Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Arkæologer inviterer til åbent hus ved Kelleris Hegn: Se de spændende udgravninger

Et dronefoto af udgravningerne ved Kelleris Hegn. Foto: Museum Nordsjælland

TAUD: Torsdag den 3. juni afholder Museum Nordsjælland åbent hus på udgravningen ved Kelleris Hegn i Espergærde.

Mellem klokken 16 og 18 kan du komme en tur med rundt på udgravningen. Her vil arkæologerne vise sporene efter en omfattende jernalderboplads fra tiden omkring Kristi fødsel, der netop nu bliver undersøgt. Udgravningen har påvist, at området var hjemsted for en større gruppe mennesker, der i flere generationer byggede deres huse og levede livet på netop dette sted. Husene lå spredt ud i landskabet og har været op til 30 meter lange.

I ét af husene har jernalderbønderne placeret et miniaturekar af ler, der skulle værne huset mod ulykker. En skik der kan følges både tilbage i tiden, og helt op til nutiden, hvor man lægger grundsten og holder rejsegilde – begge dele skal, forhåbentligt, sikre byggeriet mod ulykker og dårligdomme.

Annonce

Det praktiske

Der er ikke mulighed for parkering ved bebyggelserne på Svend Poulsens vej.

Dato: torsdag d. 3. juni

Tid: Kl. 16 til 18

Sted: Åben mark, for enden af Svend Poulsens Vej i Espergærde.

Kontakt: Jakob Andersen, jsa@museumns.dk, 51201716.

Jernudvinding

Allerede i jernalderen blev der produceret meget affald i den daglige husholdning. Der er fundet store mængder af keramik samt dele af kværnsten i affaldsgruberne, der ligger omkring husene. Dette vidner om det dagligdags liv på stedet, hvor et lerkar en gang i mellem gik i stykker og måtte kasseres. Fundene fra udgravningen viser også, at man for over 2.000 år siden udvandt jern på stedet i stor skala, hvilket gør bopladsen særlig spændende, da vi kun sjældent ser regulær jernudvinding i Nordsjælland.

Restprodukter fra udvinding af lokal myremalm er både fundet på selve bopladsområdet samt i en lavning nær husene. Her er der også fundet små dele af de specialiserede ovne, som blev bygget til selve udvindingsprocessen.

På dagen vil der være mulighed at se nogle af de fund der allerede er udgravet, samt høre nærmere om det arkæologiske arbejde.

Arrangementet afholdes efter de gældende corona-regler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Den spiser din pant, mens pengene tikker ind på dit kort: Pantstation i Helsingør bliver den første af sin slags herhjemme

Lokalavisen Nordsjælland

Arnes kolonihavehus har fire hjul, bliver trukket af en traktor og har solceller på taget: Arne tøffer Danmark rundt

Annonce