Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Dorthea rejste til Colombia og kom hjem med en mission: Nu kæmper hun unge pigers kamp på den anden side af kloden

På en backpacker-tur til Colombia gik det op for Dorthea Poppe Rasmussen, hvor slemt teenagegraviditeter var i Colombia. Foto: Charlotte de la Fuente
Hver femte pige i Colombia bliver gravid som teenager, og sådan ser virkeligheden også ud for tusindvis af piger helt ned i 10-års alderen. Fra et lille kontor ved Kronborg sidder Dorthea Poppe Rasmussen og orkestrerer et projekt, der skal vende den dystre udvikling.

HOGAR DE ESPERANZA: Hun træder ind i bussen.

Buschaufføren sender hende et lummert blik og giver hende en læbestift. Han er omkring de 30. Hun er 12 år.

Pigen er opvokset på en gård i Colombia, hvor hun, to brødre og hendes forældre bor i en lade. Forældrene er sjældent hjemme, og børnene er for det meste overladt til sig selv.

Annonce

Den nye opmærksomhed er spændende.

Buschaufføren fortsætter sin charmeoffensiv, og den 12-årige pige ender med at falde for ham. Faktisk bliver hun forelsket i buschaufføren. De ender med at have sex med hinanden - uden kondom. Pigen bliver gravid, og så snart han får beskeden, flygter buschaufføren fra hende og barnet.

Derhjemme får hun at vide, at det er hendes skyld, og at hun har forført ham.

Man kunne fortælle tusindvis af den slags historier fra Colombia. Den 12-årige pige er en blandt mange unge piger, der blive gravide som teenagere.

En ud af fem piger bliver gravide som teenagere i landet, og hvert år bliver tusindvis af piger mellem 10 og 14 år mødre i Colombia.

Alejandra flygtede fra Venezuela til Colombia. Hun blev gravid som 15-årig. Foto: César David Martínez/Hogar de Esperanza

På et lille loftskontor ved Kronborg sidder Dorthea Poppe Rasmussen. De få kvadratmeter er udstyret med et skrivebord, lille mødebord, en sækkestol og en hvid tavle, der er fyldt helt til hjørnerne med notater i alle slags farver.

For børnene og de unge i området er sexundervisning og prævention helt nyt. De ved slet ikke, hvordan man sætter et kondom på.

Sebastian Valderrama, lokal psykolog i Colombia for Hogar de Esperanza.

Midt på tavlen står der 'sexual education.' For fem år siden startede hun et projekt i Colombia, der skal lære børn og unge om sex og prævention for at undgå teenagegraviditeter i fremtiden. Mange unge colombianere ved meget lidt om sex, og det betyder, at antallet af teenagegraviditeter vokser og vokser.

Det er et projekt, de kalder"Hogar de Esperanza" - som oversat til dansk hedder "Håbets hjem."

På med rygsækken

For at forstå ideen bag projektet, skal vi lige ni år tilbage. Dorthea Poppe Rasmussen og hendes mand havde pakket den helt store rygsæk for at backpacke gennem Colombia. Turen tog dem til fjerne bjerge i det nord-sydamerikanske land og ind til landets pulserende hovedstad Bogotá.

Under hele rejsen var der især en ting, hun lagde mærke til, og som blev ved med at dukke op. Hun så den ene unge pige efter den anden, som enten var gravid eller havde et lille barn på skødet. På et fortov i Bogotá fik hun øje på en pige. Hun var nok omkring 14 år og sad med et lille barn på sit skød. Hun tiggede Dorthea for penge.

Dorthea Poppe Rasmussen kendte godt til problemet i forvejen, men for hende var det noget helt andet, at se med egne øjne.

- Jeg kiggede på min mand og sagde til ham, "her kan jeg gøre noget,' siger hun.

Den brunhårede projektleder har i mange år arbejdet med udsatte børn, men for at projektet skulle lykkes, ville hun ikke sende et hold af europæere mod Colombia.

- Det kunne ikke nytte noget, at vi sendte et hvidt hold af europæere afsted og tro, at vi kunne redde verden, siger hun.

Så hun gik i gang med at finkæmme Colombia for lokale, som hun kunne samarbejde med.

