Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Fra bydreng til vinhandler: - Jeg har altid interesseret mig for vin

Vinhandler Claus Nissen i Prøvestenscentret har ikke selv mærket coronakrisen, men hans hjerte bløder for detailhandlen og andre selvstændige erhverv, der er ramt af nedlukningen. Foto: Lars Johannessen
Claus Nissen overtog vinbutikken i Prøvestenscentret året før finanskrisen. Denne her gang er han trods coronakrise ikke ramt på indtjeningen. Men det er rigtig svært at være vidne til de mange forretningsdrivende, der lige nu styrtbløder som følge af nedlukningen, fortæller han.

HELSINGØR: - Det gør ondt at se på. Selv om nogle får hjælpepakker, er der stadig en husleje, der skal betales. Jeg kan ikke lade være med at undre mig over, hvorfor de små butikker ikke kan holde åbent. De har om nogle alle muligheder for at styre, hvor mange kunder de lukker ind ad gangen. Det er svært at få øje på den sunde fornuft, siger Claus Nissen, 56 år, indehaver af Prøvestenens Vinhandel.

For Claus Nissen har det seneste år med corona ikke påvirket indtjeningen væsentligt. Som vinbutik, der figurer på linje med supermarkeder, har han nemlig haft mulighed for at holde åbent som normalt.

- Jeg skal ikke klage. Jeg har haft et rigtig godt 2020 og har ikke været ramt som så mange andre. Det gælder både salget til mine almindelige kunder og firmakunderne, siger Claus Nissen.


Jeg har altid interesseret mig for vin, og det er også det, der har været omdrejningspunktet det meste af mit arbejdsliv. Jeg er autodidakt. Jeg har smagt, rejst og læst mig til al den viden jeg har om vin

Claus Nissen, indehaver af Prøvestenens Vinhandel.


Op ad bakke

Men han godt huske, hvordan det var at være ramt på indtjeningen, da han tilbage i 2008 overtog vinforretningen i Prøvestenscentret.

- Det var op ad bakke de første fem-seks år. Året efter jeg overtog butikken ramte finanskrisen. Set i bakspejlet var det rigtigt hårdt, men omvendt havde jeg det også sådan, at nu var jeg i gang, og så måtte jeg holde ud,  og som skomageren blive ved min læst, fortæller Claus Nissen.

Butikken har et sortiment på mellem 600 og 800 forskellige vine - og derudover et større udvalg i spiritus heriblandt gin, rom og specialøl. - Jeg kender alle mine vine, og de vinhuse jeg handler med, fortæller Claus Nissen. Foto: Lars JohannessenFoto: Lars Johannessen
Annonce

Altid interesseret sig for vin


Claus Nissen har drevet vinhandel i Prøvestenscentreret siden 2008.  Billedet uden mundbind er taget til ære for fotografen. Foto: Lars Johannessen

Det var den tidligere indehaver af forretningen, som også dengang blev drevet som vinhandel under navnet Den Spanske Vingrotte, der i sin tid tilbød Claus Nissen, at overtage forretningen. På det tidspunkt arbejdede Claus Nissen som ansat i vinforretningen. Det var en gammel drøm om at blive selvstændig, der fik ham til at sige ja. Det med at sælge vin, er nemlig noget han har forstand på.

- Jeg har altid interesseret mig for vin, og det er også det, der har været omdrejningspunkt det meste af mit arbejdsliv. Jeg er autodidakt. Jeg har smagt, rejst og læst mig til al den viden jeg har om vin, fortæller Claus Nissen.

Claus Nissen er født og opvokset i Helsingør. Allerede i ungdommen fik han sammen med sin bedste ven Søren Ryberg smag for de liflige druer - og brugte hellere pengene på en god flaske vin, selv om der så kun var råd til frikadeller, som han fortæller.

Annonce

Startede som bydreng

Han er oprindelig uddannet indenfor Coop, og var de første mange år ansat i koncernen i forskellige brugsforeningsforretninger heriblandt København og i Superbrugsen i Hornbæk, hvor han var ansat i en 11-årig periode med ansvar for vinafdelingen. Karrieren i COOP blev indledt allerede som helt ung , hvor han som 15-årig blev ansat som bydreng for den tidligere brugsforeningsfilial ved haveforeningen Solbakken ( i dag Fakta, red).

- Jeg kørte ud til kunderne og afleverede varer på en Long John, fortæller Claus Nissen.

Annonce

Engageret vinhandler

Der er sket meget, siden Claus Nissen overtog vinhandlen i Prøvestenscentret. Dengang var 90 procent af kunderne svenske. I dag er det  under én procent af kunderne, der er svenske. Claus Nissen har også haft stor succes med at indføre smagninger og etablere en vinklub for kvinder, som på kort tid fik så mange medlemmer, at den er Nordsjællands største. Prøvesmagninger og vinklub har dog som følge af corona ligget stille det seneste år tid.

Claus Nissen er udover vinhandler, også typen der involverer sig lokalt. Han er med i diverse bestyrelser herunder Industriforeningen Helsingør og Helsingør Vinmuseumsforening. Og så er han formand for Centerforeningen i Prøvestenscentret og formand for Detailhandelsforeningen i Helsingør Kommune. Han har også været initiativtager til flere events i lokalområdet. Som Spiritusfestivalen og Vin på Værftet. Han er også præsident for Helsingør-Snekkersten Rotary Klub. Derudover er han flittig klummeskribent for Helsingør Dagblad.

- Jeg er typen, der ikke kan lade være med at gå helhjertet ind i det, når jeg kaster mig over noget. Jeg interesserer mig også meget for udviklingen bymidten- Helsingør er min hjemby.  Der er et meget stort udviklingspotentiale, siger Claus Nissen.

Annonce

Sundhedshus bliver en gevinst

Som formand for Centerforeningen i Prøvestenscentret glæder han sig over opførelsen af det nye kommende sundhedshus tæt på centeret.

-Jeg tror vi vil opleve, at det nye sundhedshus vil tiltrække endnu flere kunder. Der er mange, der vil benytte sig af muligheden for at handle, når de alligevel er her. En af vores store fordele her i Prøvestenscentret er også, at der er parkering til døren, fortæller han.

Annonce

Familien hjælper til

Privat er Claus Nissen bosat i Helsingør, gift og har tre voksne børn. Hans far som snart fylder 80 år hjælper af og til i butikken og han får også ind imellem hjælp af sine børn - særligt den ene søn, som også arbejder indenfor vinbranchen.

- Det er sådan en lille familiebiks. Det betyder også, at det godt kan lade sig gøre at holde en uges ferie af og til, siger Claus Nissen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Det kan du se i biograferne

Lokalavisen Nordsjælland

Purunge vidner møder op retten: 15-årig dreng forsvarer sig mod anklager for voldtægt af mindreårig i Snekkersten

Lokalavisen Nordsjælland

En gevinst for Helsingør eller ej? Vi har spurgt seks borgere på gaden om deres holdning til HH-forbindelsen

Annonce