Annonce
Lokalavisen Lemvig

P.P. Madsen kan fejre 100 års jubilæum: Søstre supplerer hinanden godt og skændes aldrig

Blomsterbutikken P.P. Madsen har gennem de 100 år været drevet af blot tre generationer. I dag står søstrene Dorte W. Jensen (tv) og Mette Hilligsøe i spidsen for den. Deres far Knud Madsen blev medejer af den i 1960. Han var eneejer af den fra 1967 til 1995, hvor døtrene kom med i ejerkredsen. Foto: Morten Stricker
P.P. Madsen kan fejre 100 års jubilæum. Blomsterbutikken drives af søstrene Mette Hilligsøe og Dorte W. Jensen. De er tredje generation, og de nyder at være fælles om opgaverne. Jubilæet markeres søndag 7. november med åbent hus.

Lemvig: Der er ikke mange Lemvig-butikker, der kan fejre 100 års jubilæum i familiens eje.

Men det kan P.P. Madsen. Det skarpe hjørne markeres søndag 7. november, hvor der er åbent hus i blomsterbutikken i Østergade. Her vil der være ekstra gode tilbud, og samtidig byder butikken også på juleinspiration - noget, som P.P. Madsen altid plejer at servere i en weekend i november.

- Vi har ikke lyst til at holde reception og den slags med fokus på os selv. Det er de mange trofaste kunder, der er årsagen til, at vi har kunnet være her i 100 år, og det vil vi gerne markere til vores åbent hus, siger Dorte Westergaard Jensen.

Annonce

Hun står i spidsen for butikken sammen med sin storesøster, Mette Hilligsøe. De blev medejere af butikken i 1995, og de er tredje generation i spidsen for familie-foretagendet. Det passer dem perfekt at være to om jobbet.

- Det er der mange fordele ved. Rent praktisk er vi to til at klare opgaverne, hvis der f.eks. skal arbejdes nogle ekstra timer, hvilket ofte er nødvendigt. Vi har begge den samme interesse i at have en velfungerende butik, og vi ved, hvad der kræves, siger Mette Hilligsøe.

Nu kan man måske godt tænke, at to søstre ind imellem kan komme op at skændes - eller i hvert fald være uenige. Men det er ikke tilfældet.

Forskellige interesser

- Jeg tror aldrig, vi har skændtes. Tværtimod supplerer vi hinanden godt. Vi har lidt forskellige interesser i arbejdsopgaverne i butikken - vi er gode til forskellige ting, siger Dorte W. Jensen.

- Der er også den fordel ved at være to, at den ene roligt kan tage på ferie og vide, at der er styr på driften af butikken, siger Mette Hilligsøe.

Det var ikke givet, at de to søstre skulle drive familievirksomheden videre sammen.

- Jeg havde egentlig en plan om at blive sygeplejerske, og jeg tog til København for at samle point til at komme ind på uddannelsen som sygeplejerske. I København tog jeg uddannelsen som blomsterbinder for at samle point, og jeg boede i alt fem år i København. Jeg arbejdede alle fem år i en blomsterbutik, og interessen for sygeplejefaget gled langsomt i baggrunden, siger Mette Hilligsøe.

P.P. Madsen

Blomsterbutikken P.P. Madsen i Lemvig blev grundlagt af Peder Pedersen Madsen i 1921. Forinden havde han købt et stykke jord med drivhuse ved Thøger Larsensvej. Selve butikken lå i Vestergade.

I 1923 blev P.P. Madsen gift med Helga Westergaard, og de flyttede butikken til lejede lokaler i Østergade - dér, hvor butikken ligger i dag.

P.P. Madsen var dog væk fra Østergade i ni år. Her lå butikken på Torvet. Efter ni år vendte Helga og P.P. Madsen tilbage og købte ejendommen i Østergade, der både rummede butik og beboelse.