Dorthea Poppe Rasmussen arbejder også som selvstændig med Mobbeland og LIVSMODLAB, hvor hun arbejder med mobning og digital mobning. Foto: Charlotte de la Fuente
Annonce

Forstå problemet

Teenagegraviditeter er langt fra et nyt problem i Colombia. Som bekendt bliver en ud af fem teenagepiger gravide. I 1990'erne estimerede man fødselsraten hos teenagemødre til at være 70 per tusinde 15 til 19-årige. Og siden da er det kun blevet værre.

Hvert år koster teenagegraviditeter 7,7 milliarder i tabt indtjening, manglende skat, sundheds- og hospitalsudgifter kunne FN's Befolkningsfond fastslå i en rapport i november 2020. Et af de seks lande, fonden gennemgik var Colombia.

I dag går hun rundt med sin to-årige søn og sælger donuts på gaden i Bogotá for at overleve. Foto: Cesar David Martínez/Hogar de Esperanza

I gennemsnit mister teenagemødre muligheden for at tjene omkring ottetusind kroner om året sammenlignet med en kvinde, som bliver gravid som voksen.

Unge teenagemødre har også større chance for at droppe ud af skoler og får dermed ikke en universitetsuddannelse. I rapporten skriver de også, at manglen på uddannelse blot fører til en yderligere cyklus af fattigdom.

Men ifølge Dorthea Poppe Rasmussen er det svært at fastslå præcist, hvor stort problemet er hos 11-14 årige.

Natalia var 15 år, da hun blev gravid. Hun anede ikke, at hun kunne blive gravid i den alder. Hendes 20-årige kæreste forlod hende, da hun blev mor. Hun har siden kæmpet med stof- og drukproblemer. Billedet er taget i 2019. Foto: Hogar de Esperanza.


- Der er mange mørketal. At tale om seksuelt misbrug er enormt tabuiseret, og i mange områder er det manden, der er husets forsørger og resten af familien er afhængig af den indtægt. Så hvad vil der ikke ske, hvis de begyndte at anklage deres far for misbrug, siger hun.

Annonce

Machismo

I den lille nordlige bjergby Chita sidder Guillermo Valderrama. Han er med på en skrattende telefonforbindelse sammen med to psykologer Natalia Cortés og hans bror Sebastian Valderrama. De er en del af det lokale hold i Colombia, der tager landet rundt for at give seksualundervisning til børn og unge.

35-årige Guillermo Valderrama er egentlig uddannet kok, men han har fundet en helt anden måde at bruge sine gastronomiske evner på. Han bruger madlavning til at skabe et uformelt rum for de unge.

Guillermo Valderrama bruger madlavning som en måde at skabe et uformelt rum med de unge drenge. Her er de i et fattigt område uden for Bogotá, Cazuca. Området minder om en brasiliansk Favela. Foto: Hogar de Esperanza

Som homoseksuel og handicappet ved han om nogen, hvor svært det er at vokse op i Colombia. I landet hærsker den såkaldte Machismo-kultur i høj grad. Den bliver beskrevet som en kultur, hvor manden dominerer. Det kan for eksempel være mænd, der dominerer og kontrollere deres koner og børn og forlanger den største respekt fra resten af hjemmet.

- Det var overhovedet ikke nemt. I mit tilfælde har jeg været velsignet af at have en familie, der støttede mig. Jeg bruger min baggrund til at vise børnene, at de skal smide deres frygt, siger han.

Jeg er drevet af en kæmpe lyst til at gøre noget for andre. Med det jeg kan, hvorfor så ikke bruge det. For det kan ændre verden for nogle af verdens mest udsatte.

Dorthea Poppe Rasmussen, projektleder for Hogar de Esperanza.
Annonce

Hvordan sætter man et kondom på?

I de store byer i landet som Bogotá og Cáli er der ved at ske et opbrud med machismo-kulturen, fortæller de tre colombianere. Men sådan ser det langt fra ud i landområderne og fattige områder i byerne. Det er især i Colombias provinser og landsbyer, hvor machismo-kulturen dominerer, fortæller Guillermo, Natalia og Sebastian.

Sebastian Valderrama (tv.), Guillermo Valderrama (i midten) og Natalia Cortés (th.) er det primære hold i Colombia, der hjælper unge med seksualundervisning. Her er de i en af Colombias mange Invaciones, som mest af alt minder om en brasiliansk favela. Foto: Hogar de Esperanza

Det er også her, hvor de fleste teenagegraviditeter sker. Ikke nok med det, så er den katolske tro også meget stærk i yderområderne. Derfor er sex og abort et meget tabu emne i steder som Chita.

- For børnene og de unge i området er seksualundervisning og prævention helt nyt. De ved slet ikke, hvordan man sætter et kondom på, siger Sebastian Valderrama.

Annonce

Koden

Koden til at nå ind til de unge colombianere er at møde dem, hvor de er.

- I Colombia er psykologer og læger set på som autoriteter. Der foregår ingen dialog, det er envejskommunikation. For os handler det netopom at skabe ligeværd og dialog mellem os og de unge. Vi skaber et frirum, hvor de unge kan spørge om ting omkring sex og forhold, som de ikke kan tale med andre om, siger Dorthea Poppe Rasmussen.

Dorthea arbejder fra sit lille loftskontor ved Kronborg. Foto: Charlotte de la Fuente

For hende handler det om, at de unge bevidst skal vælge at bruge prævention og dermed få en uddannelse og en bedre fremtid med muligheder i horisonten. 90 procent af gravide teenagepiger færdiggør nemlig ikke deres folkeskole, ifølge Dorthea Poppe Rasmussen er der mange, der ender i fattigdom. Nogle unge mødre ender med at sælge, hvad de kan på gaden.

- Vores mål er at hjælpe dem, så de selv begynder at lede efter muligheder i deres liv, siger hun.

Machismo-kulturen er så indgroet i Colombia, at det er svært at gøre op med. Men med Dortheas projekt handler det om at tage det skridt for skridt, så de unge drenge og mændene forstår, at det er forkert at flygte fra en gravid teenager.

- De skal forstå at behandle piger med respekt, vælge at bruge prevention og stoppe den seksuelle vold, siger Dorthea Poppe Rasmussen.

Hogar de Esperanza lavede en undersøgelse blandt unge colombianske drenge, der viste, at unge drenge var mere bekymrede for at få en kønssygdom end at gøre en pige gravid.

- Vi prøver at konfrontere de traditionelle kønsroller og lære drengene, at pigerne også har håb og drømme - og sagtens kan spille fodbold, siger hun.

Annonce

Voldtægter og børnemishandling

Den globale epidemi har ikke gjort noget godt for teenagegraviditeter i Colombia. Tallene er svære at opspore, men ifølge en colombiansk frivillig, som Dorthea samarbejder med, kan teenagegraviditeter nogle steder være steget mellem 30 og 300 procent.

Den markante stigning er dog behæftet med stor usikkerhed, da tallene i høj grad beror på estimater.

- Det sker blandt andet på grund af, at familierne isoleret på få kvadratmeter. De bor muligvis med mænd, der i forvejen har et misbrug og den seksuelle voldkan hurtigt forstærkes mod pigerne, siger Dorthea Poppe Rasmussen.

Ifølge FN's Befolkningsfond bliver unge piger oftest gravide som et resultat af en voldtægt i hjemmet, og coronaens nedlukning har kun gjort det værre.

I de graviditeter der sker med 15-årige piger og yngre er omkring 75 procent af de graviditeter relateret til voldtægt og børnemishandling, fortæller FN's Befolkningsfond.

Annonce

Effekt?

Projektet Hogar de Esperanza er lige nu et pilotprojekt, hvor det først og fremmest handler om at skaffe sig viden på området. Lige nu kan Dorthea og resten af holdet ikke fastslå, om deres indsats har haft en effekt.

De tager en landsby og en skole ad gangen.

-For det første skal vi have forbedret ligestillingen i landet. For det andet skal vi opmuntre kvinder og piger til at respektere deres ret til egne kroppe. Vi skal have forbedret seksualundervisningen, og så skal vi have flere piger til at tage en uddannelse, siger Natalia Cortés.

Her er Natalia Cortés i gang med at snakke med en gruppe unge om sex, prævention og lighed mellem kønnene. De er på børnehjemmet Nuevo Futuro i La Calera uden for Bogotá. Foto: Hogar de Esperanza

For Sebastian Valderrama handler det om også at dekonstruere machismo-kulturen.

- Det er derfor, vi gør det her, siger han.

