Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Glad jazz-stjerne: Drøm om Helsingør-festival lever fortsat

Jazzmusiker Niels Lan Doky, der selv bor i Helsingør, håber blandt andet på at få koncerter placeret i Marienlyst Slot. Foto: Torben Sørensen
Et politisk flertal bakker nu op om 2021-støtte til arrangement, der skal give genlyd internationalt.

HELSINGØR: Det bliver måske alligevel til en Helsingør-jazzfestival i år med den internationale jazzstjerne Niels Lan Doky, der bor i Helsingør, som arrangør. Mod forventning og med nogle nye kalender-krav har et flertal i Helsingør Byråds økonomiudvalg nemlig besluttet at støtte en planlagt festival-opstart i år.

Det skal være afsættet til en større festival i Helsingør i 2022. Uden 2021-støtte var festivalen flyttet til en anden kommune, har Doky forklaret.

- Personligt vil jeg gøre alt, hvad jeg kan, for at få det hele til at lykkes i Helsingør. En af hovedtankerne bag festivalen er at lave et event, der ryger på landkortet ude i verden fra dag 1. Den grundlæggende forudsætning er, at det her skal have internationalt aftryk. Og Helsingør er et perfekt sted til en festival af denne karakter, siger Niels Lan Doky.

Annonce

Orker ikke aflysning

Ja'et i økonomiudvalget var en overraskelse, for byrådets kultur- og turismeudvalg havde tidligere afvist at støtte festivalen planlagt til afholdelse i maj med penge i 2021, fordi corona-pandemien så ud til at spænde ben for meget også i år.

Meget passende er der dog nu nye toner i forhold til 2021-musikfestivalen fra politikerne,  og De Konservative, Venstre, SF, Dansk Folkeparti og De Radikale har sikret et flertal - også før sagen skal på dagsordenen på et kommende byrådsmøde.

- Da der blev sagt nej tidligere, så alting ret håbløst ud i forhold til corona, men efter nytår kom meldingen om vaccinationsplanen, som vil betyde, at alle kan være vaccineret inden sommerferien. Såfremt, at festivalen kan holdes efter juni, så synes vi, at den også skal gennemføres i år. Men det kræver, at arrangørerne er friske på at flytte 2021-festivalen for ingen orker flere aflysninger, siger Helsingør-borgmester Benedikte Kiær.

Annonce

Mange faktorer

Det var arrangørernes oprindelige tanke, at musikfestivalen skulle finde sted i Kristi Himmelfart-dagene midt i maj. Nu går Niels Lan Doky og arrangørkredsen i tænkeboks.

- Jeg kan sagtens forstå rationalet i at flytte festivalen. Vi må have det op i bestyrelsen. Der er mange faktorer i spil. Kan de store navne, vi har aftaler med, flytte datoerne, siger Niels Lan Doky.


Den grundlæggende forudsætning er, at det her skal have internationalt aftryk. Og Helsingør er et perfekt sted til en festival af denne karakter

Niels Lan Doky


Region Hovedstaden har lovet at støtte musik-festivalen med 500.000 kroner - under forudsætning af, at Helsingør Kommune leverer et lignende beløb. Det gør politikerne i Helsingør altså gerne, fordelt på både 2021 og 2022.

Annonce

Helsingørs profil

Festivalens navn bliver Sound Dues, der betyder Øresundstold på engelsk. På sigt er det tanken, at festivalen skal have over 40 koncerter. Og Niels Lan Doky pointerer, at Helsingør er et oplagt omdrejningspunkt til det arrangement.

- Helsingør har jo en international profil i forvejen. Man behøver ikke forklare omverdenen, hvad Helsingør er. Og Helsingør er et meget hyggeligt og nuanceret sted, hvor man kan lave en farverig festival og bruge venues, der ikke normalt er spillesteder. Og så har Helsingør selv en jazzhistorie af høj kaliber, siger Niels Lan Doky.

I den forbindelse nævner Doky eksempelvis, at Stan Getz - den verdenskendte, afdøde, men stadig storsælgende saxofonist - boede på Nordre Strandvej i en periode. Og jazzpianisten Duke Jordan boede på Nørrevej i Snekkersten.

Har spillet i Helsingør et utal af gange

Niels Lan Doky har nu boet i Helsingør i nogle år - i Jyllandskvarteret.

Allerede som ung var pianisten dog fast mand på Helsingør-værtshusene Underhuset og Holger Danske, hvor han spillede et hav af weekend-koncerter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Corona-pukkel kan være væk inden sommer: Region Hovedstaden sætter 50 millioner af til at gennemføre udskudte opgaver

Annonce