Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Håndter klimakampen som coronasituationen

Ugens klummeskribent Laxmy Baleswaran Krishnapillai studerer medicin på Københavns Universitet, er tidligere student fra Espergærde Gymnasium og HF, hvor hun var engageret i gymnasiets grønne CO2-udvalg. Laxmy bor i Humlebæk. Privatfoto

Coronasituationen har vist os alle, at de ellers langsommelige og bureaukratiske beslutningsprocesser i folketinget kan foregå langt hurtigere og endda med store ændringer til følge, når der er akut brug for det.


Regeringens såkaldte hockeystav gør grin med den kontinuerlige kamp de unge kæmper for en klimavenlig klode. Det svarer til at udskyde en aflevering til et par minutter inden deadline og håbe på, at man på mirakuløst vis sidder med en færdig opgave til tiden.

Laxmy Baleswaran Krishnapillai


Annonce

I den seneste års tid har politikerne trods deres placering i det politiske spektrum vist stor enighed omkring de mange tiltag, der på mange omfattende måder har grebet ind i vores frihed og fået os til at ændre adfærd. De har vist, at de kan handle i fællesskab og lytte til de sundhedsfaglige og økonomiske eksperter. Derfor undrer det mig, hvorfor det kan være så svært at handle effektivt og hastigt, når det gælder klimakampen.

Klimaet har aldrig fyldt så meget hverken hos befolkningen eller i den politiske debat, som den har gjort til sidste folketingsvalg. Befolkningens krav på øget fokus på klimaet tvang alle partier til at tage stilling og komme med deres konkrete forslag til løsninger. Jeg var håbefuld i en kort periode. Selvom man kan argumentere for, at coronasituationen har fyldt meget for de stakkels politikere, har mange andre emner stadig fået deres opmærksomhed i samme travle periode: Flytteri af udrejsecentre, udflytning af uddannelser og andre tiltag, der ikke har samme akutte behov for handling, og som heller ikke har vist samme befolkningstilsluttet ønske om radikal ændring.

Dog viste sidste folketingsvalg sig ikke at være meget forskellig fra de tidligere. Højtidelige taler og tomme valgløfter om et håb for de fremtidige generationer. Jeg kan ikke andet end at spørge mig selv: Hvad mere skal der til? Hvad mere skal der til, før politikerne handler? Eksperter har råbt op. Befolkningen har råbt op. De unge fortsætter med at råbe op af lungernes fulde kraft. Regeringens såkaldte hockeystav gør grin med den kontinuerlige kamp de unge kæmper for en klimavenlig klode. Det svarer til at udskyde en aflevering til et par minutter inden deadline og håbe på, at man på mirakuløst vis sidder med en færdig opgave til tiden. Det giver befolkningen en falsk tryghed om, at det hele nok skal løse sig uden nogen betydelig adfærdsændring.

Teknologien har været med til at optimere og miljøvenliggøre mange aspekter af vores liv, men at satse på teknologi, der endnu ikke findes, er for mig utrolig bekymrende. Det kan selv børn vurdere til at være en uholdbar løsning. Det viser ikke andet end mangel på tilstrækkeligt mod til at tage reelle og mere drastiske beslutninger. For det skulle jo nødigt gå ud over vælgertilslutningen til næste folketingsvalg…

Kære politikere, tag dog fat om roden af klimaudfordringerne. Reformér landbruget. Optimér transportsektoren. Hold de store klimabelastende lande ansvarlige for deres uacceptable klimaaftryk. Indfør afgifter på klimasyndende adfærd og erstat dem for klimavenlig adfærd. Skub blokpolitik væk for en stund. Det giver ikke mening at diskutere om, hvad partierne synes om eller har af holdninger til klimaforandringerne. For det er et faktum, at de findes. Det er et faktum, at de kræver handling nu.

Klimasagen løses derfor bedst ved hjælp af klimaforskere og andre fageksperter. Lyt mere til dem, som når I lytter til Brostrøms anbefalinger om masker, afstand og håndvask. For denne globale udfordring kræver langt større global indsats og samfundssind end hidtil set, og det bliver ikke mere overkommeligt af at vente. Jeg ønsker for et bedre Danmark, at politikerne løfter hovedet lidt og for en gang skyld ikke kun handler efter, hvad der kortsigtet skaffer dem god mediedækning og større vælgertilslutning.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Puls 3060 klar til "skolestart": - Vi presser ingen og der er plads til alle

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

80 års hjælp: Fra udsatte mødre til blomstrende haver

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Passage Festival blev job-inspiration: Stine og Sofie har fundet teaterforbindelsen

Lokalavisen Nordsjælland

Ulrikas fornemmelse for detaljer har 16.000 følgere

Lokalavisen Nordsjælland

Efter Kystbanekaos lørdag: - Hellere en hurtig halvkorrekt  besked end at lade folk vente længe på at få noget at vide

Lokalavisen Nordsjælland

Nanna skriver sig ud af mørket: - Unge er bedre til at være åbne om angst og depression

Lokalavisen Nordsjælland

Færre kystbanetog til tiden: For første gang i over et år betaler DSB kompensation til pendlerne

Lokalavisen Nordsjælland

Se videoen: Iransk krigsskib sejlede forbi Helsingør i nattens mulm og mørke

Lokalavisen Nordsjælland

'Vi ved ikke, hvorfor det går langsommere': 90.000 ledige vaccinationstider i Region Hovedstaden

Lokalavisen Nordsjælland

'Det kan I sgu gøre bedre': Heftig debat om fremmødet til håndboldherrernes afsked

Lokalavisen Nordsjælland

Alice har slidt sålerne ned, og hun er ikke den eneste: Lokalafdeling for gå-entusiaster er vokset markant

Lokalavisen Nordsjælland

Bag kulissen: Sammenhold i ridelejren

Lokalavisen Nordsjælland

Læsernes reaktioner efter trafikulykke i farligt kryds: Lav rundkørsel, sæt bump op  eller opfør jer bedre i trafikken

Lokalavisen Nordsjælland

Oprustning i kampen mod bandemiljøet: Sådan vil Helsingør få færre unge kriminelle

Lokalavisen Nordsjælland

Svenskerne snød Helsingør-talenter for EM-bronze

Lokalavisen Nordsjælland

Populær invasion: Vikingerne vender tilbage næste år - og denne gang bliver de ikke overrasket

Alarm112

Cyklist har mistet livet i ulykke med lastbil

Lokalavisen Nordsjælland

Efter kaotisk lørdag for Nordsjællands togrejsende: Søndag  kører togene igen normalt

Alarm112

Kørte dobbelt så stærkt som tilladt: Politiet snupper flere biler fra fartsyndere på motorvej

Lokalavisen Nordsjælland

I år er Kronborg ekstra dansk - og der tjekkes: - Er I sikre på, at I ikke er svenskere?

Lokalavisen Nordsjælland

Beboere i Søstræde: - Lukker Old Irish Pub? Hvor er det fantastisk

Lokalavisen Nordsjælland

Ny Helsingør-souvenir: Kronborg, kongeskib og royal salut forenet i 500 brikker

Lokalavisen Nordsjælland

Tiden der blev væk: Tid er et elastisk begreb, den kan gå langsomt og under de rette - eller forkerte betingelser – føles skrækkelig uendelig

Annonce