Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

2021 har været et af de længste år i hele 18-årige Emmas liv: - Aldrig har jeg følt mig så alene, som jeg har gjort i år

Emma Bregning fra Hornbæk er 18 år og går lige nu i 3.g på Espergærde Gymnasium. Foto: Privat

Det er mørkt udenfor, og jeg sidder ved mit skrivebord viklet ind i min dyne, imens jeg ser ud ad mit vindue. Min udsigt fra mit skrivebord er så velkendt, at jeg kan lukke øjnene og fortælle dig helt nøjagtigt, hvad der er at se. Jeg har siddet her tusind gange før. Forår, sommer og vinter. Forskellen, fra de mange gange til nu, er dog, at der ikke er en insisterende lærerstemme i baggrunden, en konstant lyd af nedtrykkede computertaster eller den der opringningslyd fra TEAMS. Lige nu er der kun mig, siddende ved mit skrivebord, alene i stilhed. En stilhed som har fyldt meget i år.

2021 er ved at være slut og har muligvis været det længste år i hele mit korte liv. 2021 har været voldsomt og hårdt, men samtidig meget givende og et år, som har sat en masse aspekter af livet i perspektiv.

Vi befinder os nu i en situation, som minder meget om noget vi har oplevet før. Kys og kram er ikke en mulighed og friheden er igen blevet taget fra os. Jeg skal nu personligt igen finde håbet frem helt inde i hjertet.

Emma Bregning, 18 år og elev på Espergærde Gymnasium.

Aldrig har jeg følt mig så alene, som jeg har gjort dette år, og aldrig har savnet til noget været så stort, som jeg oplevede det i 2021. Savnet til frihed. Friheden til at bevæge sig ud som man vil og se, hvem man vil. Det har været hårdt, at man konstant har skullet være parat til at tilpasse sig socialt, hvilket især kom til udtryk, da vi efter sommerferien skulle tilbage i skole efter seks måneders nedlukning og virtuel undervisning. Jeg husker tydeligt, at mine lærere undrede sig meget over, hvorfor der var så mange i min klasse, som ikke havde lavet deres lektier. Forklaringen var så enkel, at vi sov. Fra vi kom hjem til vi skulle afsted igen. Aldrig har jeg været så udmattet som i denne periode, men hurtigt fandt jeg ud af, sammen med resten af mine klassekammerater, at tilpasningen skulle gå hurtigere, og at det at sove er noget man kan gøre, når man bliver gammel.

Annonce

I store dele af 2021 har jeg følt mig fanget bag mine fire vægge, og som dagene gik blev mit værelse kun mindre og mindre og væggene mørkere og mørkere. Nedlukningerne har været hårde og ensomme og har virkelig sat hverdagen i perspektiv. Mange af de ting, som jeg tidligere har taget for givet, er nu noget jeg glædes over hver eneste dag. At kunne kramme og kysse mine venner, veninder og familie, at kunne danse til langt ud på natten med hundredvis af andre unge og at kunne se mine bedste venner i klasselokalet fysisk hver eneste dag. De store kontraster i livet har været alt for tydelige i år, og tilpasning og omstillingsparathed har været altafgørende for overlevelse.

Vi befinder os nu i en situation, som minder meget om noget vi har oplevet før. Kys og kram er ikke en mulighed og friheden er igen blevet taget fra os. Jeg skal nu personligt igen finde håbet frem helt inde i hjertet. Håbet om, at jeg kan afslutte mine tre år i gymnasiet på bedste vis med mine venner og veninder i fysisk form og håbet om, at hverdagen vender tilbage, som den var før.

Jeg forventer et 2022, som er fyldt med glæde og kærlighed. Alle de kram og kys vi ikke kan give lige nu, de skal gemmes et hemmeligt sted, indtil vi må give dem igen. Vi skal tage hånd om os selv og vores medmennesker og ikke glemme, hvilken tid vi har været igennem og hvilke spor den har sat i os alle. Det nemmeste er at fortrænge og se frem, men en krise som denne skal bearbejdes hos os i mange år endnu.

Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Ugens klumme: - Forbløffende mange har dimser hængende ud af ørerne

Annonce
Indland

Smitten raser: Sygefravær får DSB til at aflyse tog

Annonce
Indland

Sverige afviser danskere efter nye coronarestriktioner

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Influencer-Sarah blev 'udnyttet' af store firmaer: - Jeg anede ikke, hvor meget jeg selv var værd

Lokalavisen Nordsjælland

Ugens film: Det kan du se i biografen

Lokalavisen Nordsjælland

Lone og 30 andre frivillige deler 1000 kilo julemad ud til trængte familier: - Jeg gør det, fordi jeg ved, jeg kan gøre en forskel

Lokalavisen Nordsjælland

Mød mammutten fra Hornbæk: Sådan så Nordsjælland ud for 45.000 år siden

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Indland

Region til 40.000 ansatte: Coronapas eller hjem uden løn

Annonce