Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Frisøren mister håbet: - Jeg er holdt op med at sove om natten

-  Vi er ved at være tyndslidte, siger Sascha Hirtsgaard, ejer af Guys and Dolls Coiffure i Helsingør. Foto: Torben Sørensen
Der er så mange tanker og spørgsmål, der fylder. Kunderne, mine medarbejdere og økonomien. Jeg har ingen opsparing og jeg spekulerer selvfølgelig en del på, hvor længe banken kan være med, siger frisør Sascha Hirtsgaard, ejer af Guys and Dolls i Helsingør. Frisørerne kom heller ikke med i den seneste corona-genåbning.

ERHVERV:  Mens en langsom genåbning af Danmark er på vej, er der flere erhverv, der må kigge langt efter at kunne slå dørene op. Et af de erhverv, der bløder, er frisørerne. Branchen har efterhånden opgivet at blive en del af den aktuelle første genåbning. Mens kunderne kan færdes mange ad gangen i de store supermarkeder som Bilka og Føtex, så er de små liberale erhverv såsom frisører stadig lukket af corona.


Der er så mange tanker og spørgsmål, der fylder. Kunderne, mine medarbejdere og økonomien. Jeg har ingen opsparing og jeg spekulerer selvfølgelig en del på, hvor længe banken kan være med.

Sascha Hirtsgaard, frisør


- Jeg sover ikke. Jeg ligger vågen hele natten og føler mig efterhånden totalt udmattet, frustreret og ked af det. Der er så mange tanker og spørgsmål, der fylder. Kunderne, mine medarbejdere og økonomien.  Jeg har ingen opsparing, og jeg spekulerer selvfølgelig en del på, hvor længe banken kan være med.

Annonce

Salon siden 1966

Sascha Hirtsgaard, 45, frisør og ejer af en af Helsingørs mest kendte og veletablerede frisørsaloner, Guys and Dolls Intercoiffure, er normalt ikke typen, der bliver slået ud af et stormvejr.

Frisørfaget har hun nærmest fået ind med bananmosen, da hendes forældre, Fanny og Bjørn Hirtsgaard, begge frisører, etablerede Guys and Dolls i Helsingør allerede i 1966.

Siden har den været i familiens eje og da Sascha var ung i faget, rejste hun sammen med sin far rundt flere steder i verden som repræsentanter for brancheorganisationen.

Annonce

Coronakrisen ramte på flere måder

Coronakrisen har på mere end én måde slået hårdt i salonen i Bjergegade.

I december blev salonens ejer og medarbejdere nemlig smittet med corona af en kunde, der på det tidspunkt ikke var klar over, at hun selv var smittet.

- Ud over, at vi naturligvis var nødt til at lukke salonen lige på stedet og ringe ud til alle vores kunder for at ændre tider, så blev vi syge. Jeg har kæmpet med voldsom migræne, efter jeg blev smittet i december. Men nytårsaften fandt jeg heldigvis kuren til at stoppe migrænen, fortæller Sascha. En "kur", der bestod i at hoppe i det iskolde havvand nytårsaftensdag.

Annonce

Er blevet vinterbader

Hun havde i mellemtiden været så plaget af corona-migrænen, så hun ind i mellem overvejede at ringe 112.  Hun troede, jeg havde fået en hjerneblødning.

- Sådan havde jeg haft det, siden jeg blev syg den 14. december. Nytårsaften havde jeg besluttet at springe i det iskolde havvand. Nogle timer efter, jeg kom op af vandet, tænkte jeg, at noget var forandret. Min hovedpine var forsvundet. Kroppen havde banket blodet rundt i kroppen. Jeg aner ikke, om det var årsagen til, at min corona-migræne forsvandt, men det virker sådan. Siden har jeg vinterbadet, siger Sascha.


Efter min datter har fået lov til at komme i skole igen, tager jeg næsten hver dag ind i forretningen, bare for at holde gejsten oppe. For at mærke, at vi stadig er her.

Sascha Hirtsgaard, frisør


Hun er vant til, at der dagligt kommer ca. 25 kunder gennem salonen. Mange af de faste kunder, der er kommet i salonen i generationer, har bestilt tid, når genåbningen tilalder frisørerne at åbne igen.

Annonce

Uoverskueligt puslespil

- Nu har vi været igennem flere forlængelser, og hver gang skubber vi kundernes tider.  Det er nu blevet uoverskueligt, hvordan vi skal få det puslespil til at gå op, når vi må åbne. Jeg har også ryddet op på hylder og i skuffer 30 gange. Efter min datter har fået lov til at komme i skole igen, tager jeg næsten hver dag ind i forretningen, bare for at holde gejsten oppe. For at mærke, at vi stadig er her.

Flere har foreslået Sascha at fyre sit personale for at få økonomien til at hænge sammen i krisen. I Guys and Dolls er der én fuldtidsansat, én på deltid, to elever, en hjælpepige, som det hedder i frisørfagsproget og Saschas mor, der ordner regnskaberne.

Annonce

"Man fyrer ikke sin familie"

- En fyring er slet ikke et scenarie, jeg kan eller vil forholde mig til. Man fyrer jo heller ikke sin "familie". Desuden har jeg brugt to år på at finde en dygtig medarbejder, fordi der er så få kvalificerede derude. Eleverne er på kontrakter, og yderligere en medarbejder skulle i givet fald have løn i 26 uger.  Så det kommer ikke til at ske, fastslår Sascha.

Hendes søvnløshed er hun ikke ene om i branchen. Hun taler med flere kolleger i byen, der kæmper med samme problemer.

Annonce

En form for pest

- Det er som om vi frisører har fået en form for "pest". Ingen vasker hænder og tørrer af så meget som os. Og vi har jo mulighed for at sikre kunderne og os selv med mange former for restriktioner. Jeg forstår ikke, at folk må samles i ret meget større antal flere andre steder og at vi så ikke kan have en kunde inde ad gangen, siger Sascha.

Bornholm er det eneste sted i landet, hvor frisørerne grundet meget lav smitte har fået lov til at genåbne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

En gevinst for Helsingør eller ej? Vi har spurgt seks borgere på gaden om deres holdning til HH-forbindelsen

Annonce