Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Det forsømte forår i nye klæder

Ugens klummeskribent er Søren Launbjerg. Han er forstand for Den Internationale Højskole- og har derudover en mangeårig karriere som sanger, skuespiller, komponist og tekstforfatter. Foto: Lars Johannessen

Vi husker alle Hans Scherfigs roman fra 1940, hvor en gruppe elever i 1910’ernes sorte skole - personificeret af den perfide og magtsyge lektor Blomme - må lide under manglende frihed og stort set alt, hvad et forår repræsenterer for unge mennesker. Følelsen af at folde sig ud og i impulsiv kådhed kunne tage favntag med de mange muligheder, der poetisk og inspirerende træder frem, når alt andet i naturen springer ud. Skolesystemet er i Scherfigs fortælling udtryk for en unaturlig og menneskefjendsk bobletilstand, som gør alt andet end at sætte de unge mennesker fri.


Hvem drømmer ikke om igen at kunne rejse, gå ud at spise, gå til koncert eller i teatret, møde andre mennesker, holde en fest, blive stimuleret og inspireret, gå nye veje, gå på opdagelse, gøre noget uventet og give plads til det impulsive.


Livet under covid-19-nedlukningerne er på samme måde udtryk for en unaturlig tilstand, hvor vi – i øvrigt med rigtig god grund – har været nødsaget til at leve i små sociale bobler og give afkald på mangt og meget. Hvem drømmer ikke om igen at kunne rejse, gå ud at spise, gå til koncert eller i teatret, møde andre mennesker, holde en fest, blive stimuleret og inspireret, gå nye veje, gå på opdagelse, gøre noget uventet og give plads til det impulsive. Vi står overfor en hårdt tiltrængt genåbning af vores samfund og især de unge har behov for at kunne udfolde sig sammen efter en lang restriktiv vinter.

Jeg er til dagligt leder på Den Internationale Højskole, hvor vi den 13. januar var klar til at modtage forårets elevhold – 102 unge mennesker fra cirka 30 forskellige lande. Disse elever havde glædet sig og sparet op til et inspirerende ophold med meningsfulde og udviklende møder med unge fra andre kulturer. Det skulle gå anderledes, og vi måtte i stedet sende eleverne besked om, at højskolerne sammen med resten af det danske samfund var lukket ned som konsekvens af den anden bølge af corona. Et højskoleophold var nu ikke længere et værdigt indrejseformål. Flyrejser blev udsat eller aflyst, og eleverne gik – i øvrigt med stor forståelse og tålmodighed – i venteposition. 13 internationale elever var allerede ankommet til Danmark med negative coronatests, og i mangel på et andet sted at være fik de lov til at bo på højskolen, hvor de dog ikke modtog undervisning. Højskolen sørgede for et substantielt måltid om dagen og to lærere mødtes dagligt med disse elever for at sikre, at de havde det nogenlunde godt i hinandens stærkt begrænsede boble-selskab. Alle skolens andre funktioner var nedlukkede, og de ansatte hjemsendte.

I begyndelsen af marts modtog vi så endelig besked om genåbning af højskolerne per 15. marts, men på grund af fortsatte indrejserestriktioner blev det hos os på Den Internationale Højskole kun cirka 35 elever, der kunne få glæde af at komme i gang - nemlig de 13 allerede ankomne plus vores danske elever og enkelte med dobbelt statsborgerskab – altså elever med danske rødder - født og opvokset i udlandet, som gennem et højskoleophold kommer tilbage til Danmark. Først fra denne uge er et højskoleophold så bragt tilbage på listen over indrejseværdige formål, og et større antal elever kan slutte sig til højskoleboblen med obligatorisk testning i deres hjemlande, test ved ankomst til Danmark, isolation i mindst fire dage på højskolen, og først ved negativ pcr-test kan de herefter for alvor inkluderes i boblen. Dog kan der fortsat ikke indrejses fra lande, som findes på Udenrigsministeriets liste over røde lande.

Vi regner på nuværende tidspunkt med, at cirka to tredjedele af vores tilmeldte elever vil kunne nå at slutte sig til os. Vi skal sørge for, at de får en god og relativt fri højskoleoplevelse, men vi har besluttet at begrænse elevernes kontakt til det omgivende samfund. De kan således ikke gå i butikker, på café, på museer eller mødes med lokale familier, som vi ellers altid sørger for. Til gengæld kan de i fuld respekt for gældende retningslinjer gå eller cykle ud i naturen og i øvrigt glæde sig i hinandens selskab og over de kommende to måneder indhente lidt af det forsømte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Purunge vidner møder op retten: 15-årig dreng forsvarer sig mod anklager for voldtægt af mindreårig i Snekkersten

Lokalavisen Nordsjælland

En gevinst for Helsingør eller ej? Vi har spurgt seks borgere på gaden om deres holdning til HH-forbindelsen

Annonce