Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Ægte spejderånd:  Freja har snart sovet i telt i haven i et år

Freja Carlsen er ved at tage et mærke til spejder, hvor hun skal sove i telt i 365 ud af 400 dage. Foto: Lars Johannessen.
14-årige Freja Carlsen kan i næste måned fejre, at hun i 365 nætter har overnattet i telt i familiens have. - Det var noget, jeg havde gået og tænkt på et stykke tid. Min veninde har gjort det samme, fortæller Freja.
Annonce

HELSINGØR: Mens Frejas mor Jeannette, far Jens og lillebror Mathias lægger sig til at sove under den varme dyne og godt beskyttet af vægge og tag, har Freja iført sandaler og nattøj bevæget sig udenfor i buldrende mørke og al slags vejr for at lyne teltet op og lægge sig til rette i soveposen. Det er her i firepersoners-teltet, omkring 20 meter fra parcelhuset på Abildgårdsvej, den 14-årige pige siden 11. februar sidste år har haft sit soveværelse. Og det bliver ved hun med, indtil hun kan sætte kryds ud for 365 dage.

- Der har da været nogle gange, hvor jeg har været tæt på at falde i søvn, hvor jeg synes, det har været irriterende at gå ud i slud og regn. Men så tænker jeg: "Nu har du været i gang så længe, nu er der ingen vej tilbage". Det er faktisk ikke så slemt, heller ikke med kulden. Det er mest koldt at gå derud, jeg har kun små sandaler på, fortæller Freja Carlsen.


Det handler om at sætte sig selv nogle udfordringer. Som at overnatte på en tømmerflåde på en sø, som jeg også har prøvet til spejder. Jeg kan godt lide at de ting vi laver er helt anderledes. Det er sjovt, og så kan jeg godt lide fællesskabet og naturen

Freja Carlsen


Annonce

Koldt i starten

Til daglig går hun i skole på Nordvestsskolen. Det med at overnatte i naturen er ikke uvant for hende. Siden hun var tre år gammel, har hun været spejder i 1. Helsingør Spejdergruppe, som holder til på Stubbedamsvej. Det er da også spejderlivet, der har inspireret hende til den seje beslutning om at sove udenfor. Det var nemlig hendes veninde fra spejderkorpset, som inspirerede hende til at gå efter det særlige spejdermærke "Snorky". For at gøre sig fortjent til det skal man sove uden for i telt i præcist 365 dage ud af 400.

- Laura, hun bliver kaldt Pande til spejder, fortalte, at hun var i gang, og så tænkte jeg, at det kunne være sjovt, hvis jeg også gjorde det, fortæller Freja, som bærer spejdernavnet Arlo.

Annonce

En vanesag

Det er kun sket seks gange siden februar måned sidste år, at Freja ikke har overnattet i teltet, for eksempel fordi hun har sovet hos andre. Faderens et-personers fjeldtelt, som var det hun lagde ud med at sove i, blev efter nogle uger skiftet ud med det firepersoners telt, hun sover i nu. Så var der plads til lidt ekstra ting i teltet. Det krævede lidt tilvænning i starten, men nu sover hun godt, uanset hvad der sker omkring hende.

- I starten var jeg nødt til at have en termokande med te med i skolen om morgenen. Jeg var lidt snottet og havde lidt ondt i halsen. Det var også lidt svært at sove med alle de lyde, der er, når det stormede eller regnede. Det gik også hurtigt over, nu kan jeg sove selv om naboen holder fest, fortæller Freja.

Freja er vokset op med at være spejder, siden hun var tre år gammel. Her ses hun med sine forældre Jeanette og Jens og lillebror Mathias.  Foto: Lars Johannessen.
Annonce

Føler sig tryg

Der har været gange, hvor følelsen af utryghed har grebet hende. Men det er kun kortvarigt.

- Når jeg først ligger i soveposen, så føler jeg mig helt tryg. Det bedste ved at sove i telt, er al den friske luft, fortæller hun.

For Freja er beslutningen om at sove uden for i et helt år ikke noget, der er til forhandling.

- Der er mange af mine veninder, som ikke er spejdere, som ikke rigtig forstår det. Men det gør alle mine spejdervenner. Det handler om at sætte sig selv nogle udfordringer. Som at overnatte på en tømmerflåde på en sø, som jeg også har prøvet til spejder. Jeg kan godt lide, at de ting vi laver er helt anderledes. Det er sjovt, og så kan jeg godt lide fællesskabet og naturen, fortæller Freja.

Annonce

Spejderfamilie

Og hun er ikke den eneste i familien, der nyder spejderlivet. Hendes mor og far er begge aktivt involverede i 1. Helsingør spejdergruppe og har været det, siden de var børn. Det var også her de lærte hinanden at kende og blev kærester. Jeanette startede til spejder, da hun var otte år gammel.

- Det er sammenholdet i gruppen, man får venner for livet og så er det at hjælpe børnene til at udvikle sig til at kunne en masse ting, fortæller Jeanette Carlsen.

- Motivationen rykker sig. Når man er barn, handler det om venskaber og om at være udenfor og lege. I en periode kom energien fra at give det jeg selv havde lært tilbage og se spejderne udvikle sig. Og så er der voksenfællesskabet med alle de andre ledere. Det er bare smadderhyggeligt, siger Jens Carlsen, som også startede til spejder i 1. Helsingør Spejdergruppe som otteårig.

Annonce

Kupper yndlingssengen

Forældrene fortæller, at Frejas beslutning om at sove uden for var hendes egen hundrede procent.

- Hun meddelte os det på vores kobberbryllupsdag den 11. februar sidste år. Hun spurgte Jens, om han ikke ville hjælpe med at slå teltet op i haven. Det kom som en overraskelse, fortæller Jeanette Carlsen.

For Freja er udsigten til snart at have sovet udenfor i et helt år forbundet med en stor tilfredsstillelse. Men hun glæder sig også til at det er overstået.

- Det bliver fedt. Jeg tror jeg vil fejre det med at låne mine forældres seng, hvis jeg kan overtale dem til at rykke ud den først nat jeg sover indenfor. Det er min absolutte yndlingsseng i huset, siger Freja.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce