Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Den allersidste madpakke: Jeg har støttet pesto-industrien i en sådan grad, at jeg burde udnævnes til æresborger i Italien

Forfatter, redaktør og formand for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion Katja Gottlieb fra Helsingør har smurt madpakker nok for resten af livet - og så alligevel ikke.  Foto: Lars Johannessen.

- Så er der kun… 42 madpakker tilbage, sagde Leif og klaskede en flad pakke i fedttæt papir ned på sin tallerken. Han tog elastikken og papiret af, og vi andre grinede, mens han pakkede den ud. Ikke af hans to skiver rugbrød med leverpostej, men af vitsen, som med en lille, men væsentlig, ændring var den samme, hver gang vi havde tid til at spise frokost sammen. Antallet af resterende madpakker i Leifs regnskab var altid identisk med antallet af tilbageværende dage i skoleåret, og kastede man et blik rundt på det sørgelige udvalg af madpakker, der på en god dag var forsamlet omkring bordet på lærerværelset, så var man godt klar over, at vi nok ikke havde valgt jobbet på grund af frokostordningen.


Jeg har skåret gulerodsstænger nok, til at bygge en stige til månen. Jeg har bagt boller nok til at brødføde Helsingørs samlede bestand af måger i et helt år. Jeg har støttet pesto-industrien i en sådan grad, at jeg burde udnævnes til æresborger i Italien.

Katja Gottlieb


Annonce

Mine egne madpakker har altid været en deprimerende omgang. Som regel to humpler håndskåret rugbrød klappet sammen om et par skiver ost og viklet ind i et stykke husholdningsfilm på vej ud ad døren. Når man har prøvet sig lidt frem ved man, at ostemadder ikke bliver alt for mærkelige af at tilbringe mange timer i bunden af en lunken skoletaske. Og hvis man skærer rugbrødet tykt nok, så er det ikke helt smuldret, når man står der i skolegården i regnvejr og forsøger at få bare et par bidder, mens man samtidig skal mægle i en drabelig konflikt om et sjippetov. I sådanne situationer egner hverken højtbelagt eller rester fra i går sig, og ofte ender det alligevel med, at man bliver nødt til at pakke maden væk igen og lidt tankeløst stopper den i jakkelommen. Og så har man glemt alt om den og er heldig, hvis man husker at få den op, når man har fri.

Jeg kunne måske have gjort mere ud af det med madpakker, eller måske have smurt den aftenen før, som alle mulige overskudsagtige madpakkeråd lyder. Men sandheden er, at i alle de år, hvor jeg har smurt madpakker til to børn, så har jeg som regel ikke gidet at smøre til mig selv. Og jeg ved godt, at man også kan læse gode råd om, at børn selv skal smøre deres madpakker, for på den måde at blive mere engagerede i, hvad de spiser. Man skal dog ikke have undervist særlig længe i den danske folkeskole for at vide, at rigtig mange børn møder op uden madpakke, eller hvad værre er… ofrer madpakken til den store skraldespand, når de tror, at læreren ikke ser det. Det gælder også fars hjemmebagte surdejsboller eller den dejlige lasagne fra i går, som man undrende indimellem kan trække op af en skraldespand i klasselokalet, mens hele klassen lader som ingenting og i tavshed tørrer krummer fra den pose chips, de i stedet har spist, af i bukserne. Belært af feltstudier fra den danske folkeskole har jeg altså prioriteret at smøre de madpakker til mine børn, som jeg tror, de har villet spise. Også selvom jeg godt ved, at der indimellem er røget noget i svinget, fordi børn har det med at elske hummus den ene dag og den anden påstå, at det har de aldrig brudt sig om. Og også selvom jeg ofte har bandet madpakkesmøringen langt væk. Når jeg har været allermest irriteret og har overvejet at droppe det og give dem en tyver med hver og klare det selv, har jeg bare skullet minde mig selv om Kvicklys tilbud på to onsdagsnegle, som jeg erfaringsmæssigt ved, er en rigtig dårlig frokosterstatning. Især hvis man skal være i skole til halv fire.

Og således har jeg i disse dage madpakke-jubilæum. Det er gået op for mig, at jeg fem dage om ugen, i tyve år, har smurt skolemadpakker. Jeg har skåret gulerodsstænger nok, til at bygge en stige til månen. Jeg har bagt boller nok til at brødføde Helsingørs samlede bestand af måger i et helt år. Jeg har støttet pesto-industrien i en sådan grad, at jeg burde udnævnes til æresborger i Italien. Det er blevet til virkelig mange madpakker. Et hurtigt overslag lyder på små 5000 madpakker alene for ældstebarnet vedkommende. Hun er den generation, der startede i vuggestue i besparelsernes store tidsalder, og 1-årige børn mødte derfor op i institution med bleer under den ene arm og madkassen under den anden. Så jeg er i god træning. De sidste par år, hvor hun selv har arbejdet i en institution, har hun godt nok klaret ærterne selv, men forleden morgen, hvor hun skulle møde tidligt og havde travlt, fik jeg lov til at smøre en klapsammen til hende. Og der ved køkkenbordet i en tidlig morgentime slog det mig, at jeg formentlig var ved at smøre den aller-aller-sidste madpakke til hende. Lige om lidt er flyttekasserne pakket, forude venter studielivet i København. Og hvor vil jeg savne at smøre hendes madpakker fremover… Nu er der ikke flere madpakker tilbage.

Annonce
Annonce
Indland

Akutberedskab har kendt til mistede 112-opkald i over to år

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Christina sagde ja til Jordi: Tredje gang er lykkens gang

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Suzanne frygter lukning: - Der er mange på Vapnagård, der vil få det rigtig svært

Lokalavisen Nordsjælland

Amanda vil gøre op med sundhedspres: Drop stramme kostplaner, træningsprogrammer og mærk naturen i stedet

Lokalavisen Nordsjælland

Åbent hus på Marienlyst Slot: Kom og hør hvordan den romantiske have skal genskabes

Lokalavisen Nordsjælland

Klumme: - Skal vi skynde os så meget, at vi taber vores hoveder?

Lokalavisen Nordsjælland

Soldaternes indsats bliver hyldet

Lokalavisen Nordsjælland

Amalie lever for livet under vandet: Vil gøre guldbras og rødhaj lige så sexede som pandaer

Lokalavisen Nordsjælland

Løb eller gå til fordel for kræftforskningen: - Vi er vilde med den nye lokalitet

Lokalavisen Nordsjælland

Billig datomad hitter: Vi er blevet markant bedre til at bekæmpe madspild

Lokalavisen Nordsjælland

Ny festival indtager Helsingør: - Det er på mange måder et hjertebarn

Lokalavisen Nordsjælland

Sådan kommer du i form efter sommerferien

Lokalavisen Nordsjælland

Sletten Havn inviterer til havnefest: Der er noget for alle

Lokalavisen Nordsjælland

Stort underskud for andet år i træk: - Vi er meget hårdt presset

Lokalavisen Nordsjælland

Center inviterer til genstartsfest:  Tak til alle vores loyale kunder for at støtte os i en svær tid

Lokalavisen Nordsjælland

Seniorformand efterlyser flere ældre, der vil presse politikerne:  - Vi har for lidt indflydelse

Indland

Kristian Hegaard stopper i politik efter grænseoverskridende adfærd: - Jeg har svigtet og fejlet

Lokalavisen Nordsjælland

Mia er dyrenes mobile ven i nøden: Det har været en vild opstart

Lokalavisen Nordsjælland

Fjumreår hele livet

Lokalavisen Nordsjælland

Tobias tryller med svampe: I år er et helt fantastisk

Lokalavisen Nordsjælland

Sådan er min perfekte sommerferie hjemme

Retssag

Bokseinstruktør vil knockoute Pernille Vermund i Retten i Helsingør 

Lokalavisen Nordsjælland

Værn om Helsingørs historiske bykerne: Vi har brug for en Godtfredsen

Annonce