I 1960 blev Helga og P.P. Madsens søn og svigerdatter - Knud og Hanne Madsen - medejere af forretningen, og de overtog den helt i 1967.

Hanne og Knud Madsens døtre Mette Hilligsøe og Dorte W. Jensen blev medejere i 1995, og de ejer den i dag i fællesskab med deres far, der ikke længere har noget med den daglige drift at gøre.

I 1960'erne blev gartner-virksomheden afviklet, og i 1970'erne stoppede butikken med at sælge frugt og grønt for udelukkende at koncentrere sig om blomster og gaver.

Interessen for København fordampede også, og i 1983 vendte hun tilbage til Lemvig og P.P. Madsen.

Dorte W. Jensen havde til gengæld en god fornemmelse af, at hun gerne ville arbejde med blomster, og hun kom i lære i en blomsterbutik i Holstebro. Hun arbejdede flere steder i Holstebro, inden hun i 1987 vendte hjem til familiefirmaet, fordi Mette Hilligsøe skulle på barsel.

En gang om ugen køber Dorte W. Jensen blomster hos Gasa i Kolding. Det foregår online, og auktionen begynder kl. 6. P.P. Madsen kan også få daglige leveringer af friske blomster. Foto: Morten Stricker

- Jeg har hele tiden vidst, at jeg ville arbejde med blomster og planter, og da Mette skulle på barsel, var det naturligt, at jeg vendte hjem, siger Dorte W. Jensen.

Det var også i 1980'erne, at P.P. Madsen udvidede med et nyt, stort forretningsområde: Plante-service. Det var en opgave, som deres far - Knud Madsen - stod for. Han kørte rundt til firmaer og sørgede for, at deres grønne planter altid tog sig flotte ud.

- Det var et job, han nød meget, og han kom rundt i et stort område, husker Mette Hilligsøe.

Annonce

Fjerde generation

Foruden de to søstre tæller butikken tre faste medarbejdere på fuld tid. De er alle uddannet blomsterbindere. Desuden er Dorte W. Jensens datter, Katrine Westergaard, i øjeblikket på barsel. Hun er uddannet blomsterbinder i Herning og arbejder nu hos P.P. Madsen. Fremtiden vil vise, om hun i givet fald bliver fjerde generation i spidsen for blomsterbutikken.

- Det er for tidligt at sige noget om endnu, siger Dorte W. Jensen.

Foruden fagpersonalet har P.P. Madsen tre medarbejdere ansat i skånejobs. To af dem kører ud med blomsterbuketter. Der er desuden tre ungarbejdere og én til at gøre rent.

De to søstre forudser, at den største udfordring i fremtiden bliver at skaffe faguddannet personale.

Annonce

En stor udfordring

- Manglen på blomsterbindere er udtalt, og vi har de samme problemer, som man f.eks. har i byggebranchen: Der er for få unge, der vælger en erhvervsuddannelse. Der er ikke mange, der vælger at uddanne sig til blomsterbinder. Jeg tror, det bliver et generelt problem for butikkerne i fremtiden, at de vil mangle faguddannet personale, siger Mette Hilligsøe.

Ifølge søstrene er der også nogen, der har et urealistisk syn på det at være blomsterbinder - måske et lidt romantisk syn.

Mette Hilligsøe er udlært blomsterbinder i København. Hun boede fem år i hovedstaden, inden hun i 1983 vendte hjem til P.P. Madsen. Foto: Morten Stricker

- De tænker måske, at det kun handler om at stå og rette lidt på nogle blomster i en buket og få det til at se smukt ud. Men det er også et arbejde, du bliver beskidt af. Man arbejder jo med planter og jord, siger Mette Hilligsøe.

- Samtidig skal der jo også være et vist tempo i det. Tingene skal være effektive i dag, supplerer Dorte W. Jensen.

Annonce

Med på moden

De har en alsidig butik, og vel at mærke en butik, der følger med moden - en sådan findes nemlig også inden for blomster og grønne planter.

- I dag bliver de unge meget påvirket af det, de ser på sociale medier. De såkaldte influencere har stor indvirkning på, hvad der hitter. Flere af de grønne planter, som vi arbejdede med i 1980'erne og skulle huske de latinske navne på, er pludselig blevet populære blandt ungdommen. Det er sjovt at se, siger Dorte W. Jensen.

- Samtidig går det også stærkt i dag. Tidligere begyndte en modetrend typisk i København, og så gik der noget tid, inden den nåede til Vestjylland. Sådan er det ikke i dag. Her slår nye modetendenser i gennem over det hele på én gang, siger Mette Hilligsøe.

De betegner P.P. Madsen som en "blandet landhandel". Forstået på den måde, at her kan man både finde en barselsgave og en gave til den 80-årige, når vi bevæger os inden for blomster og grønne planter.

Annonce

Glæde og sorg

De siger som udgangspunkt aldrig nej til en opgave.

- Vi er opdraget til ikke at sige nej til arbejdsopgaver, siger Dorte W. Jensen.

- Samtidig er vi også opdraget til at yde en god service og udvise diskretion i de situationer, hvor det er påkrævet. Blomster gives jo ved både glædelige og triste begivenheder, og hvis der kommer nogen ind for at bestille en bårebuket, så tager vi dem typisk lidt til side, så vi ikke skal stå midt i butikken og tale om det, som vedkommende ønsker, siger Mette Hillligsøe.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Lemvig

Merete har været direktør for Kystdirektoratet i otte år - og hun trives fantastisk godt i Lemvig

Annonce
Annonce
Lokalavisen Lemvig

Fire dage med tilbud i Lemvigs forretninger

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Julemanden dropper brandbilen i Thyborøn

Lokalavisen Lemvig

Nyt kunstværk på Lemvig Museum: Malet i Harboøre i 1884

Lokalavisen Lemvig

Bibliotekschefen holder af de oversete krimiperler

Lokalavisen Lemvig

Julemarked i 18b med 22 stande

Lokalavisen Lemvig

Boksere havde succes med stort stævne

Lokalavisen Lemvig

Nu kan vinterbaderne få varmen - i egen sauna

Lokalavisen Lemvig

Lars Vindstrup har taget ambitionerne fra håndboldbanen med ind i erhvervskarrieren

Lokalavisen Lemvig

Når Søren Peter ikke ville til dronningen måtte dronningen besøge Søren Peter

Lokalavisen Lemvig

Sinne Eeg giver koncert i barndomsbyen Lemvig: Hotelsal egner sig perfekt til en julekoncert

Lokalavisen Lemvig

Byggeriet af Nørre Nissums musik- og kulturhus fik uventet start

Lokalavisen Lemvig

Historiker og lokal deltidslandmand fortæller om den lokale landbrugshistorie

Lokalavisen Lemvig

Direktøren for Klosterhedens Vildt: - Vi skal kunne tjene penge på en forretning som vores. Punktum

Lokalavisen Lemvig

Gymnasieelever skrev deres egne sange

Lokalavisen Lemvig

Vestjysk Bank kickstarter lokal indsamling til biografsal

Lokalavisen Lemvig

Corona sætter præg på valg: Du må tage din egen kuglepen med i stemmeboksen

Lokalavisen Lemvig

Så blev det en realitet: Ny Solbussen til udflugter og oplevelser

Lokalavisen Lemvig

eGastro udvider den fysiske butik og ansætter tre nye medarbejdere

Lokalavisen Lemvig

Maske-workshop og færøske spillemænd på Tuskær

Lokalavisen Lemvig

Det grå guld besøgte marineudstillingen og de kom langvejs fra

Lokalavisen Lemvig

Intens musikuge - Lemvig har været med i Spil Dansk i alle 20 år

Lokalavisen Lemvig

Lemvig Provstikor er klar til at sprede sangglæde igen

Annonce