Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

- Den hårde tone på de sociale medier holder flere og flere unge fra at ytre sig

Ugens klummeskribent Laxmy Baleswaran Krishnapillai studerer medicin på Københavns Universitet, er tidligere student fra Espergærde Gymnasium og HF, hvor hun var engageret i gymnasiets grønne CO2-udvalg. Laxmy bor i Humlebæk. Foto: Privat

Det grimme sprogbrug og den grove tone er efterhånden ikke et særsyn på de sociale medier.

Specielt nyhedsmediernes kommentarspor er spækket med hadkommentarer. Her kan opslag især om emner som religion, flygtninge og ligestilling bringe nogen i en så ustyrlig kraftig sindsstemning, at de fanges i en boble af tabt besindelse og selvkontrol, hvor tilsvining af andre mennesker og fremsætning af trusler mod dem fremstår acceptabelt og måske endda som en god idé.

Jeg frygter, at den allerede eksisterende begrænsede interesse i at høre de unges stemme vil aftage yderligere, når den hårde tone holder de unge væk fra samfundsdebatten.

Laxmy Baleswaran Krishnapillai

Det er i den grad en bekymrende aktualitet, vi befinder os i. Den hårde tone på de sociale medier holder nemlig flere og flere fra at ytre sig og dermed deltage i samfundsdebatten. Dansk Ungdoms Fællesråds Demokratianalyse 2021 viser, at flere end tre ud af fem unge i gruppen 16 til 25-årige har mindre lyst til at tilkendegive sin mening på grund af tonen i samfundsdebatten. Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan det kan det være så svært at tænke sig om en kort stund, inden man går til tasterne og vælger at tilsvine et andet menneske. Hvad står i vejen for at tilkendegive sin mening på en civiliseret måde, uanset om det er politikere eller andre, man er rygende uenig med?

Annonce

Facebook, der tidligere primært blev anvendt af unge til deling af stemningsbilleder, har siden 2010 med nyhedsmediernes og politikernes gradvise tilvandring til platformen udviklet sig til et debatlandskab og i den seneste tid nærmere en debatslagmark, hvor man efter en lang arbejdsdag kan komme ud med sine frustrationer ved at bekrige andre ligesindede. Mange unge har siden søgt tilflugtssted i andre sociale medier som Instagram og Tiktok, og den nævnte hadefulde retorik på Facebook må derfor siges at afspejle den stigende gennemsnitsalder af de aktive brugere på Facebook. Hvis unge holder sig fra debatten, kan deres stemme forblive uhørt i mange vigtige samfundsanliggender. Det er ikke en nyhed, at klima og grøn energi har været og stadig er en topprioritet for unge i den politiske debat. Samme engagement i klimadebatten er ikke set hos de øvrige generationer eller folketingspolitikerne for den sags skyld. Kommer færre unge til orde, risikerer vi, at en stor del af de samfundsspørgsmål, der optager unge, vil blive nedprioriteret i den politiske beslutningsproces.

Befolkningsprognoserne fra Danmarks Statistik peger på en fremadrettet nedgang i antallet af unge i Danmark, hvorfor de unge i stigende grad kan siges at udgøre en minoritet - en politisk minoritet. Denne omstændighed kommer blandt andet til udtryk ved, at kun lille del af politikernes dagsorden henvender sig til de unge. De store politiske partier forsøger i deres iver efter stemmemaksimum at please og tiltrække de ældre vælgere, fordi denne voksende gruppe uden tvivl har en afgørende betydning for, hvem der ender med regeringsmagten. Det er nok ikke en tilfældighed, at der på Danmarks yngste statsministers instagram prioriteres opslag med makrelmadder og kattekillinger. Jeg frygter, at den allerede eksisterende begrænsede interesse i at høre de unges stemme vil aftage yderligere, når den hårde tone holder de unge væk fra samfundsdebatten.

Sociale medier har et utvivlsomt potentiale til at udvide muligheden for deltagelse i den demokratiske debat. Et potentiale vi ikke formår at udnytte, hvis bestemte grupper afskrækkes fra at benytte det. Selvom Facebook og nyhedsmediernes manglende indgriben delvist kan tildeles skylden for den hadefulde debat, må vi i sidste ende ikke underkende vores eget ansvar for, hvordan vi begår os i den virtuelle verden. Vi har af en uforklarlig årsag tilladt os selv at skrive ting på sociale medier, vi aldrig kunne finde på at sige, hvis vi stod ansigt til ansigt med personen.

Vi skal genskabe den gode tone og den gensidige tillid på de virtuelle platforme ved at holde hinanden og os selv ansvarlige for vores ytringer med samme standard som i den offline verden, så den demokratiske debat på de sociale medier kan blomstre op med de unges uundværlige stemmer

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Caroline er medlem af en af verdens hurtigst voksende religioner, du aldrig har hørt om: - Vi bygger en ny verdensorden

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Linda Victoria har været en del af millionærernes dating-klub: - Virkeligheden overgår virkelig fantasien

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

- Effekten af mit dobbelte kraniebrud handlingslammede mig i fem år

Lokalavisen Nordsjælland

- Jeg kan ikke leve med, at vi ikke taler sammen

Sport

Hovedsponsor afviser at følge FC Helsingør til Farum

Lokalavisen Nordsjælland

Ligger Danmarks bedste værksted i Espergærde? - Vi vil ikke være blandt de største, men de bedste

Lokalavisen Nordsjælland

Dobbelt op på normeringer i udsatte børnehaver og skoler: - Vi skal give børn lige muligheder

Lokalavisen Nordsjælland

Vi sender politikerne i parterapi dagen efter valget: Manglende kommunikation skaber konflikter

Lokalavisen Nordsjælland

Fem tips til at undgå cykeltyveri

Indland

Regeringen vil bruge fire milliarder på nærhospitaler

Lokalavisen Nordsjælland

Et mystisk VHS-bånd startede Romeos skuespillerdrøm: - Jeg føler mig endelig hjemme

Lokalavisen Nordsjælland

Har Noah ødelagt sin datters opvækst? - Jeg vil aldrig kunne udfylde det tomrum, hendes mor har efterladt

Indland

Ny aftale øremærker 11 ugers barsel til begge forældre

Lokalavisen Nordsjælland

Dorthea rejste til Colombia og kom hjem med en mission: Nu kæmper hun unge pigers kamp på den anden side af kloden

Alarm112

55-årig kvinde er dræbt af knivstik i Tisvildeleje

Lokalavisen Nordsjælland

Per har i årevis været cykeltyvenes yndling: - Jeg har fået stjålet syv cykler i mit liv og det er bare dem jeg kan huske

Lokalavisen Nordsjælland

Suspekt kommer til byen: - Vi har haft nogle af vores vildeste koncerter i Helsingør

Lokalavisen Nordsjælland

- Den hårde tone på de sociale medier holder flere og flere unge fra at ytre sig

Sundhed

Læger i opråb: Bliv coronatestet ved feber og hoste

Lokalavisen Nordsjælland

Lektie- og Sprogcafé er reddet: De frivillige strømmer til

Sport

Se billederne: Kronprinsesse Mary trænede udspark med Kasper Schmeichel i Helsingør

Lokalavisen Nordsjælland

Vind 2 x 4 entre- og turpasbilletter til Tivoli

Lokalavisen Nordsjælland

Som 17-årig forlod Daniel sin familie: - De første 20 år af mit liv var ren overlevelse

Annonce