Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Fællessang, vandringer og åbent hus: Sådan fejrede de lokale kirker påsken

Med trompetist Lars Husum som akkompagnement mødtes kirkegængerne fra Sct. Mariæ Kirke i fratergården og sang fællessang.Foto: Claus Kjærsgaard
I modsætning til sidste år, hvor kirkerne var lukket i påsken, var der nu mulighed for at fejre påske – og flere steder sågar udendørs med sang

Påske: I fjor var kirkerne lukkede i påsken, i julen lukkede nogle af kirkerne ned på grund af de uklare signaler sent Lillejuleaften, så nu glædede præster og menigheder i de ti kirker i Helsingør Domprovsti sig over at kunne fejre en festlig påske – under hensyntagen til coronaen. Og flere steder havde man besluttet at gøre det helt eller delvist udendørs:

Annonce

Udendørs gudstjeneste og påskevandring i Hornbæk Plantage

- Ja, i Hornbæk kirke havde vi udendørs gudstjeneste ved kirken her påskedag.  Det var med salmesang og trompetmusik og nadver. Og vi har glædet os. Derudover har vi en påskevandring i Hornbæk plantage med start ved Hornbæk ny kirkegård. Der er ophængt 6 poster – en for hver af påskedagene fra Skærtorsdag til 2. påskedag – med info om de forskellige dage, QR koder med links til påskesalmer, en guidet meditation og spørgsmål til refleksion. Plancherne hænger der alle påskedagene, og vi har opfordret alle til at lægge vejen forbi, når man er ude at gå med familien, , fortæller præsterne Bodil Olesen og Lizette Harritsø..

Annonce

Flere af de andre kirker sluttede udenfor

Flere af de andre kirker startede inde, men afsluttede så udendørs.

Fra Tikøb fortæller Rikke Petersen, at de efter gudstjenesten påskedag gik udenfor og sang en salme, da man stadig ikke må synge i kirken – grundet coronarestriktionerne.

Det samme skete i Sct.Mariæ:

- Efter højmessen gik vi ud i fratergården og sang Hil dig frelser og forsoner med trompetist Lars Husum. Det var første gang i lang tid, at vi havde mulighed for at synge sammen, så det var virkelig festligt, fortæller præsten Sigurd Stubbergaard.

I Hornbæk er der ophængt seks poster – en for hver af påskedagene fra skærtorsdag til anden påskedag – med info om de forskellige dage, QR-koder med links til påskesalmer, en guidet meditation og spørgsmål til refleksion. Foto: Otto Ryhl

Og i Sthens Kirke skete noget tilsvarende:

- Efter en festlig gudstjeneste inde i kirken, der indledtes med ordene ”Kristus er opstanden”, hvor menigheden svarede ”Ja sandelige, han er opstanden”, gik vi efter postludiet med trompetisten Jeppe Lindberg Nielsen udenfor og sang: Stat op, min sjæl, i morgengry, fortæller Mette Enevold. Alle med en påskelilje i hånden, med god afstand – og ansigtet i samme retning.

Annonce

I Hellebæk har de glædet sig til at komme indendørs

I Hellebæk Kirke morer præsten Camilla Eriksen sig lidt over spørgsmålet om udendørs gudstjeneste:

- Nej – her i Hellebæk Kirke rykkede vi ikke ud – vi skal jo netop til at rykke ind i vores kirke efter 8. måneders renovering. Og Skærtorsdag holdt vi åbent hus, så alle kunne komme forbi og se, hvor flot her er blevet. Men 2. påskedag holder vi børne-& familiegudstjeneste, og den bliver overvejende udendørs, da gudstjenesten vil tage form af et påskeløb. Børnene skal gå påskens dage og sanseligt og konkret opleve påskedagenes forskellige indhold og tematikker, fortæller hun.

Annonce

Stadig underlagt restriktioner

Mange i folkekirken har klaget over, at kirken fortsat er underlagt så strenge restriktioner. Der skal være god afstand mellem kirkegængerne, gudstjenesterne må kun være på 30 minutter og er derfor ofte uden altergang. Og så må man ikke synge med på salmerne – hvor salmesangen jo siden reformationer har været en utrolig vigtig del af den evangelisk-lutherske gudstjeneste. Nu må menigheden nøjes med at lytte til en eller flere kirkesangere – der pludselig skal synge solo og ikke ”bare” synge for.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

93-årige Arne Magnussen lancerer sit syvende puslespil fra lokalområdet: Velkommen til Snekkersten set fra oven

Lokalavisen Nordsjælland

Efter corona: Hvordan skal vores byer genopstå?

Annonce