Annonce
Lokalavisen Lemvig

Ugens klumme: "Og hvis du så lige kan sige, hvor jeg kan finde bæveren, kronhjortene og kantarellerne..."

Sofie Sidelmann Yderstræde har skrevet ugens klumme. Hun er kommunikationsmedarbejder på Lemvig Bibliotek, hvor man også kan hente turistinformation. Hvis turisterne bliver for krævende og vil have naturoplevelserne serveret på et sølvfad, så overvejer hun at sende dem ud i klitterne i Langerhuse for at lede efter kantareller og bævere. Pressebillede
Annonce

Klumme: På biblioteket har vi også opgaven med turistinformation – eller vi prøver i hvert fald, så godt vi kan, selv om det er vanskeligt både at være opdateret på litteraturfronten og på, hvor man kan leje en skonnert til 19 personer. Og ofte på tysk…

Vi lægger os i selen og bruger meget tid på at finde rideture, taxaer, køreplaner, tandlæger og overnatningsmuligheder til alle dem, der kommer forbi eller ringer.

Men selv om biblioteket burde være stedet, hvor man kan gå hen og få svar på alt, har jeg en helt personlig og klokkeklar grænse for servicen: Naturen og dens råvarer. Her bliver jeg simpelthen så nærig, når folk spørger om præcise stedsangivelser for svampe og godt fiskeri.

Mit svar er hver gang: ”I Klosterheden…” eller ”I havet…” Mere får de simpelthen ikke ud af mig. Jeg har brugt årevis, mange vandresko og tusindvis af forgæves kast med snøren på at lede efter de gode steder, der kan give lidt ekstra luksus på middagsbordet derhjemme.

Annonce

Bævere i klitterne

Jeg fornemmer desværre en tiltagende forventning om, at man kan få alle oplysninger serveret. Måske er det et udtryk for vores effektive samfund; at man er vant til, at information er lettilgængelig og at man kan finde hurtige løsninger, så man kan nå endnu mere. Også i ferien.

Men naturen er ikke en forlystelsespark med numre på kortet, bekvem parkering og fangstgaranti. Hvis turisterne på biblioteket bliver for krævende, ”svigter” min hukommelse pludseligt, og jeg overvejer at sende dem en tur ud i klitterne ved Langerhuse for at lede efter svampe og bævere…

Og ja, jeg ved godt, at der burde være natur nok til alle her i Vestjylland, hvor vi har så meget plads. Men det er der bare ikke længere. I skoven myldrer det med ’svampister’– den helt særlige art af pensionister på solide cykler med kurve både for- og bagpå samt syrlige smil og afmålte hilsner, når man passerer dem. (Og de halvprofessionelle svampesamlere orker jeg slet ikke at tænke på.)

Høfderne ligner visse dage radiostationer fra den kolde krig, så mange fiskestænger stritter der ud fra dem. På de gode bæversteder er der nogle gange så meget trampen rundt i krattet, at selv den mest tunghøre bæver for længst er smuttet. Og desværre ligger der mere og mere affald rundt omkring på skovstier og strande.

Annonce

Må selv lave benarbejdet

Nu er det jo ikke fordi, jeg decideret udøver misinformation på biblioteket. Jeg leder gladeligt de besøgende i retningen af legepladser, badestrande, butiksstrøg og betalte forlystelser af hensyn til egnens erhvervsliv og turistattraktioner. Men efterhånden som vi har fået mange flere turister til egnen, er jeg blevet tiltagende beskyttende overfor vores natur. Muligvis har jeg (bevidst) misforstået min pålagte rolle som turistinformatør – men intet kan få mig til at rette ind på lige netop dette punkt.

Folk skal selv ud og lave benarbejdet og få de overraskelser og oplevelser, naturen byder på – også selv om det kan tage tid at finde dem. Og må jeg henlede opmærksomheden på, at biblioteket har stakkevis af bøger om svampe, fiskeri og den vestjyske natur, som man kan tage med derud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Klumme: Golden Moments

Annonce