Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Andreas underviser i at finde vild mad fra strand og hav

Vild Mad formidler Andreas Kjær Hansen fra Øresundsakvariet står i spidsen for sanketure. Foto: Torben Sørensen/Kalabas.dk
Naturvejleder og dyrepasser for Øresundsakvariet Andreas Kjær Hansen har altid interesseret sig for at sanke vilde planter og dyr. Efter han har taget en uddannelse som Vild Mad- underviser er han blevet ekstra opmærksom på naturens eget overdådige spisekammer.

HELSINGØR: Andreas Kjær Hansen ved en masse om livet i omkring Øresund, og ikke kun det, der "svømmer" rundt , men også alle de planter og urter, der kan spises, som findes  i vandet og på stranden.


Vi har anlagt en vild have med en masse spiselige planter, bær og frugter. Jeg går også tit ture med børnene, hvor vi samler vilde planter ind til madlavning. Seneste har jeg samlet noget velduftende guldaks til en snaps, jeg selv laver

Andreas Kjær Hansen, Vild Mad formidler, Øresundsakavariet


Annonce

- Der er så meget, man kan samle. Det giver mig en glæde at finde noget helt vildt lækkert,  ganske gratis. Det at sanke har tilbage i tiden været en del af menneskets historie og et ekstremt vigtigt middel  til at opretholde livet. I nyere tid har vi næsten glemt, hvordan vi bruger naturen,  påpeger Andreas, som ud over Vild Mad-formilder også er ansat som dyrepasser og naturvejleder for Øresundsakvariet.

Vilde planter i haven

Interessen for at sanke mad og madlavning har fulgt Andreas, som er bosat med kone og to børn på 10 og 12 år i Helsingør, gennem mange år.

- Jeg har altid gået ture på stranden og været interesseret i alt det, man kan finde i naturen. Jeg har samlet svampe og tang og fanget min egen fisk, fortæller Andreas, som også finder ting i haven.

- Jeg bruger også meget min have. Vi har anlagt en vild have med en masse spiselige planter, bær og frugter. Jeg  går også tit ture med børnene, hvor vi samler vilde planter ind til madlavning. Seneste har jeg samlet noget velduftende guldaks til en snaps, jeg selv laver.

Annonce

Undervist af superkokke

Interessen for at sanke og kokkerere fik for fire år siden ham til at melde sig til et uddannelsesforløb som Vild Mad formidler, som der findes tilsammen 50 af herhjemme.

Få hjælp til vild mad via appen

  • Hvis du gerne vil have hjælp til hvad du kan finde af spiselige planter i naturen er appen Vild Mad et godt udgangspunkt. Den kan downloades til mobiltelefon og tablet, så du har den lige ved hånden, når du bevæger dig ud i naturen.
  • Her er det muligt gennem billeder og tekst at blive guidet til, hvad der er af spiselige lækkerier i nærområdet lokalitet, hvordan du sanker, og hvad det gælder om at være særligt opmærksom på  for ikke at komme til at forveksle de gode spiseplanter- og urter med giftige.
  • Det gælder for eksempel den spiselige plante ramsløg, Nordens svar på hvidløg, som let kan forveksles med den giftige plante liljekonval.
  • App'en indeholder også forslag til, hvordan du kan bruge råvarerne i forskellige opskrifter.
  • Vild Mad er et initiativ som udspringer af den verdenskendte Noma-kokken Rene Redzepi , som står bag nonprofitforeningen Vild Mad, der blandt andet har til formål at udbrede kendskabet til naturens spisekammer og lære danske børn at spise vild mad.
  • Vild Mad er støttet af Nordea Fonden.

- Jeg fik udvidet mit kendskab til alt det, man kan finde i naturen. Det har også været med til at motivere min interesse for at sanke, og så har jeg fået et stort netværk. Vi blev undervist af rigtig gode chefkokke, hvor der  var mulighed for at gå dybere ned i madlavningen.  Det var i det hele taget meget spændende, fortæller han.

Annonce

Stor interesse

Kendskabet til den vilde natur, herunder særligt hav og strand, er noget Andreas jævnligt deler ud af. Øresundsakvariet har gennem en årrække arrangeret sanketure for alle interesserede. Sanketurene, hvor deltagerne både finde spiselige planter og dyr fra strand og hav, bliver afsluttet med fælles madlavning over gasblus i det fri. Det er meget populært at deltage i turene, fortæller den 43-årige Vild Mad formidler.

- Jeg oplever en ret stor interesse. Det er en opadgående bølge. Det er særligt ældre, plus 60 år, der melder sig til. Det er sjovt at arrangere at de her ture. Jeg elsker at fortælle, hvad man kan finde i naturen.

