Annonce
Lokalavisen Lemvig

Svampene er poppet op

Svampebogen er en tro følgesvend under indsamlingen. Jens Hedevang fra Hedevang Outdoor tjekkere flere gange et fund, inden han lægger den i kurven. Foto: Morten Stricker
Med Jens Hedevang på tur i Klosterheden for at samle nogle af årets - mange - svampe
Annonce

Klosterheden: - Det var ikke mange sidste år. Men i år er det faktisk rigtigt godt.

Sådan siger Jens Hedevang, Hedevang Outdoor, som gerne viser rundt i Klosterheden, når der skal samles svampe. Og så har han endda en indrømmelse. Han er ikke den helt store svampekender, så han holder sig gerne til den håndfuld svampe, som han er sikker på at kende. Han plejer nemlig at inddele svampene i kategorier:

- Alle svampe kan spises, men nogle kan man kun spise én gang. Andre ødelægger din lever - og så er der dem, der bare ødelægger din mad, siger Jens Hedevang.

I dag er han på tur efter den fjerde slags: Dem, der kan spises, fordi de bare smager godt.

Hvor må du samle svampe

I statens skove er det tilladt at gå ud under træerne og samle alle de svampe og bær, du ønsker. Men husk at læse de opsatte skilte.

I de private skove må du kun færdes fra kl. 7 til solnedgang, og færdsel til fods må kun ske ad stier og anlagte veje. Du må derfor ikke vandre ind mellem træerne væk fra stierne. Ophold må ikke finde sted inden for 150 meter fra beboelses- og driftbygninger.

Kilde: Miljøstyrelsen

Annonce

Et godt år

2019 er et godt svampeår. Det har ikke været for koldt, og samtidigt har vejret også været fugtigt. Det er ideelle forhold for en svamp og har fået dem til at trives.

- Det så ellers lidt skidt ud med kantarellerne i den tidlige sommer, hvor det var meget tørt, men nu er de kommet godt med, siger Jens Hedevang, mens vi vandrer gennem skovbunden på jagt efter blandt andet kantaller.

Kantarellen er én af de eftertragtede svampe. Den er let genkendelig og kan kun dårligt forveksles med andre - og i hvert fald ikke med nogle, der er giftige. Desuden er den kødfuld, smager godt, og er relativt let at finde, da den karakteristiske orange farve lyser op i skovbunden. Derfor er den en rigtig god svamp for begyndere.

- Den har dog den uheldige evne her ude i Vestjylland, at folk glemmer, hvor de har plukket dem, siger Jens Hedevang med et glimt i øjet.

Som mange andre kender han nogle gode spots i Klosterheden, hvor han plukker sine kantareller, men det er ikke der, han har taget os med i dag. Han har nemlig også "glemt" stedet, hvis vi spørger om placeringen.

Annonce

Ikke ved Møllesøen

Derfor vandrer vi rundt på et tilfældigt sted i skoven for at finde svampe.

- Skal man finde svampe, er det altid et godt råd ikke at starte omkring Møllesøen i Klosterheden. Der er mange, der går ud og samler med udgangspunkt fra Møllesøen, så der er næsten støvsuget i en kilometers omkreds, siger Jens Hedevang, mens han bøjer sig ned efter en brunlig svamp, der er dukket op i skovbunden.

- Det er jo en slim-rørhat, siger han, mens han plukker den og undersøger den.

Svampe i rørhatte-familien er blandt de, der også er nogenlunde sikre at plukke.

- Der findes lige den, der hedder Satans Rørhat. Den tror jeg lige, vi lader stå, siger Jens Hedevang.

Som navnet antyder hører den til blandt de giftige svamp, der ganske vist ikke er dødelig, men som kan give både kvalme, diarre og opkast.

Udstyret

En god svampebog er en rigtig god ide at have med.

Det er praktisk at have en kurv med på svampeturen, så ligger de svampe, som du har plukket ikke og bliver mast, samtidig bliver de ikke smattede, som hvis de ligger i en plasticpose. I en fugtig pose rådner svampe let - og svampe, som begynder at rådne, kan danne farlige gifte.

Til turen bør du også have en lille kniv, så kan du skære evt. gnav af dyr fra. Selv om en lille mus eller snegl har spist af en svamp, så kan du bare skære lidt fra, resten kan sagtens spises. Samtidig er det godt at kunne skære svampe igennem, hvis man får brug for at se, hvordan den er opbygget.

Hvis du finder et særligt godt sted, kan du afmærke stedet på et kort. Ofte er stedet godt år efter år.

Kilde: Miljøstyrelsen

Annonce

De sikre

På Jens Hedevangs sikker-liste står blandt andet brunstokket rørhat samt Karl Johan, der begge er gode spisevampe, der er værd at gå efter. Der ud over er det også kantareller og tragtkantareller, der stadig kan findes en måneds tid endnu.

Slim-rørhatten med den fedtede overside bliver lige tjekket en ekstra gang i den medbragte svampebog, inden den ryger i kurven. Svampebogen er blandt de faste ingredienser, når Jens Hedevang er ude efter svampe. Der ud over er det også den lille kniv, han bruger til at skære svampen af med, samt en pensel til at gøre dem rene.

- Du må aldrig vaske en svamp, for så forsvinder en del af smagen. Bare brug en lille pensel, siger han.

Slimrørhatten kommer ned i kurven.

- Det er nu ikke godt at have for mange af dem. Det bliver en mærkelig omgang i gryden, hvis der er for meget slim, siger han.

- En blomkålssvamp. Den har jeg ikke fundet før, siger Jens Hedevang, der et kort øjeblik overvejer at frede den. Men så kommer den alligevel med hjem i kurven. Foto: Morten Stricker
Annonce

Blomkålssvamp

Det varer ikke længe, inden vi finder endnu en af de mærkværdige svampe. Den står oven på en træstub, og Jens Hedevang er slet ikke i tvivl.

- Det er jo en blomkålssvamp. Den er relativ sjælden. Ikke sådan superduper sjælden, men jeg har faktisk aldrig fundet den før, siger Jens Hedevang, der et øjeblik overvejer at frede den og lægge kniven tilbage i kurven.

Men så skærer han den alligevel af.

- Jeg må hellere lige tjekke den en ekstra gang for at være helt sikker, siger Jens Hedevang, der slår den op i svampebogen og får sit fund bekræftet. Så ryger den også ned i kurven til det voksende fund af svampe.

En slimrørhat, som Jens Hedevang helst ikke vil have for mange af. De bliver en slimet affære i en gryde, hvis der er for mange af dem. Foto: Morten Stricker
Annonce

Spredes med traktor

Han har ikke dårlig samvittig ved at tage svampe, selv om der kan være langt imellem dem. Størsteparten af svampen vokser faktisk i jorden, så derfor er det kun "frugten" i form af den synlige svamp, som han får med hjem.

- Den vokser frem igen næste år, siger Jens Hedevang.

Generelt er svampe anderledes end mange andre vækster. De skyder "paddehatten" op for at formere sig, men vejen mod et nyt voksested kan være besværlig. Nogle svampe kræver en særlig flue for at blive spredt - andre kan klare sig med vinden. Kantareller kan klare sig med en traktor.

- Det er ofte et godt tip at holde øje med kantareller langs med veje. Dens sporer kan sætte sig fast på et traktordæk og på den måde blive spredt. Jeg har set kantareller stå i klynger med en indbyrdes afstand, der svarer til omdrejningerne på traktorens hjul, siger Jens Hedevang.

Det er dog ikke kantareller, vi har held med at finde i store mængder denne dag. Men de er der ude i skoven. Man skal bare på jagt efter dem - og så håbe, at man ikke kommer til at lide af den særlige, vestjyske evne til at "glemme" et fundsted inden næste svampesæson.

Jens Hedevang hiver "rørene" af for at tjekke kødet. Den her ser godt ud. Foto: Morten Stricker
Kantarellen er en god begyndersvamp, der også er let at finde, fordi den orange farve lyser godt op i skovbunden. Foto: Morten Stricker
Det er et godt år for svampe. Lige nu står der mange i skovbunden, men det er ikke alle, der er lige gode at spise Foto: Morten Stricker
Roden er skåret af og svampen børstet ren. Nu er den klar til gryden. Foto: Morten Stricker
Svampe kan findes overalt i skovbunden. Men nogle steder kan der være langt mellem dem. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Stilhed og pølser

Annonce