Annonce
Lokalavisen Lemvig

Syd og nord ved hav og fjord.

26 grader, vindstille og tropenætter. Selvom vejret har været meget sommerligt her i september, så er det en efterårsmåned vi har taget hul på. Det er en fantastisk tid, og den tid hvor vi virkelig kan høste af naturen. Frugter, bær, svampe, østers og vildt er noget af det, der er sæson for nu. Naturens spisekammer bugner af de lækreste delikatesser, og det er helt utroligt, så mange ting man selv kan plukke. Jeg elsker det, og er helt vild med følelsen af at være så tæt på naturen.

Gennem årtusinder har vi mennesker levet i harmoni med naturen og naturligt fulgt årstidernes skiften - også energetisk og følelsesmæssigt. Men i det moderne samfund er meget af den visdom, som tidligere blev givet videre fra generation til generation, gået tabt, og vi er ikke længere hverken så afhængige eller bevidste om naturen. Altså lige bortset fra herude vest på.

I rigtig mange år tænkte jeg overhovedet ikke over, at man kan være kikset, når ens indre kompas ved hvad der er vest og øst, uanset hvor i verden man er. Først da mine børn kom op i alderen og kikkede skeptisk på mig, når jeg sagde, at vinden er i vest og drejer sønden om og helt til nord ov’erst ….så var jeg godt klar over, at det nok ikke er en viden, der hænger fast og går videre til næste generation. Ærgeligt, for der er faktisk rigtig meget spændende ved at have lidt styr på verdenshjørnerne. Det er en vej til viden om, hvordan vores verden hænger sammen. Jeg elsker at stå i bådhuset ved sælbådene og høre de erfarne skippere snakke om, hvad vi kan forvente af dagens vejr. Er vinden i nordvest, kan vi glemme alt om at stole på vejrudsigten, så er det umuligt at forudsige, hvornår den løjer af eller drejer. Generelt falder snakken tit på verdenshjørnerne blandt os guider og natur interesserede. Fordi vi går op i, at længere perioder med vind fra øst i foråret sender makrellerne til Kattegat i stedet for ind til vestkysten, og at tre uger med østenvind i februar giver ekstrem lavvande og tager livet af vores Limfjordsøsters på det lave vand.

Annonce

Hvis man går op i naturen og gerne vil bruge den, så er der store fordele i at kunne afkode verdenshjørnerne og deres betydning. Da jeg var knægt, kunne jeg se på solens placering på himlen og sige, hvad klokken var (dog med et kvarters præcision). Rigtig mange unge i dag kan ikke afkode et analogt ur. De ved kun, hvad klokken er, hvis deres ur er digitalt. Det kom bag på mig, men jeg indrømmer også, at den viden nok ikke er en nødvendighed for at overleve en tur i den danske natur. Men dengang jeg var knægt var det nyttig og spændende viden for mig. Spøjst nok blev jeg kaldt ned i receptionen i dag, da min klumme var næsten helt færdig. En ældre herre stod og ventede, men skulle ikke ind i akvariet. Han havde blot et enkelt spørgsmål han gerne ville have besvaret: ”Er den retning nord?” Det spørgsmål mente min kone at mit indre kompas måtte være den rette til at svare på. Endnu engang må jeg bare sige, at jeg føler mig beriget af at leve et liv helt ude vestpå. Her hvor du kommer tættere på det, der betyder mest. Her, hvor du finder rå og rig natur, uendelige horisonter og storslående kontraster i kulde og varme, lys og mørke, stilhed og storm. Her hvor det virkelig betyder noget om vinden kommer fra øst eller vest.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Lemvig

Sinne Eeg med pianist giver koncert på Tuskær

Annonce
Annonce
Lokalavisen Lemvig

Jeg skreg af grin da jeg blev tilbudt job i Vestjylland

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Mette Blomsterberg kårede Lemvigs mesterbager

Lokalavisen Lemvig

En stemningsfuld lydoplevelse på stranden

Lokalavisen Lemvig

Marineudstilling sluttet af: Toldboden egner sig fantastisk til Guldalder-museum

Lokalavisen Lemvig

Bio-Huset får tidlig julegave: 500.000 kroner til renovering af biografsalen

Lokalavisen Lemvig

Marineudstilling lukker søndag - børn kan male marinemalerier til kulturnatten

Lokalavisen Lemvig

Løvfaldsmessen trak igen 2000 gæster: Fællessang og udsolgt tombola

Lokalavisen Lemvig

Thyborøn Fjernvarme i dialog med virksomheder om overskudsvarme

Lokalavisen Lemvig

Boksere forsøger sig for fjerde gang: Flytter Fight Night til nyt sted

Lokalavisen Lemvig

Få introduktion til klassisk musik

Lokalavisen Lemvig

Udgiver Lemvigbogen for 10. gang

Lokalavisen Lemvig

Museum fik indleveret et stykke fra et moderne kampfly

Lokalavisen Lemvig

Harboøre er klar med Løvfaldsmessen

Lokalavisen Lemvig

Her skal der helst være grus i maskineriet

Lokalavisen Lemvig

Lemvig Boghandel får besøg af forfatteren bag ny roman om nonnen Kirstine på Stubber Kloster

Lokalavisen Lemvig

Museet for Religiøs Kunst i akut mangel på frivillige - var tæt på at lukke i en weekend

Lokalavisen Lemvig

Her gælder det om at løfte i flok... eller hvordan Peter fangede en indbrudstyv juleaften

Lokalavisen Lemvig

Gry hentede tre medaljer ved DM: Gik fra Billedskolen til kajakken

Lokalavisen Lemvig

Kig ind i forfatteren Gunvor Krejbergs univers

Lokalavisen Lemvig

Rabalder giver den gas i Vandborg

Lokalavisen Lemvig

Elever samlede svampe og græs til uddannelsesdebat

Lokalavisen Lemvig

Bøvlings kunstmesse har denne gang en større palet

Annonce