Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Brødrene Lund Madsen på skattejagt i Helsingør: - Muligvis den bedste opfindelse nogensinde

Peter og Anders Lund Madsen har suppleret deres udstilling med en lille video - og Anders har en overraskelse til dem, der ser med. Foto: DR
Brødrene Anders og Peter Lund Madsen går på skattejagt blandt 30.000 genstande og skaber en smuk udstilling i Helsingør, som du kan se.

HELSINGØR: - Det er lidt som at få en bedemand til at foretage en operation. Han kender organerne, men han kan ikke lægge dem rigtigt på plads, siger Anders Lund Madsen, som er journalist og kendt fra både tv, radio og cirkus.

Han og broderen, læge og hjerneforsker Peter ”HjerneMadsen” Lund Madsen, skal lave en udstilling på Danmarks Tekniske Museum. En udstilling, der er blevet et afsnit i en programrække om Danmarks skjulte skatte på DR 1. Og begge brødre har en personlig investering i Danmarks Tekniske Museum.


Vi kender det rigtig godt, for vi blev placeret der, når vores forældre skulle til Helsingør og købe sennepssild

Peter Lund Madsen


Annonce

Far var opfinder

Brødrenes far er nemlig opfinderen bag ”Alu-Margrethe”, som er en termisk mannequin, der har gjort livet meget behageligere for os alle sammen. Mannequinen kunne nemlig måle behagelige temperaturer for menneskekroppen og har dermed gjort en nat i en sovepose eller en tur i bilen rar.

- Vi er kommet på Teknisk Museum lige siden det lå ved Sommariva, og vi kender det rigtig godt, for vi blev placeret der, når vores forældre skulle til Helsingør og købe sennepssild, fortæller Peter Lund Madsen.

Derfor er brødrenes ambition også at lave en udstilling, der skal reetablere respekten for den teknik, der gør livet nemmere for os alle sammen.

Annonce

Måske verdens bedste opfindelse

Brødrene Lund Madsen bliver inviteret ind i Danmarks Tekniske Museums hemmelige magasin, hvorfra de skal vælge mellem 30.000 genstande til deres udstilling.

Her bliver de præsenteret for alt fra en af de allerførste lydoptagelser nogensinde til opfindelsen af højtaleren – som for resten blev opfundet af en dansker og amerikaner, der arbejdede sammen.

Men mest imponerede er de to brødre over en undseelig kolbe, som dog får Peter Lund Madsen til at læne sig tilbage i ærefrygt og Anders Lund Madsen til at udbryde:

- Det er muligvis den bedste opfindelse i hele verden!

Kolben er nemlig Carlsbergkolben, som blev opfundet i 1880’erne og som ændrede verden. Kolben sørgede for, at hele verden kunne få frisk og velsmagende øl, og så var forfinelsen af gærkulturen med til at lægge grundstenen for opdagelsen af medicinske produkter – blandt andet insulinen.

Udstillingen og historien bag de mange genstande, der forandrede verden, kan ses på DR 1 søndag klokken 20 eller lige nu på dr.dk/drtv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Corona-pukkel kan være væk inden sommer: Region Hovedstaden sætter 50 millioner af til at gennemføre udskudte opgaver

Annonce