Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

En læser undrer sig: Hvorfor skal vi stadig betale moms på affald, når det er ulovligt?

Landsskatteretten har for nyligt slået fast, at dagrenovation er momsfritaget. Foto: Lars Johannessen.
Landsskatteretten har for nylig slået fast, at afhentning af husholdningsaffald er momsfritaget på grund af EU-regler. Men hvorfor står det så stadig på regningen fra Forsyning Helsingør, lyder spørgsmålet fra en læser.
Annonce

HELSINGØR: I årevis har kommunale forsyningsselskaber opkrævet 25 procent moms på regningen til kunderne, når der skal betales for afhentning af husholdningsaffald.

Det gælder også Forsyning Helsingør, som står for dagrenovation i lokalområdet.

Men moms-opkrævningen er i strid med EU-regler. Det har Landsskatteretten for nylig slået fast - og da Skattestyrelsen ikke har anket afgørelsen, ligger den fast.

Det betyder ifølge revisionsfirmaet BDO, at samtlige af landets kommunale eller kommunalt ejede forsyningsselskaber kan kræve moms tilbagebetalt moms fra Skat, som er opkrævet på ulovlig vis.

Og den tilbagebetaling kan komme kunderne til gode - enten i form af lavere takster eller en fastfrysning af priserne, vurderer revisionsfirmaet.


Vi er kun interesseret i at afregne rigtigt, og jeg håber, at vi hurtigst muligt kan kan melde ud til kunderne, hvad det betyder

Jacob Brønnum, administrerende direktør, Forsyning Helsingør


Men hvis du har kigget på din seneste regning fra Forsyning Helsingør vil du se, at der stadig bliver opkrævet moms på dagrenovation, og det har en læser undret sig over.

- På den seneste årsopgørelse fra Forsyning Helsingør ser jeg, at der opkræves moms for året 2020 samt aconto for 2021. Er der en forklaring på dette, spørger læseren.

Helsingør Dagblad har stillet læserens spørgsmål til Forsyning Helsingørs administrerende direktør, Jacob Brønnum.

Annonce

Venter på en udmelding fra Skat

Han oplyser, at Forsyning Helsingør i øjeblikket afventer det såkaldte genoptagelsescirkulære fra Skattestyrelsen samt anbefalinger fra virksomhedens revisorer.

- Afgørelsen fra Landsskatteretten gælder jo kun den konkrete sag. Den har ikke retsvirkning for alle andre kommuner. Derfor afventer vi myndighedernes vurdering af retsgrundlaget, siger Jacob Brønnum til Helsingør Dagblad.

Han tilføjer, at kunderne “bliver nødt til at væbne sig med tålmodighed”:

- Vi er kun interesseret i at afregne rigtigt, og jeg håber, at vi hurtigst muligt kan kan melde ud til kunderne, hvad det betyder. Og vi håber da også, at vi kan sætte prisen ned, siger Jacob Brønnum.

Men når man nu ved, at dagrenovation er momsfritaget, hvorfor stopper I så ikke bare med at opkræve moms med det samme?

- Sagen er, at der er faldet en dom, der gælder i Århus. Og nu er det så op til Skat at vurdere, hvad den betyder for alle os andre, og det venter vi på, siger Brønnum.

Annonce

Et individuelt regnestykke

Revisionsfirmaet BDO har vurderet, at der kan blive tale om en samlet tilbagebetaling på omkring en milliard kroner - per år - til selskaberne. Per kunde kan det omregnes til cirka 50 kroner årligt. Tager man så udgangspunkt i, at der skal tilbagebetales moms med tilbagevirkende kraft fra 2012 - hvor sagen blev indledt - svarer det til cirka 450-500 kroner per kunde.

- Men det er et individuelt regnestykke, hvor man skal tage højde for forskellen på ind- og udgående moms. Derfor kan vi endnu ikke vurdere, hvad det betyder for vores kunder, siger Jacob Brønnum.

Ifølge EU-reglerne skal der ikke moms på regningen, hvis indhentningen af affaldet er en myndighedsopgave. Det skal der kun, hvis der er tale om såkaldt forsyningsvirksomhed.

En kommune henvendte sig derfor til Skatterådet og bad om bindende svar på, om der var tale om det ene eller det andet. Sagen blev afgjort i 2015, hvor rådet fastslog, at der var tale om forsyningsvirksomhed, og at det derfor var med rette, at der blev opkrævet moms.

Afgørelsen blev indbragt for Landsskatteretten, som nu har fastslået, at der ikke skal opkræves moms af betalingen for dagrenovation, fordi kommunerne efter miljøbeskyttelsesloven er forpligtet til at indsamle affaldet. Der er derfor tale om en myndighedsopgave.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce