Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Et socialt eksperiment? Den eneste grund til, at vi har siddet og slidt med hjemmearbejdet i et år er coronavirussen.

I det sidste år har jeg talt med mange, som ikke kan forstå, hvordan jeg kan holde ud at arbejde hjemme. Det kan jeg heller ikke selv altid forstå, men jeg har gjort det i over tyve år, så jeg tænker ikke så tit på det. Jeg har selv valgt det, på godt og ondt.

Når jeg kigger ud af vinduet fra min arbejdsplads, kan jeg se børnene på Byskolen spille bold. Der har været lange, stille perioder, hvor de ikke var der. Men en dag var de der, og jeg blev meget glad for at se dem. Selv det rytmiske bump af bolden, som engang kunne irritere mig lidt, var som sød musik. Hverdagens musik. Jeg tog en pause og kiggede på dem, og jeg blev helt varm om hjertet. Det var befriende at se dem okse rundt og brænde vinterens indestængte, fysiske energi af. Jeg fik lyst til at gå ud og spille bold med dem.


Annonce

Hvis man forestillede sig, at det sidste års hjemmearbejde ikke skyldtes coronavirusssen, men i stedet var et socialt eksperiment, ville det være et meget dramatisk og omfattende eksperiment. En prøvelse.


Men så var de væk. Frikvarteret var forbi, og de skulle op i klassen og lære noget. Min pause var også forbi. Der var stille i skolegården. Men synet af de glade unger rumsterede i mine tanker. Mange børn – og deres forældre – har siddet derhjemme i månedsvis og arbejdet. Skolegang og arbejde blev kogt ned til en virtuel bouillonterning. Isolation, computer, hjemmearbejde. Boldspil i gården forbudt, som der stod på skiltene, da vi var børn.

Jeg kom til at savne boldspil i gården, både helt bogstaveligt og billedligt. Sådan har jeg ikke haft det før. Det fik mig til at tænke over, hvad arbejde egentlig er. Jeg har skrevet bøger i mange år uden at tænke på det som arbejde. Jeg har været så heldig, at det jeg bedst kunne lide at lave blev til min levevej. Og det har været hjemmearbejde hele vejen. Ingen kolleger, ingen frokostpause med andre, ingen møder, ingen kurser – kun den daglige dont foran computeren. Hvis ikke mit hjemmearbejde havde været drevet af lyst og glæde, ville det have været som at sidde i fængsel. Og den følelse har mange haft i det sidste år. Du skal udføre dit arbejde, men du skal gøre det derhjemme. Og du skal udføre det, mens du hjælper dine børn med at udføre deres virtuelle skolearbejde.

Hvis man forestillede sig, at det sidste års hjemmearbejde ikke skyldtes coronavirusssen, men i stedet var et socialt eksperiment, ville det være et meget dramatisk og omfattende eksperiment. En prøvelse. Men hvad skulle sådan et eksperiment tjene til? Hvorfor skulle man foretage det overhovedet? Svaret er enkelt: Sådan et eksperiment ville man aldrig lave. Den eneste grund til, at vi har siddet og slidt med hjemmearbejdet i et år er coronavirussen. Hvis dette spøgelse ikke havde været iblandt os, ville ingen med deres sansers fulde brug deltage i sådan et eksperiment med deres gode vilje.

Hvis det var et realityprogram med tre familier, som skulle arbejde hjemme i en ukendt periode, ville mindst to af dem kaste håndklædet i ringen efter få uger, mens den tredje ville slide sig frem på sportslig maner. Alle ville hurtigt få nok. Og alle ville være enige om, at det var et åndssvagt eksperiment. Og hvor ville de have ret. Men desværre er det ikke et realityprogram. Det sidste års påtvungne hjemmearbejde har sin årsag i en sygdom, som udover de fysiske virkninger selvfølgelig også skaber frygt. Og frygt fremmer ikke arbejde – tværtimod. Frygt gør arbejdet svært og meningsløst. Frygt er en tung byrde, også selv om man egentlig ikke føler sig bange.

Men sådan ligger landet lige nu. Man kan forholde sig til det på mange måder. I min barndom var vi bange for atomkrig. Som børn var mine forældre bange for tyskerne. Der har altid været noget at være bange for. Og derfor bliver jeg glad, når jeg ser de glade børn spille bold. De er ikke bange – i hvert fald ikke så længe, de spiller bold.

Hvis man ser det sidste års hjemmearbejde som et socialt eksperiment, er der grund til at være håbefuld. Det er en prøvelse. Og uanset, hvad jeg måtte mene om den måde, vi har tacklet det på, er synet af ungerne i skolegården stærkere end frygten. Jeg ser over på dem hver dag og glædes, før jeg sætter mig - og fortsætter mit hjemmearbejde.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Undgå plast-emballage – og spar penge

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Kom til gratis dukketeater i Humlebæk

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Caia gik ned med stress to gange før hun fandt frem til det, der gør hende glad: Nu blomstrer hun hver dag

Lokalavisen Nordsjælland

Den spiser din pant, mens pengene tikker ind på dit kort: Pantstation i Helsingør bliver den første af sin slags herhjemme

Lokalavisen Nordsjælland

Send landsholdet godt afsted til kamp: 'Det bliver som, når Egon Olsen bliver løsladt - bare større'

Lokalavisen Nordsjælland

Superstudent, iværksætter og aktiehaj med socialt engagement: Raaman fra Humlebæk har lavet 31 tolvtaller

Lokalavisen Nordsjælland

Hellebæk Kohaves Venner og Dansk Botanisk Forening: Kom til Vilde blomsters dag

Lokalavisen Nordsjælland

Seks uønskede besøg hver dag i Nordsjælland:  Sådan kan du snyde tyven i ferien

Lokalavisen Nordsjælland

Drop-in dåb i Sthens Kirke

Lokalavisen Nordsjælland

Axeltorv kommer til at flyde i honning og jordbær

Lokalavisen Nordsjælland

Nærheden er lige til at spise: Annette og Erik fra Villa Brinkly satser på bæredygtig hoteldrift og vilde råvarer

Lokalavisen Nordsjælland

Øresundsakvariets havsafariture reddet på målstregen: I år sætter turene rekord

Lokalavisen Nordsjælland

Nye begyndelser: En kæmpe udfordring at vende tilbage til en hverdag

Lokalavisen Nordsjælland

Overraskende udvikling i antallet af konkurser: - Der gemmer sig en tikkende bombe

Lokalavisen Nordsjælland

Vind billetter og turpas til Tivoli

Lokalavisen Nordsjælland

Havne aflyser Sankt Hans for andet år i træk: Vi tør ikke risikere at være en superspreder-begivenhed

Lokalavisen Nordsjælland

Grænsetrafik: Nu kan danskere rejse frit til Sverige

Lokalavisen Nordsjælland

Arnes kolonihavehus har fire hjul, bliver trukket af en traktor og har solceller på taget: Arne tøffer Danmark rundt

Lokalavisen Nordsjælland

Golf: 17-årigt talent fra Helsingør vinder DM-sølv

Lokalavisen Nordsjælland

Jubel på Axeltorv: Denne gang startede vi med et mål

Lokalavisen Nordsjælland

Arkæologer inviterer til åbent hus ved Kelleris Hegn: Se de spændende udgravninger

Lokalavisen Nordsjælland

Grundlovsdag: Burnin Red Ivanhoe  giver koncert på Haandværkeren

Lokalavisen Nordsjælland

40 år med fuldt gehør: Bent hører det andre ser

Annonce