Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Fem oplevelser du kan se frem til, når Øresundsakvariet genåbner

Øresundsakvariets akvarie- og museumschef Jens Peder Jeppesen glæder sig sammen med sine ansatte til atter at kunne slå dørene op for aktiviteter for store og små. Foto: Lars Johannessen

Leder af Øresundsakvariet og havbiolog Jens Peder Jeppesen kommer her med sine anbefalinger til, hvad du ikke må gå glip af, når akvariet, som hører ind under Københavns Universitet, efter planen genåbner den 21. maj.

- Vi glæder os som aldrig før til, at vi igen kan få lov til at formidle om havet og vores alle sammen fantastiske Øresund, som vi er så heldige at have lige uden for Helsingørs døre. Vi lægger vores havsafarie-ture op på Billetexpressen i midten af april,  fortæller Jens Peder Jeppesen.

1. Gå på opdagelse i Øresundsakvariet

Hvornår har du sidst rørt ved en levende hummer ? Øresundsakvariet byder på et væld af oplevelser. foto: Tanja Lundberg Lykkegaard.

- Dyrepassere, formidlere og havbiologer glæder sig sindssygt meget til at slå dørene op igen nede på Danmarks hyggeligste akvarium. Alle skæl på fiskene er pudset og gjort klar til forhåbentligt et stort rykind i akvariet. Vi har i de forløbne mange måneder gået og gjort udstillingen klar med store og små vedligeholdelsesprojekter, lyder det fra akvariechefen.

2. Oplev livet i vandlaboratoriet

Gå på jagt med net efter et havdyr i Øresundsakvariets udendørs vandlaboratorium.

- Vandlaboratoriet, placeret på Nordhavnens havnepromenade, er en frit tilgængelig platform for formidling af Øresunds havliv.  Vi ser frem til igen at kunne ”bemande” det store bassin i forårets små ferier, og den lange periode over sommerferien med vores dygtige formidlingsguider, som gratis hjælper alle, der måtte komme forbi med forsigtigt at indfange dyrene i bassinet for nærmere skue i medbragte glasspande - og senere på sommeren også med at fange strandkrabber med ”krabbefangere”. I løbet af foråret stiger aktiviteten hos bassinets dyr, og man kan efterhånden se større fladfisk som hele vinteren har gemt sig i bunden.  Dyrepasserne supplerer løbende med nye dyr i bassinet, og hvis fladfiskene bliver for store bliver de sat ud i Øresund igen, fortæller Jens Peder Jeppesen.

3. Tag med på safari med plads til sjældne syn

Nyd  Øresunds dyreliv hvor der er plads til overraskelser. Her er det en marsvinemor med sin unge, fotograferet af Kristian Vedel.

- Årets store højdepunkt er, når naturvejledere og dyrepassere igen skal sejle publikummer og gæste med ud på det skønne Øresund for at spotte Danmarks mindste hval – marsvinet samt senere på sommeren også den ”hjemvendte” karismatiske megafauna – den atlantiske tun. Sidste år så vi langt over 200 tunfisk springer op over Øresunds overflade, og det er så vidt vi ved, det eneste sted i verden hvor man sejler folk ud for at se og beundre de store fisk.  Der er også chance for at se spættet sæl og masser af interessante havfugle for eksempel havfuglenes konge – den store sule. Og hvem ved ? Måske bliver det i år 2021, at vi kan slutte ringen og spotte en længe ventet gæst nemlig spækhuggeren.  For nogle år siden blev der set en spækhuggerflok på omkring syv stykker. De blev spottet i havet udfor Gøteborg langs Sveriges vestkyst, fortæller Jens Peder Jeppesen.

4. Gå på opdagelse i et vrag

Øresundsakvariet er klar med et helt nyt tiltag, hvor deltagerne kan være med til at udforske et vrag på havbunden. Foto: Leif Bolding.

Som noget helt nyt i 2021 vil Øresundsakvariet prøve at arrangere snorkel- og eller vandkikkertsafarieture til specielt ét vrag , som befinder sig på lavt vand på den svenske side af Øresund. Vi har fået lov til af Søfartsstyrelsen til at sejle over nationalgrænsen, oplyser Jens Peder Jeppesen.

5. Krabbefiskeri, vild mad og snorkelture

Aktiviteter som vidner om, at sommeren er kommet, er Øresundsakvariets meget populære krabbefisketure på Nordhavnen i Helsingør og Hornbæk Havn, fiskeri med rejehove på Kronborgstranden, Vild Mad-ture med Øresundsakvariets naturvejledere samt snorkelturene om fredagen på udvalgte dage i sommerferien. Det er alle aktiviteter, som vores ansatte og guider længes så meget efter at komme i gang med, lyder det fra Jens Peder Jeppesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Sådan påvirker corona karaktererne: Her er de bedste og dårligste skoler i Helsingør

Lokalavisen Nordsjælland

93-årige Arne Magnussen lancerer sit syvende puslespil fra lokalområdet: Velkommen til Snekkersten set fra oven

Lokalavisen Nordsjælland

Efter corona: Hvordan skal vores byer genopstå?

Lokalavisen Nordsjælland

I Kvickly Helsingør får medlemmerne mulighed for at være med til at bestemme: Vær med til at bestemme, hvad der er vigtigt i din butik

Annonce