske sommer, jeg elsker dig".

Annonce

På digterruterne kan man - foruden blot at nyde landskabet - få adgang til lydposter, som guider gennem et landskab og en natur, der har inspireret en digter og hendes eller hans forfatterskab.

Idémanden

Digterruterne udbygger en vigtig samtale mellem litterær kunst og lokale landskaber og fører den vandrende ind i den magi, der kan opstå, når digtningens ord, sted og natur mødes.

Idémanden bag projektet er prof. emeritus Johs. Nørregaard Frandsen fra SDU, Syddansk Universitet, der har samarbejdet med digterhjem, museer, foreninger og selskaber om skabelsen af digterruterne, der er støttet af Nordea-fonden med 5,7 millioner kroner.

I Lemvig har SDU samarbejdet med Lemvig Museum, hvor det primært er forvalter og museumsformidler Lars Mathiesen, der har arbejdet med ruterne.

- Der er 10 stoppesteder undervejs på Thøger Larsen-ruten, der følger Planetstien fra Vesterbjerg i Lemvig til Thøger Larsens barndomshjem på Gjellerodde. Så kan man selv opleve det landskab, som Thøger Larsen har gået i og ladet sig inspirere af, siger Lars Mathiesen.


Der er 10 stoppesteder undervejs på Thøger Larsen-ruten, der følger Planetstien fra Vesterbjerg i Lemvig til Thøger Larsens barndomshjem på Gjellerodde.

Lars Mathiesen, museumsformidler


Annonce

Thøger Larsen-digte

På stoppestederne kan man scanne en QR-kode med sin mobiltelefon og få oplæst informationer om både Thøger Larsen og egnen. Desuden hører man hvert sted et Thøger Larsen-digt.

- Man får både natur- og litteratur-oplevelser, og samtidig får man motion af gåturen, siger Lars Mathiesen.

Dem kan du høre

Ved de 10 stoppesteder på Thøger Larsen-ruten kan du - ved at scanne en QR-kode med mobiltelefonen - høre om Thøger Larsen og egnen.

De 10 fortællere er følgende: Mette Lund Andersen (leder af Lemvig Museum), Kristoffer Garner (præst i Lemvig), Stinne Lykke V. Nordvig (lærer på Lemvig Gymnasium og forfatter), Lars Ebbensgaard (tidl. rektor på Lemvig Gymnasium), Bo Larsen (rektor på Lemvig Gymnasium), Lotte Thyrring Andersen (mag. art. i litteraturhistorie), Erling Lindgren (tidl. organist ved Lemvig Kirke), Johs. Nørregaard Frandsen (SDU, idémand til projektet), Anders Bune (tidl. lærer) og Laila Westergaard (billedhugger).

Der bliver desuden oplæst et Thøger Larsen-digt hvert sted. Søren L. Christensen fra Dybe læser de ni, mens det sidste - på dialekt - læses af Hanne Bund fra Fjaltring.

Thøger Larsen-ruten følger Planetstien fra Vesterbjerg i Lemvig til Thøger Larsens barndomshjem på Gjellerodde. På Lemvig Museum og Lemvig Bibliotek kan man få en folder om ruten.

Der har været en række lokale involveret i projektet. Det er nemlig 10 forskellige, der fortæller ved stoppestederne. Desuden læser Søren Lindgreen Chistensen fra Dybe de digte, man kan høre - på nær ét sted, hvor det er Hanne Bune fra Fjaltring, der læser digtet. Det er et digt på dialekt.

På Lemvig Museum kan man blandt andet se Thøger Larsens arbejdsværelse og generelt hente yderligere information om Lemvig-digteren.

Det er i Lemvig Museums have, at den nye Thøger Larsen-rute bliver officielt indviet fredag 18. juni kl. 15.30.

Blandt forfatternavnene på de første 14 ruter finder man St. St. Blicher, Johannes V. Jensen, Karen Blixen og Kaj Munk. Til efteråret åbner yderligere otte digterruter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce