Annonce
Lokalavisen Lemvig

Se udstilling på Lemvig Bibliotek: Mange har KOL uden at vide det

Lemvig Kommunes sundhedschef Pernille Kloster Aalund: På udstillingen på Lemvig Bibliotek kan man blive klogere på KOL - hvis man symptomerne på KOL, anbefaler vi, at man kontakter sin læge og får lavet et lungetjek. Pressebillede
Den internationale lungeuge er anderledes i år i Lemvig Kommune på grund af corona. På Lemvig Bibliotek kan man se en udstilling om KOL.
Annonce

Lemvig: I Danmark lever cirka 600.000 danskere med en lungesygdom. 320.000 af dem lider af den alvorlige lungesygdom KOL, men mange ved det ikke selv.

Sundhedsfremme og Forebyggelse i Lemvig Kommune regner med, at der også lokalt er et vist antal, der har KOL uden at vide det.

KOL har de seneste år været en af de hyppigste dødsårsager i Danmark, men kun knap 187.000 var registreret med sygdommen i 2017. Det vil sige, at rigtig mange går rundt med sygdommen uden at vide det. Derfor sætter Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen i uge 44-47 fokus på sygdommen med den landsdækkende oplysningskampagne "Pust liv i hverdagen".

Fra den 16. til den 22. november er det International Lungeuge. Lemvig Kommune har tidligere år tilbudt lungetjek samt samtale med en sygeplejerske og en fysioterapeut i den internationale lungeuge.

Annonce

Klogere på symptomer

Grundet corona har Sundhedsfremme og Forebyggelse sammen med Lemvig Bibliotek i år i stedet lavet en udstilling. Her kan borgerne hurtigt og let blive klogere på symptomerne på KOL, og finde ud af om deres lunger trænger til et tjek.

Interesserede borgere kan hele ugen besøge udstillingen, når det passer dem indenfor bibliotekets åbningstid, som er kl. 7–22 alle dage. Man skal huske at medbringe lånerkort/sygesikringsbevis i de timer, hvor der ikke er medarbejdere på biblioteket, så man selv kan lukke sig ind.

- Hvis man kan nikke genkendende til de symptomer, udstillingen beskriver – hoste, åndenød og slim - så anbefaler vi, at man kontakter sin egen læge og får lavet et lungetjek, siger sundhedschef Pernille Kloster Aalund fra Lemvig Kommune.

Har man KOL, kan man kontakte Sundhedsfremme og Forebyggelse og få en individuel samtale om, hvordan man kan optimere sine muligheder og lære at leve et godt liv med sin KOL.

KOL er en forkortelse for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Det er en sygdom, hvor luftvejene forsnævres, og lungevævet bliver nedbrudt efterhånden, som sygdommen forværres.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce