Annonce
Lokalavisen Lemvig

Tandlæge i en coronatid: Nu skal vi ind til rummanden

Det gælder om at skabe tryghed for både patienter og medarbejdere, og tandlæge Ole Hulegaard Jensen (tv) har endnu ikke hørt om, at nogen skulle være smittet med coronavirus på en tandlægeklinik. Foto: Johan Gadegaard
Tandlæge Ole Hulegaard Jensen og hans medarbejdere er forklædt til ukendelighed, fordi det skal være sikkert og trygt at gå til tandlæge. Coronatiden giver dog økonomiske udfordringer.
Annonce

Lemvig: - Det kan jo ikke undgås, at det skaber en vis afstand til patienterne, når vi skal behandle dem på denne måde. Men det vigtigste er, at vi skaber tryghed for både patienter og medarbejdere, og det synes jeg bestemt, at vi gør, siger tandlæge Ole Hulegaard Jensen.

Han er indehaver af tandlægeklinikken af samme navn i Søndergade i Lemvig, og han har nu arbejdet med corona-restriktionerne i et halvt års tid.

Landets tandlægeklinikker lukkede ned i midten af marts i lighed med store dele af det danske samfund, og Ole Hulegaard Jensen sendte 12 af sine 14 medarbejdere hjem med lønkompensation.

Han blev selv på klinikken sammen med to klinikassistenter, så han kunne tage sig af de såkaldte nødpatienter. Klinikken åbnede igen som normalt omkring 1. juni. Eller så normalt som det nu kan blive med corona-foranstaltningerne.

- Der er flere, der siger, at nu skal de ind til rummanden, når de kommer ind i klinikrummet. En af de typiske bemærkninger går på, at de nærmest ikke kan kende mig, men at de trods alt kan høre på stemmen, at det er mig, siger Ole Hulegaard Jensen.

Sammen med sine medarbejdere er Ole Hulegaard Jensen iført diverse værnemidler for at sikre, at der ikke spredes coronavirus på klinikken.

- Hvis vi ikke beskyttede os 100 procent, så er det jo netop sådan et sted som en tandlægeklinik, at man kan sætte gang i en smittekæde, fordi tandlæge og patient er så tæt på hinanden, siger Ole Hulegaard Jensen.

Ole Hulegaard Jensen

Ole Hulegaard Jensen er cand. odont. fra Aarhus Tandlægehøjskole i 1981. Arbejdede på klinik i Herning fra 1981 til 1996.

Købte i 1996 tandlægeklinikken i Søndergade i Lemvig. I dag hedder klinikken Ole Hulegaard Jensen ApS.

Han har 14 medarbejdere. Foruden Ole Hulegaard Jensen er der fire tandlæger på klinikken.

I de første uger - hvor Ole Hulegaard Jensen kun behandlede de såkaldte nødpatienter - kunne han godt opleve, at patienterne var lidt utrygge ved at gå til tandlægen. Men det oplever han stort set ikke længere.

Annonce

Tager risikoen alvorligt

- Der er tværtimod flere, der fortæller, at de er glade for, at vi tager risikoen for coronasmitte alvorligt, siger Ole Hulegaard Jensen.

Ham bekendt er der endnu ingen i Danmark, der er blevet smittet med coronavirus på en tandlægeklinik.

Rent faktisk behandlede en af hans medarbejdere en patient, som umiddelbart efter behandlingen blev konstateret positiv med coronavirus.

- Her undersøgte vi, hvordan vi skulle forholde os. Men den pågældende medarbejder skulle ikke testes, fordi man ikke betegner en tandlægebehandling som "tæt kontakt" - netop fordi vi som tandlæger er så godt beskyttet. Det er jo trygt at vide. Både for patienten og for os, siger Ole Hulegaard Jensen.

Annonce

Økonomiske udfordringer

Han lægger ikke skjul på, at coronakrisen giver økonomiske udfordringer. Det gjorde den under selve nedlukningen, og det gør den stadig med de nuværende restriktioner.

- Vi kan ikke lave det samme antal behandlinger som før. Mellem hver behandling skal der luftes grundigt ud, så eventuelle smittedråber forsvinder. Vi skal lufte ud i mindst otte minutter. Desuden skal stol og den såkaldte unit ved stolen sprittes af, siger Ole Hulegaard Jensen.


Vi kan ikke lave det samme antal behandlinger som før. Mellem hver behandling skal der luftes grundigt ud, så eventuelle smitte-dråber forsvinder.

Ole Hulegaard Jensen, ejer af tandlægeklinik


Så hvis en behandling normalt vil tage 30 minutter, så skal der i dag sættes 45 minutter af til den.

- Det giver også en pukkel af patienter. Den blev skabt under forårets nedlukning, og den er svær at få bugt med, siger Ole Hulegaard Jensen, der selv er stort set fuldt booket de kommende to måneder.

Hans egen effektivitet bliver der dog ikke slækket på. Han bruger to af klinikkens seks behandlerrum til sine behandlinger - så behandler han i det ene rum, mens det andet bliver gjort rent.

Annonce

Får mindre i kompensation

Ole Hulegaard Jensen understreger, at man ikke skal have ondt af tandlægeklinikkerne.

- Det er ikke sagt, fordi man skal ynke os. Jeg tænker, der er brancher, der er hårdere ramt af corona-restriktionerne end os - blandt andet barer og restauranter, siger Ole Hulegaard Jensen, der skønner, at han rent omsætningsmæssigt ligger 25-30 procent under sidste års niveau.

Han har heller ikke fået helt den lønkompensation for forårets hjemsendelse af medarbejderne, som han havde forventet.

- Vi stod til at skulle have 75 procent af vores lønudgifter dækket, men her trækker det tilsyneladende ned, at jeg har mange på deltid, siger Ole Hulegaard Jensen.

Annonce

Slår halv skade

Han har valgt at lægge 75 kroner på hver behandling for at få dækket nogle af de ekstra corona-udgifter. Det har mange tandlægeklinikker landet over valgt at gøre, og nogle steder har det givet anledning til kritik.

- Vi har også haft enkelte, der har været utilfreds med de 75 kroner, men de fleste kan godt forstå det, når vi forklarer sammenhængen. Vi har forsøgt at finde frem til en fair pris, og man kan sige, at jeg slår halv skade med patienterne i forhold til de merudgifter, vi har som klinik på corona-restriktionerne, siger Ole Hulegaard Jensen.

Der er ingen, der på nuværende tidspunkt kan sige, hvor længe corona-restriktionerne skal være gældende.

- Nogle af tingene kommer måske til at blive permanente, forudser Ole Hulegaard Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Klumme: Golden Moments

Annonce