Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Caroline er medlem af en af verdens hurtigst voksende religioner, du aldrig har hørt om: - Vi bygger en ny verdensorden

Caroline Burger blev Baha'i som 16-årig. Siden da er hun også blevet en stor del af Baha'i samfundet i Danmark. Foto: Martin Rye
Tyske Caroline Burger fandt håbet i en religion uden præster, kirker og ritualer.

BAHA'I: I et lille rækkehus i Humlebæk bor en kvinde, der vil være med til at ændre verden.

Hendes navn er Caroline Burger.

Hun kom til Danmark fra Schweinfurt i hjertet af Tyskland i 1990'erne i jagten på et håb. Den brunhårede tysker er en af de omkring 350 mennesker i Danmark, der er en del af Baha'i-troen. Selvom du nok aldrig har hørt om Baha'i, så er det en af de hurtigst voksende og geografisk set mest spredte trosretning i verden.

Annonce

- Jeg har aldrig oplevet nogle, der kendte til Baha'i, siger Caroline Burger med et smil.

Smykket om Caroline Burgers hals, repræsenterer Gud, profeten og mennesket. Stregen, der går opad i smykket, repræsenterer Helligånden. Foto: Martin Rye

Hvad er Baha'i?

Men hvad er Baha'i overhovedet?

Troen stammer fra Iran, hvor den blev indstiftet den 23. maj 1844 af den persiske muslim Bab, der proklamerede, at han var en profet. Bab blev efterfulgt af Bahá'u'lláh, som den indtil da sidste og største af Guds manifestationer. Bahaierne mener, at der med Bahá'u'lláh blev indledt en ny epoke, hvori en ny verdensorden vil forene menneskeheden politisk og religiøst.

Baha'i er meget vigtig for mig. Vi bygger en ny verdensorden, der gør verden retfærdig for alle. Det er en grund til at stå op om morgenen.

Caroline Burger, fra Humlebæk og en del af Baha'i-samfundet i Danmark.

Formålet med troen er at forene alle menneske i en universal sag og én fælles tro. Bahá’íerne tror at Bahá’u’lláh er den store budbringer, hvis skrifter vil gøre menneskeheden i stand til at bygge en ny verden.

Mindehøjtidelighed i Humlebæk

Fredag og lørdag den 26. og 27. november holder danske baha'ier en mindehøjtidelighed på 100 års dagen for Abdu'l-Bah'a's bortgang hjemme hos Caroline Burger på Torpenvangen 63 i Humlebæk. Han var den ældste søn af Bahá'u'lláh og tjente som chef for Baha'i-troen fra 1892 til 1921.

Bahaierne tror på, at der kun er en gud. De ser Baha'i som den ene sande tro, som hele tiden bliver opdateret af "guddommelige lærere," som kommer hvert 500 og 1000. år. Det kan være for eksempel være profeter eller budbringere, der har gået under navne som Abraham, Jesus eller Buddha.

Tallet ni har en helt særlig betydning i Bahai-troen. Ni overhoveder bliver valgt til at sidde ved religionens epicenter i Haifa. Alle Bahai-templeri verden har ni indgange, ni sider og ni haver. Tallet ni er for dem et symbol på fuldstændighed og enhed. Foto: Martin Rye

Forestil dig en iPhone. Den er over årene blevet opdateret fra iPhone 3, 5s og til 13'eren, der er den seneste opdatering. På samme måde opdateres Baha'i hele tiden, og ifølge bahaierne skal Kristendom, islam eller Hinduisme ses som en gradvis åbenbaring af den sande tro, Baha'i.

Bahai-troen har i dag seks millioner tilhængere i verden på trods af sin spæde alder, hvilket gør trosretningen til en af de hurtigst voksende religioner i verden.

Annonce

Konstant søgende

Som ung var Caroline Burger konstant søgende. Selvom hun ikke er opvokset i en særligt religiøs familie, var hun alligevel bevidst om, at der var en Gud derude.