Annonce

Pluk selv mad

Lige nu er det en god årstid at finde vilde planter som strandnælde, skovløg, hybenroseblade og strandsennep i naturen.

- Der er rigtig mange urter på stranden. Lige nu er der også meget tang i vandkanten, hvor man kan finde blære- og savtang. Man skal tænke lidt over, hvor man samler tangen ind og holde sig væk fra havnemoler og inde i selve havnebassinet, hvor forureningen er størst. Et godt sted at finde tang er for eksempel ud for Snekkersten Strand, forklarer han.

Annonce

App hjælper dig

Hvis man gerne selv vil i gang med at finde mad i naturen, er Vild Mad-appen som kan downloades på mobiltelefonen, en rigtig god hjælp, lyder rådet fra Andreas.

- Vild Mad-appen er ekstremt god også fordi den kommer med forslag til, hvad man kan finde, og hvad planten kan forveksles med. Der findes faktisk en del giftige planter, hvor man kan risikere maveonde og i sjældne tilfælde det, der er værre, siger Andreas.

Annonce

Nye sanketure på vej

Det seneste år har corona sat en bremse for sanketurene. Men nu er Øresundsakvariet åbnet igen. Her og nu er Andreas sammen med sine kollegaer i gang med at sætte dato på kommende arrangementer.

- Vi håber på at kunne lave en tur inden sommerferien, og så kommer der også et par stykker i efteråret, siger Andreas.

Sanketurene vil blive lagt ud på Øresundsakvariets hjemmeside.

Også Naturcenter Nyruphus har tilknyttet en Vild Mad formidler og arrangerer sanketure og madlavning i det fri.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Undgå plast-emballage – og spar penge

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Kom til gratis dukketeater i Humlebæk

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Caia gik ned med stress to gange før hun fandt frem til det, der gør hende glad: Nu blomstrer hun hver dag

Lokalavisen Nordsjælland

Den spiser din pant, mens pengene tikker ind på dit kort: Pantstation i Helsingør bliver den første af sin slags herhjemme

Lokalavisen Nordsjælland

Send landsholdet godt afsted til kamp: 'Det bliver som, når Egon Olsen bliver løsladt - bare større'

Lokalavisen Nordsjælland

Superstudent, iværksætter og aktiehaj med socialt engagement: Raaman fra Humlebæk har lavet 31 tolvtaller

Lokalavisen Nordsjælland

Hellebæk Kohaves Venner og Dansk Botanisk Forening: Kom til Vilde blomsters dag

Lokalavisen Nordsjælland

Seks uønskede besøg hver dag i Nordsjælland:  Sådan kan du snyde tyven i ferien

Lokalavisen Nordsjælland

Drop-in dåb i Sthens Kirke

Lokalavisen Nordsjælland

Axeltorv kommer til at flyde i honning og jordbær

Lokalavisen Nordsjælland

Nærheden er lige til at spise: Annette og Erik fra Villa Brinkly satser på bæredygtig hoteldrift og vilde råvarer

Lokalavisen Nordsjælland

Øresundsakvariets havsafariture reddet på målstregen: I år sætter turene rekord

Lokalavisen Nordsjælland

Nye begyndelser: En kæmpe udfordring at vende tilbage til en hverdag

Lokalavisen Nordsjælland

Overraskende udvikling i antallet af konkurser: - Der gemmer sig en tikkende bombe

Lokalavisen Nordsjælland

Vind billetter og turpas til Tivoli

Lokalavisen Nordsjælland

Havne aflyser Sankt Hans for andet år i træk: Vi tør ikke risikere at være en superspreder-begivenhed

Lokalavisen Nordsjælland

Grænsetrafik: Nu kan danskere rejse frit til Sverige

Lokalavisen Nordsjælland

Arnes kolonihavehus har fire hjul, bliver trukket af en traktor og har solceller på taget: Arne tøffer Danmark rundt

Lokalavisen Nordsjælland

Golf: 17-årigt talent fra Helsingør vinder DM-sølv

Lokalavisen Nordsjælland

Jubel på Axeltorv: Denne gang startede vi med et mål

Lokalavisen Nordsjælland

Arkæologer inviterer til åbent hus ved Kelleris Hegn: Se de spændende udgravninger

Lokalavisen Nordsjælland

Grundlovsdag: Burnin Red Ivanhoe  giver koncert på Haandværkeren

Lokalavisen Nordsjælland

40 år med fuldt gehør: Bent hører det andre ser

Annonce