Annonce

Mission Possible

Dorthea Poppe Rasmussens drøm er at udvikle projektet fra det lille kontor ved Kronborg til at fylde hele Latinamerika. Men der er de slet ikke endnu. Først skal de have finansieret projektet, og en stor del af arbejdet handler også om at finde penge, så missionen kan fortsætte.

For selvom hun "bare" er en kvinde i et lille kontor, så har hun stadig massere at give det colombianske folk.

- Jeg synes, vi har et ansvar som mennesker til at hjælpe, når vi sidder et så privilegeret sted. Det handler ikke om, hvad vi kan få, men hvad vi kan give, siger hun.

Grunden til, at hun fortsat vil investere sig selv i projektet, er egentlig ret simpel. Men Dorthea synes selv det lyder naivt og klicheagtigt. Men det er nu engang, sådan hun føler:

- Jeg er drevet af en kæmpe lyst til at gøre noget for andre. Med det jeg kan, hvorfor så ikke bruge det, hvis det kan ændre verden for nogle af verdens mest udsatte.

Lige nu arbejder Dorthea Poppe Rasmussen på at få yderligere fonde til at investere i projektet. Foto: Charlotte de la Fuente

Blå bog

  • Dorthea Poppe Rasmussen er uddannet i kommunikation og internationale udviklingsstudier på Roskilde Universitet i 2002.
  • Hun har været projektleder hos Red Barnet og Fonden for Socialt Ansvar.
  • I dag er hun ejer af AMOK, Mobbeland og LIVSMODLAB, hvor hun arbejder med mobning og digital mobning.
  • Siden 2017 har hun stået i spidsen for Hogar de Esperanza med kontor ved Kronborg i Helsingør.
Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Caroline er medlem af en af verdens hurtigst voksende religioner, du aldrig har hørt om: - Vi bygger en ny verdensorden

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Linda Victoria har været en del af millionærernes dating-klub: - Virkeligheden overgår virkelig fantasien

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

- Effekten af mit dobbelte kraniebrud handlingslammede mig i fem år

Lokalavisen Nordsjælland

- Jeg kan ikke leve med, at vi ikke taler sammen

Sport

Hovedsponsor afviser at følge FC Helsingør til Farum

Lokalavisen Nordsjælland

Ligger Danmarks bedste værksted i Espergærde? - Vi vil ikke være blandt de største, men de bedste

Lokalavisen Nordsjælland

Dobbelt op på normeringer i udsatte børnehaver og skoler: - Vi skal give børn lige muligheder

Lokalavisen Nordsjælland

Vi sender politikerne i parterapi dagen efter valget: Manglende kommunikation skaber konflikter

Lokalavisen Nordsjælland

Fem tips til at undgå cykeltyveri

Indland

Regeringen vil bruge fire milliarder på nærhospitaler

Lokalavisen Nordsjælland

Et mystisk VHS-bånd startede Romeos skuespillerdrøm: - Jeg føler mig endelig hjemme

Lokalavisen Nordsjælland

Har Noah ødelagt sin datters opvækst? - Jeg vil aldrig kunne udfylde det tomrum, hendes mor har efterladt

Indland

Ny aftale øremærker 11 ugers barsel til begge forældre

Lokalavisen Nordsjælland

Dorthea rejste til Colombia og kom hjem med en mission: Nu kæmper hun unge pigers kamp på den anden side af kloden

Alarm112

55-årig kvinde er dræbt af knivstik i Tisvildeleje

Lokalavisen Nordsjælland

Per har i årevis været cykeltyvenes yndling: - Jeg har fået stjålet syv cykler i mit liv og det er bare dem jeg kan huske

Lokalavisen Nordsjælland

Suspekt kommer til byen: - Vi har haft nogle af vores vildeste koncerter i Helsingør

Lokalavisen Nordsjælland

- Den hårde tone på de sociale medier holder flere og flere unge fra at ytre sig

Sundhed

Læger i opråb: Bliv coronatestet ved feber og hoste

Lokalavisen Nordsjælland

Lektie- og Sprogcafé er reddet: De frivillige strømmer til

Sport

Se billederne: Kronprinsesse Mary trænede udspark med Kasper Schmeichel i Helsingør

Lokalavisen Nordsjælland

Vind 2 x 4 entre- og turpasbilletter til Tivoli

Lokalavisen Nordsjælland

Som 17-årig forlod Daniel sin familie: - De første 20 år af mit liv var ren overlevelse

Annonce