Baha'is principper

 1. Søgen efter sandhed
 2. Menneskehedens enhed
 3. Religion bør være en kilde til kærlighed og hengivenhed
 4. Overensstemmelse mellem religion og videnskab
 5. Religiøse, racemæssige eller sekteriske fordomme nedbryder mennesket
 6. Fordeling af eksistensmidlerne
 7. Lighed for loven
 8. Universel fred
 9. Religionen skal ikke beskæftige sig med politiske spørgsmål
 10. Undervisning og uddannelse af Kvinder
 11. Det er kun gennem den hellige ånds kraft at udvikling kan opnås.

Som 16-årig blev hun Baha'i, og tyskeren fandt et sted, hvor hun kunne finde håb i en verden af hungersnød, fattigdom og krig.

- Baha'i er meget vigtig for mig. Vi bygger en ny verdensorden, der gør verden retfærdig for alle. Det er en grund til at stå op om morgenen, siger hun.

Templet i Hafia er religionens epicenter. Caroline Burger har besøgt stedet fire gange på pilgrimsrejser senest i 2019. Man venter tre år med at genbesøge stedet. Foto: Martin Rye

Men plukker i ikke bare de bedste ting fra hver religion?

- Alle religioner har nogle åndelige principper, der er ret ens. Men der, hvor vi er anderledes, er, at vi kæmper for en retfærdig verden, hvor mænd og kvinder er lige, og hvor økonomiske og sociale uretfærdigheder ikke eksisterer, siger Caroline Burger.

Annonce

Virkelighed?

Det unikke ved Baha'i er, at de ikke har nogle præster eller kirker, ligesom de ikke har nogle ritualer.

Ifølge Caroline Burger er det i høj grad op til en selv, hvordan man vælger at fortolke troen. For hende handler det om at finde sin egen sandhed, men hvad det er, er hun stadig ved at søge efter.

Begge hendes døtre er også Baha'i.

Man er som udgangspunkt født ind i Baha'i, men som 15-årig er det op til en selv, om man stadig vil være en del af troen. Det har begge Caroline Burgers døtre valgt.

Caroline Burger har samlet skrifterne på sin bogreol i rækkehuset i Humlebæk. Foto: Martin Rye

Ligesom der ingen ritualer er i Baha'i, er der heller ingen bibel. Der er flere forskellige citater og vers skrevet af Bahá'u'lláh, som Caroline Burger dyrker. Hun har ikke noget bestemt vers, der står hende særligt nært, for som hun siger:

- Alt er jo så smukt.

For hende handler troen også om at arbejde med sig selv konstant og om at løsrive sig fra de materielle ting.

- Det materielle giver ikke noget næring til ens sjæl. Du ender som en tom skal, siger hun.

Men om profetien om en retfærdig verden støvsuget for uretfærdigheder nogensinde kommer til at ske, er Caroline Burger ikke i tvivl om:

- Jeg tror, at det en dag bliver til virkelighed.

Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Ugens klumme: - Forbløffende mange har dimser hængende ud af ørerne

Annonce
Indland

Smitten raser: Sygefravær får DSB til at aflyse tog

Annonce
Indland

Sverige afviser danskere efter nye coronarestriktioner

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Influencer-Sarah blev 'udnyttet' af store firmaer: - Jeg anede ikke, hvor meget jeg selv var værd

Lokalavisen Nordsjælland

Ugens film: Det kan du se i biografen

Lokalavisen Nordsjælland

Lone og 30 andre frivillige deler 1000 kilo julemad ud til trængte familier: - Jeg gør det, fordi jeg ved, jeg kan gøre en forskel

Lokalavisen Nordsjælland

Mød mammutten fra Hornbæk: Sådan så Nordsjælland ud for 45.000 år siden

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Indland

Region til 40.000 ansatte: Coronapas eller hjem uden løn

Annonce