Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Gymnasieelever strejker: Vi kræver obligatorisk seksualundervisning

Helsingør Gymnasium var et af de mange gymnasier landet over der deltog i strejken. Foto: Lars Johannessen
Klokken 14 onsdag gik gymnasieelever i hele landet sammen om at markere deres utilfredshed med seksualundervisningen.

En ud af fire kvindelige elever har oplevet uønskede seksuelle kommentarer på deres gymnasium. Hver femte LGBT+-elev har oplevet diskrimination på deres uddannelsessted, skiver eleverne i en pressemeddelelse.

Sammenholdt med at vi lever i en tid hvor #MeToo sætter fokus på seksuelle krænkelser, mener eleverne, at det er vigtigt, der bliver taget hånd om problemets rod: Og det er efter elevernes opfattelse manglende undervisning i krop, køn og grænser på uddannelserne. Derfor strejkede eleverne fra skole onsdag kl 14, hvor elever fra hele landet mødes på Zoom for at modtage seksualundervisning i stedet for at være til deres normale timer.

Bag strejken står gymnasieelever fra hele landet, der er engagerede i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS).

- Vi synes, det er vigtigt, at lære om grænser og om samtykke. Vi ved, at mange mistrives - blandt andet på gymnasierne. Det viser undersøgelser fra blandt andre LGBT ungdom. Vi ved jo at gymnasiet er der, hvor mange begynder at være seksuelt aktive, så det er oplagt at begynde med at oplyse der, siger Rosa Muncan Laursen, som er aktiv i DGS.


Det nytter ikke noget, at vi kun lærer om Aristoteles og andengradsligninger, vi skal også lære om grænser, seksualitet og samtykke.

Mike Hansen, Helsingør Gymnasium


Til strejken vil Sex og Samfund komme og undervise eleverne, så de kan få den viden, man ikke får i gymnasiet i dag.

- Når der ikke er blevet gjort plads i vores skema til seksualundervisning, må vi selv lave det. Derfor strejker vi fra skole i dag for at modtage seksualundervisning i stedet. Det nytter ikke noget, at vi kun lærer om Aristoteles og andengradsligninger, vi skal også lære om grænser, seksualitet og samtykke, siger Mike Hansen, som er elev på Helsingør Gymnasium og aktiv i DGS.

Annonce

Systematisk undervisning

Det bakker formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning Ingrid Kjærgaard op om: - I dag oplever alt for mange kvinder at få deres grænser overskredet på gymnasierne. Når knap hver femte kvinde har oplevet uønskede seksuelle berøringer på deres skole, har vi et problem. Det skal vi gøre op med, og det kan samtykkebaseret seksualundervisning være med til.

Mike Hansen har ikke selv oplevet konkrete eksempler på krænkende adfærd på sit gymnasium, men han ved, at problemet i høj grad findes.

- En undersøgelse for nylig viste, at der er problemer i Nordsjælland med krænkende adfærd, så det er vigtigt for os at markere, at vi vil have de her ting med i undervisningen. Det er vigtigt med åbenhed og debat, siger Mike Hansen.

Fakta om grænseoverskridende adfærd

  • Danske Gymnasieelevers Sammenslutning har foretaget en undersøgelse blandt alle landets gymnasieelever (3.850 svarede), for at undersøge hvor udbredt den grænseoverskridende adfærd er på landets gymnasier, samt hvordan gymnasieeleverne oplever, at der bliver taget hånd om hændelserne.
  • En ud af fire har været udsat for krænkende kommentarer på gymnasiet.
  • 12 % af kommentarerne kommer fra en lærer eller en medarbejder på skolen.
  • Hver femte kvinde har været udsat for en uønsket fysisk berøring.
  • 6 % af kvinderne har givet samtykke til sex, fordi de følte sig presset til det.
  • DGS foreslår, at alle elevråd udarbejder en samværspolitik samt en procedure for håndtering af krænkelser i samarbejde med skolernes ledelser. En samværspolitik giver anledning til at diskutere, hvordan man skal omgås hinanden på gymnasiet, og vil forhåbentligt tydeliggøre, hvem man kan gå til, hvis man har oplevet noget ubehageligt. Klarere retningslinjer og konsekvenser vil dermed gøre det nemmere for folk at stå frem, og det vil forhåbentligt tydeliggøre, at der er konsekvenser for grænseoverskridende.

Et af ønskerne fra eleverne er at få sat undervisningen i system, så man er sikker på, at alle elever i løbet af deres gymnasietid får relevant undervisning om grænser og samtykke. For sådan er det ikke i dag.

- Vi vil gerne have rykket på nogle traditionelle opfattelser af, hvad der findes relevant for unge på uddannelserne. Det er et forsøg på at få opbakning, og så må vi se om det bliver muligt at få ind i undervisningen. Vi vil gerne have, at det bliver fast timesat, så der er en forpligtelse til at inddrage det i vores undervisning, siger Rosa Muncan Laursen.

-Vi vil også rigtig gerne have, at det bliver en del af læreruddannelsen, at man ser på de her emner, supplerer hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Sådan påvirker corona karaktererne: Her er de bedste og dårligste skoler i Helsingør

Lokalavisen Nordsjælland

93-årige Arne Magnussen lancerer sit syvende puslespil fra lokalområdet: Velkommen til Snekkersten set fra oven

Lokalavisen Nordsjælland

Efter corona: Hvordan skal vores byer genopstå?

Lokalavisen Nordsjælland

I Kvickly Helsingør får medlemmerne mulighed for at være med til at bestemme: Vær med til at bestemme, hvad der er vigtigt i din butik

Annonce