Annonce
Lokalavisen Lemvig

Ugens klumme: At gøre det bedste i en tid med begrænsninger

18b's sommerkoncept hedder "18b går ud", og til de første fire af de seks udendørs koncerter sidder publikum i sofaer. Til de to sidste, hvor der er brug for flere pladser, skal publikum sidde på stole. Pressebillede
Annonce

Klumme: I min sidste klumme skrev jeg om corona-uvisheden i ”kulturland” og beskrev, hvordan mit hoved automatisk leder efter løsninger, når den rammer begrænsninger.

Jeg var frustreret og jeg savnede inderligt mit arbejde. Nu er der gået 10 uger, og vi er til vores egen overraskelse i gang igen – med restriktioner og bøvl men vi er i gang. Musikken spiller i 18b!

Vi har arrangeret seks koncerter udenfor over sommeren, og vi kalder barnet ”18b går ud”, fire af dem foregår i sofaer og to af dem på vores teakstole. Vi har afholdt de første to og nyder det.

Jeg har tænkt meget over, hvad begrænsninger gør ved mennesker og tanken: ”Jeg må gøre det bedste jeg kan” har konstant ligget i mit hoved. Ikke det bedste som andre kan, men det bedste jeg kan. Jeg undgår gerne at sammenligne mig med mine idoler, da jeg ofte taber kampen, da det også er mit hoved, der afgør kriterierne. Jeg må gøre det bedste, JEG kan!

Og en af mine velsignelser og forbandelser er mit visuelle hoved. Jeg lægger begrænsninger og visioner i en bunke og ud fra dem, forestiller jeg mig, hvordan jeg allerbedst kan få et resultat, som jeg kan stå inde for, samtidig med at jeg opfylder kravene, der er sat. Og på den måde kom ideen med sofakoncerterne - det opfylder kravene om afstand og at publikum har faste pladser, men samtidig så forklæder det restriktionerne.

Annonce

På bedste krejlervis

Kort forklaret så har vi på bedste krejlervis skaffet mange sofaer, som vi placerer udenfor med den nødvendige afstand – det er så gæstens base for en aften. Man må gerne rejse sig og gå i baren eller på toilettet men alle gæster er blevet opfordret til at sende den bedste mand i baren i stedet for fire.

Jeg magtede ikke tanken om at arrangere koncerter, som skreg CORONA – det ord vi alle ind imellem har brug for en pause fra. Men samtidig har vi som arrangører et kæmpe ansvar for, at det foregår trygt og sikkert for vores publikum. ”18b går ud” er vores forsøg på at skabe kultur i en tid hvor kultur-dk bløder.


Gør vi noget med de få kort, vi har på hånden, eller venter vi på, at vi igen kan spille med en fuld hånd? Kan der skabes kreativitet i begrænsninger?

Helle Langer, indehaver af 18b, i ugens klumme


Så hvad sker der i dit hoved, når du bliver begrænset? Mit hoved har været igennem det meste af alt fra panik til kreativitet. Jeg har lukket mig om min familie, da DK lukkede ned og endte med at hungre efter liv og fællesskab, da DK begyndte at åbne igen.

Annonce

Kreativiteten gror

Jeg fastholder stadig, at kreativitet gror under begrænsninger, og jeg ved, at der er skabt tiltag i dette stakkels forår som forbliver – vi er blevet klogere og bedre til meget, fordi begrænsningerne har tvunget os til det. Firmaer fornyer sig, familier evaluerer arbejdstid og meget, der før var selvfølgeligt, er pludselig blevet eksotisk.

Og jeg tror, at der en vigtig lektie i denne tid – ligger vi os ned eller padler vi?? Gør vi noget med de få kort, vi har på hånden, eller venter vi på, at vi igen kan spille med en fuld hånd? Kan der skabes kreativitet i begrænsninger?

Og når alt er sagt og gjort, så glæder jeg mig helt ind i hjertet til, at begrænsningerne også må dø – jeg ved, at vi har gjort det bedste, vi kan, men vi er stadig underlagt betingelser, som udfordrer forsamlings-branchen gevaldigt og noget i KulturDK overlever ikke, hvis der ikke bliver ændret på restriktionerne.

Jeg skal påminde mig selv om, at det bliver almindeligt igen (tænk at skulle længes efter det ord) – måske en ny almindelighed men vi kan ikke arrangere koncerter med afstand for evigt.

Og uden at der går selvhjælps-bog i den her, så vil jeg gerne spørge dig: Er der skabt noget smukt i dine corona-begrænsninger? ”18b går ud” er helt sikkert skabt i begrænsningens land.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

De syngende gæster

Annonce